Skotter, sære tradisjoner og Highland Games

april 30, 2017
Sist endret 
april 30, 2017

Atletiske øvelser, skotsk dans, sekkepipe-musikk og lokal mat

SKOTTLAND: Egentlig startet skottene med foranledningen til Highland Games allerede i det 11. århundre, den gang mest for å finne de sterkeste soldatene og raskeste budbringere. I dag er det mest lek og moro og også i løpet av årets sesong er det mye som skjer på event-kalenderen til skotter. Da kler man seg i den tradisjonelle kilten, konkurrere i løp, kast og den spesielle øvelsen stolpe-kasting.
[envira-gallery id="18411"]
Man bør være sterk eller godt trent for i det hele tatt klare å balansere en trestolpe på seks meter og som veier 79 kilo med bare hendene, for så å kaste den så langt som mulig. I tillegg til atletiske øvelser skal det også konkurreres i dans, det blir underholdning og servering av lokal mat. Highland Games foregår i den nordøstlige delen av landet – og er en ypperlig anledning for å oppleve kultur og kulturarv - og festlige skotter. Her er de fem største.
Inveraray Castle Highland Games - Inverarary, Argyll og Bute, 18. juli 2017
Med vakre Inveraray Castle som majestetisk bakgrunn, er Inveraray Highland Games vertskap for WM i stolpekasting, utvilsom et av høydepunktene. Du kan også høre sekkepipe i flere varianter, inkludert en konkurranse for pipe-blåsere og for dansere. Inveraray sentrum ligger rundt en time og 45 minutter med bil fra Glasgow.
St Andrews Highland Games - St. Andrews, Fife, søndag 30. juli 2017
På kysten av Fife ligger den verdensberømte banen som kalles ”Home of Golf”. Festivalen her er en relativ nykommer ettersom den startet så sent som i 1984. På programmet står blant annet løp, sykkelritt og dans. St Andrews ligger omtrent en time fra Edinburgh med tog og buss.
Cowal Highland Gathering - Dunoon, Argyll og Bute, 24. - 26. august 2017
Dette er verdens største Highland Games, som finner sted på en pittoresk halvøy en time vest for Glasgow med bil og ferge. Her blir det både skotsk og verdensmesterskap i dansing.
Braemar Gathering - Braemar, Cairngorms National Park, 2. september 2017
I hjertet av en nasjonalpark er landsbyen Braemar vertskap for dette høydepunktet på den skotske kulturkalenderen. Med pipemusikk, sverddans og sportsarrangementer - alt fra hammerkasting til andre historiske utfordringer - går festivalen av stabelen  den første lørdag i september i Princess Royal og Duke of Fife Memorial Park. Medlemmer i den kongelige familie har deltatt siden Dronning Victoria-tiden. Braemar ligger seks timers kjøring nordøst for Glasgow.
Men det finnes også noen merkelige og spesielle utgaver av Highland Games, som Aberfeldy Show & Games i Perthshire, som arrangeres 11. og 12. august. Her stiller deltakerne opp med gamle traktorer, det blir konkurranse på hesteryggen og til og med veddeløp for terrier-hunder! Ta turen til festivalen ved elven Tay, omtrent tre timers kjøring nordøst for Glasgow.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu