Feriebyen Västervik forfører med vel 5000 øyer

oktober 9, 2017
Sist endret 
oktober 9, 2017

Västervik tiltrekker seg aktive mennesker og fjellklatring er populær aktivitet

VÄSTERVIK, SVERIGE: Man oppdager fort at dette er en skjærgårdsby, for rundt om i sentrum av Västervik ligger den ene gjestehavna etter den andre med båter i alle størrelser pluss noen mindre passasjerferger på vei ut mot øyene. Først og fremst er det to-tre bebodde øyer man normalt besøker, men det finnes alle varianter av øyer, holmer og skjær  å velge mellom der ute mot Østersjøen, dog ikke langt fra sentrum. Her er båt og båtliv like vanlig som den svenske synden.

Postbåten. Lokalbefolkningen er stolt av byen og minner oss stadig om at de har den vakreste skjærgården i Sverige. For all del, ta en tur og helst med den såkalte postbåten med avgang fra Gränsö kanal på formiddagen tre ganger i uken. Med Bengt Andersson som skipper og kona Sussi som guide suser båten fra brygge til brygge for å levere post på utvalgte øyer. Selv bor paret på egen øy med tre barn i alderen 8-11 år og 20 oksekalver. Dyrene klarer seg selv, barna må fraktes til og fra skolen. Snakk om å leve isolert.

Tre øyer. Nettopp isolasjonen, den ville naturen, dyrelivet og muligheten til å overleve gjør at tusenvis kommer til skjærgården hver sommer, mange med egne båter men også med fergene eller med kajakk. Hasselö er den største med fastboende, noen få fiskere og der pedalbåter, kajakk og sykler venter.  I et autentisk båthus serverer restaurant Sjökanten hjemmelaget røkt fisk og fisksuppe. Naboøya Sladö er et annet idyllisk alternativ for padling, bading og kanskje få et glimt av en mektig havørn. Her kan du få deg en tur med traktor, nyte deilig mat på restauranten og bo på en nedlagte skole som nå er blitt vandrehjem. Idö er også en paradisisk øy med båtforbindelse og egen iskrembar. Se opp for elg som svømmer mellom øyene!

Aktiv ferie. Året rundt tiltrekker Västervik aktive mennesker i alle aldre, og fjellklatring er en aktivitet som tar oss med på nye utfordringer. En halv dag med instruktør Caroline Petersson opp og ned granittklippene i Valstadberget gir spenning, utfordring og muligheten til å klatre i noen klassiske ruter. Høysesongen er fra april til oktober, og Caroline har kurs for alle aldre, også barn ned i fem-seks års alderen. Snart flytter Västervik Klatresenter inn i en ny klatrehall, og klubben blir dermed et enda viktigere utgangspunkt for alle som vil ut på nye eventyr. http://www.vastervikclimbing.se/?lang=en

Padling. Kysten er avgjort et paradis for padlere. Med kajakk beveger du deg nær sagt  overalt - ut av smale passasjer mellom øyer, under lave broer og i grunt farvann. Johan Herbertsson holder til på Västervik Resort og har alt av utstyr til leie. Du kan selvsagt padle alene, men med Johan som kjentmann i en havkajakk blir turen spesiell og du er garantert å finne veien tilbake. Er du ute etter ekstra utfordring, så finnes dette rundt øyene helt ut mot havet. Kanopadling er en annen fredelig aktivitet der du lydløs glir mellom øyer og skjær og opplever dyrelivet på nært hold. Her er link til Outdoor Guiding

Bylivet. Om sommeren vrimler det av gjester og uteserveringer. Ellers i året er det færre som vandrer på brosteinsbelagte gater og smugene i byens pittoreske sentrum med butikker, kafeer, restauranter og trehus i pastellfarger. St Gertrude Kirke har vært en del av bybildet siden 1400-tallet og Överums bruksmuseum tilbyr en 360-års historie om jernindustrien samlet i en gammel hammerfabrikk. Er du interessert i øl, er det lokale Bryggeri Fängelset stedet for prøvesmaking.

ABBA-millioner. Hver sommer siden 1966 har svenske artister og noen internasjonale stjerner stått på scenen under Visfestivalen som holder til i gamle slottsruinger. Det inkluderer legender som ABBA og Elvis Costello. ABBA-gitaristen Björn Ulvaeus vokste opp i Västervik og returnerer nå med et noen hundre millioner for å investere Money, Money, Money i eksklusive leiligheter, restaurant og gjestehavn med havutsikt nær sagt i alle retninger og med den flotteste tomta i byen.

«Jeg vil alltid beholde kontakt med min gamle hjemby», sier Ulvaeus – med tro på at det skal gå med Västervik som med ABBA – bli oppdaget og forføre flere enn bare svensker.
[envira-gallery id="19463"]

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu