Dolomittene er kunst - et teater av snø og fjell

desember 4, 2017
Sist endret 
desember 4, 2017

Handler ikke bare om ski, men også kultur, opplevelser og aktivitet for barn

TRENTINO, ITALIA: Dette må være et av de mest markante skiområdene i verden, for min egen oppdaget jeg dette da jeg beveget meg fra en topp med panoramautsikt til en skibakke og en annen topp i Dolomittene. Vi snakker om områder med endeløse skimuligheter og enestående natur, altså en uimotståelig kombinasjon. Ski-ferie med italiensk vri inkluderer også en tallerken nylaget pasta og et glass vin etter en morgen-økt i bakken. Der la jeg også merke til at selv fjerntliggende fjellhytter er i stand til å servere gourmetmat mer enn 2000 meter over havet.

Endeløst på ski. Trentinos to største skiområder tilbyr flere hundre kilometer med preparerte løyper - med fantastiske fjell som bakteppe. Dolomittene er et landskap med  klipper og fjelltopper, velsignet med et solrikt klima og pepret med fjell-restauranter. Og for å fullføre bildet, to førsteklasses heis-systemer, snø produksjon og utstyr til å holde bakkene preparert. Egentlig kan du tilbringe dager på ski og brett uten å måtte treffe den samme skråningen to ganger.

Mer enn ski. Men Trentino handler ikke bare om skikjøring og bakker. Her kan du faktisk finne mange aktiviteter, fylle dagen med magiske opplevelser, spesielle barnehager og lekeplasser for de helt unge. Du kan selvsagt shoppe og besøke et kunstmuseum, oppdage arkitektoniske underverk og se skulpturer plassert i harmoni med naturen.

Mat og utsikt. For å få en skikkelig smak av fjellene, så er mer enn 50 fjellhytter åpne denne vintersesongen i Trentino, og du behøver slett ikke være skiløper for å besøke slike spisesteder. Et måltid i en slik fjellhytte vil alltid bli minneverdig. Blant de beste hyttene er "Fuciade" ved Passo San Pellegrino, som serverer tradisjonelle Ladin-retter i majestetiske omgivelser. På toppen av området Paganella, med utsikt over Brenta Dolomittene, tilbyr "La Roda" østers som aperitiff sammen med de beste Spumante-viner.

Bo med servering. Etter en formiddag i spennende bakker, er det få ting som kan slå et festlig måltid av Trentinos spesialiteter eller gourmetmat. Fjellet gjør at appetitten er på topp. Her er noen for mat og samtidig bo i høyden.
Rifugio La Roda, ved toppen av Paganella, har en utsikt som kan ta pusten fra noen og enhver. I spisestuen serveres både typiske lokale retter, men også fisk.

Hotell San Martino di Castrozza. Også dette med panoramautsikt; kun 3 km fra landsbyen San Martino. Åtte rustikke gjesterom med bad og TV. Måltider: Lokalt og hjemmelaget, egen barnemeny.
Rifugio Scoiattolo i Pejo-dalen, like ved skibakkene. Perfekt integrert i  og omgitt av et magisk landskap, en naturlig oase i hjertet av Stelvio nasjonalpark. Rifugio Scoiattolo ligger på 2000 meters høyde. Måltider: Glutenfri mat, tradisjonell mat, barnemeny, internasjonale retter, frokostbuffé og à la carte restaurant.

Spa. Spa-trenden har beveget seg opp i høyden og enkelte fjellhytter tilbyr spa-fasiliteter. For eksempel har "Baita Cuz", over Pozza di Fassa, en finsk badstue med utsikt over  Dolomittene. Hos ”Solander”, i skiområdet Folgarida-Marilleva, kan gjestene nyte mini-spa med badstue, boblebad og tyrkisk dampbad, mens nærliggende "Orso Bruno" tilbyr boblebad med solnedgang over Brenta Dolomittene.

Italiensk stil. Min skiferie i Dolomittene og Trentino var som å oppleve stor kunst i et teater. Her handler det selvsagt om ski og fjelltopper som kulisser, men også om en aperitiff og After-ski, om solnedgangen, museer, kunstgallerier og slott. En dag i bakken slutter ikke når heisene stopper – da er tiden inne for å oppleve  det italienerne kaller "Dolce Vita". Husk – kultur sover aldri.
 

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu