Øltest i Karlstad: Små bryggerier - stor kultur

mai 20, 2018
Sist endret 
mai 20, 2018

Kvinner elsker øl med smak – kaster seg inn som aksjonærer i bryggeri-bransjen

KARLSTAD, SVERIGE: Alle kjenner vi til ”flickorna i Värmland”, til sola, kunsten og duften av kaffe i Karlstad – og nå kan vi også legge til øl. Glem smakløst og kjedelig lagerøl fra de store bryggeriene. Trenden er som en flodbølge av øl fra små-produsenter serveres på puber, barer og til mat på restauranter – øl laget av godt vann fra innsjøen Vänern, bra råvarer pluss masse entusiasme og kjærlighet.

Øltest i Karlstad. ”Øl fra småbryggerier er vår nye og store kultur. Utvalget øker og vi merker at øl med ulik smakskombinasjoner er blitt populært til mat. Ja, vi har til og med kaffe-stout som passer til sjokolade og desserter, mens vårt Veteøl er utmerket til mat som laks og sushi. Jeg har mat i tankene når jeg lager nytt øl”, slår Kenny Tapper fast. Han står bak bryggeriet Tappers i Hammarö, passe nært Karlstad til at Tappers betraktes som lokalt øl. Trenden er også at små-bryggerier skal ha lokal tilknytning, da virker det som øl smaker aller best. I hvert fall øker stoltheten med godt, lokalt øl.

Håndverk.Trenden med mikrobryggerier startet på 70-tallet på den amerikanske vestkysten og har etter hvert spredt seg til Norden. Både i Norge og Sverige vokser det stadig frem nye, og i Karlstad lyser nye smaker og øltyper tydelig på malthimmelen; Humlerikt pale ale, imperial stouts og fersk hveteøl er noe av de nye variantene.
”Det tar minst tolv måneder fra en idé blir født til nytt øl i flasker finnes i butikken eller nytes i barer. I mellomtiden har vi både feilet, testet og brygget ut fra all den erfaring vi har. Dette er tross alt et håndverk”, sier Mikael Jakobsen, brygg-mester hos produsenten MJ Bryggeri. Jakobsens store suksess heter Dubbel IPA og ble først realitet da han under testingen kom frem at han måtte doble innhold malt og humle og legge til mye tropisk frukt før ølet ble en realitet.

LES OGSÅ: ALT SOM SKJER I KARLSTAD

Kvinner og messe. Som et resultat av mange nye øl-bryggerier, svenske produsenter av vodka og gin og importører av vin og nye varianter av sprit og delikatesser innen mat, så møter bransjen sitt publikum på Skälmessan i sentret Karlstad CCC, arrangert av Great Event of Karlstad.
”Vi merker at stadig flere kvinner interesserer seg for øl fra småprodusenter og annet godt drikke. Ja, vi har langt flere kvinner enn menn som kjøper aksjer og investerer i vårt firma”, forteller Eva Lena Mörkhammar hos produsenten Runa som blant annet lager vodka, gin og rom med smaker du aldri før har fått servert – og som kan kjøpes og bestilles på Systembolaget i Sverige.

Litt mystikk.Basis for alt øl er vann, malt, humle og gjær. Dette blandes så med ulike tilsetninger, som krydder. Legg til historie, interesse for håndverket og litt mystikk. Hos Good Guys TAP forteller Per Widèn at super-ferskt øl er blitt en slager og at nye smaker er på vei til puben som har tappekraner direkte fra produksjons-hallen ved indre-havn i Karlstad. For nordmenn på besøk er det også litt mystisk at tilsvarende norsk øl er så mye dyrere enn i Sverige.

Kunst og drikke. De som kaster seg ut i produksjon av godt øl betrakter dette som en kombinasjon av håndverk og kunst, og på Skälmessann, også kjent som Sveriges festligste ved Klarälven, kombinerer man derfor godt drikke med skulpturer og maleri av kjente lokale kunstnere. Interessen for svensk kunst er også på stigende kurs, og i Karlstad er håndverkøl, godt drikke og kunst tre sider av den nye kulturen. På ditt neste besøk i Karlstad anbefales puben The Bishop Arms – med autentisk engelsk miljø og minst 100 sorter øl på fat og flasker.

La oss ikke glemme at den svenske DQ Vodka kom hjem fra en messe i Las Vegas, USA med dobbel gullmedalje. Verdens beste vodka leveres blant annet  til Rolling Stones på turné, og som kjent drikker ikke engelske rocke-veteraner hva som helst.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu