Stock er en saftig opplevelse i Oslo

september 7, 2016
Sist endret 
september 7, 2016

En sensuell forrett og et spesielt godt selskap

OSLO: Fra sensuell kamskjell og østers til klippfisk og en ny akevitt med snev av kongegress fra Nordland. Ingen må komme her å påstå at utvalg av mat og drikke på Stock er magert. Her kaller man seg for spiseri og drikkeri, der de fleste bruker begrepet restaurant. Denne rett-på-sak beskrivelsen fordi Stock spiller på skikkelig kraft, utgangspunkt for nærmest ethvert måltid som lages fra bunnen av. I tillegg kommer alt det andre som lagres på fat og senere kommer til hjertet av Barcode i Bjørvika på flasker, mange fra Det Norske Brenneri.
Kortreist mat, smakfull mat og kjøtt fra egen gård utenfor Notodden. Men også mye fisk, skalldyr og egne bakevarer.

Godt selskap. Av og til havner man i det ekstra gode selskap, som da Stock og Det Norske Brenneri inviterte til et fem-retters mat- og drikkegilde. Med gjester fra hele landet og lansering av flere nye akevitter, som også passet til et måltid totalt fri for lut og pinnekjøtt.

Første rett: Kamskjell carpaccio, østersemulsjon, granateple, havsalt og appelsin. Drikke: Akevitten ”Kald sommer” og Aas pils. Dom: En sensuell forrett.

Andre: Fritert klippfisk, ramsløk, hollandaise, blomkål og five-spice. Drikke: Hellstrøm akevitt og Nøgne Ø Blond øl. Dom: Salt og fløyelsmykt

Tredje: Potet, kantarell, selleri og grønne einebær. Drikk: Toten troll akevitt og Saison øl. Dom: Stor smak av liten potet.

Fjerde: Hjort, confitert nepe, bakt løk, spisskål, krydret saus med geit. Drikk: Lågen akevitt og Nøgne Ø brun. Dom: En symfoni av smaksopplevelse.

Femte: Norsk blåmuggost, camembert og fikenmarmelade. Drikk: Arvesølvet jul 2016. Dom: Perfekt kombinasjon og avslutning.

Akevitt året rundt. ”Vi drikker altfor lite akevitt i Norge, vi bør drikke akevitt hele året”, slår mesterkokk Eyvind Hellstrøm fast. Han mener at egen helårsakevitt passer like godt til karamell-pudding om sommeren som til lutefisk i november. Frankofile Hellstrøm reiser aldri ut av landet uten en flaske akevitt i bagasjen og han starter alltid et kveldsmåltid med en akevitt. Deretter nyter han et glass vin før han avslutter måltidet med kaffe og akevitt.

Prisnivået. Flere av rettene vi fikk servert finnes på den normalt enkle og ujålete menyen på Stock, en meny basert på gode, norske råvarer. Utenfor stiger høyhusene mot skyene, ikke langt fra Operaen og Oslo S. Inne på Stock er ikke prisnivået like høye som husene og skulle du bare være litt sulten, finnes det tilgang på øl og hjemmelaget pølse i baren – for ikke å glemme stadig nye norske akevitter, gin, whisky og siste nytt – brennevinet Rødtopp med utpreget bringebærsmak og i en flaske dekorert av kunstner Therese Nortvedt. Alt sammen ettertrykkelig produsert i Norge.

Link til STOCK

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu