Bent Stiansen: Slik lages lutefisk for to

september 21, 2013
Sist endret 
september 21, 2013

-Jeg slår gjerne et slag for lutefisken – også for de som er alene.

Bent Stiansen har vært en kjent chef helt fra han vant den prestisjefylte franske konkurransen Bocuse d’Or som første nordmann i 1993. Interessen for kokkelering startet i byssa på båten faren arbeidet. Det utviklet seg til Kokkelandslaget, Norgesmesterskapet i kokkekunst, Årets Kjøkkensjef og flere kjente restauranter.
Nå driver Stiansen Statholdergaarden i Oslo med høye smørbrød og eksklusive menyer på kveldstid. Lutefisk har liksom ikke vært hans absolutte høydepunkt, helt til han nå dukker opp som en reddende engel med en enkel oppskrift til lutefisk for to – og det på bare 20 minutter.

-Lutefisk forbindes gjerne med store og festlige lag. Men etter utallige spørsmål og oppfordringer har jeg nå komponert en lettfattelig oppskrift for to personer, som ikke krever mer enn 20 minutter før maten er fiks ferdig på bordet, sier Bent Stiansen.

Stiansens råd. Han ville selvsagt være sikker på at dette er mulig å gjennomføre, selv for amatører, og fullførte flere tester hjemme i boligen på Prinsdal i Oslo. Under samtlige tester kom han i mål godt under 20 minutter, og det uten at han jobbet spesielt fort.

Stiansen har følgende råd til alle som vil ha et godt lutefiskmåltid: Det lønner seg å kjøpe kvalitetsfisk, altså fast fisk som ikke er blitt bløt som et resultat av for mye utvanning. Bruk rikelig med salt, du kan nesten ikke salte fisken for mye. Salt fisken en halv time før bruk og bruker du ekstra mye salt bør saltet skylles av fisken før koking.

Alene hjemme. Da kona Annette døde, ble det slutt på store middager hjemme. Han var mye alene og fikk samtidig sympati for alle som bare har seg selv til bords. Dermed gikk han i gang med å lage en kokebok med enkle oppskrifter og nyttige kjøkkentips for alle i samme situasjon. Boken ”Alene hjemme” har 160 oppskrifter på middag og kvalitetsmat – men ikke et om lutefisk.

-Jeg tenkte ikke på lutefisk da jeg laget boken, og min oppskrift på lutefisk for to er derfor ikke mellom permene. Men jeg deler den gjerne med andre. I høst har jeg derfor spist mer lutefisk enn noen gang, sier Bent Stiansen, som også avslører at han på hjemmebane alltid drikker øl og den norske akevitten Arvesølvet til lutefisk – gjerne to.

Lutefisk for 2 på 20 minutter
Lutefisk:
1,5 kg lutefisk av torsk og god kvalitet
1ss salt
1 dl vann
Rens lutefisken for bein og del den i to. Legg den i kjele med 1 dl. vann og dryss på med rikelig med salt, 1 ss. La fisken saltes 5 minutter før den settes til kok. Kok opp kjelen under lokk og la den småkoke/dampe i 12 minutter. Har du god tid kan lutefisken med hell saltes 30 minutter før den kokes/dampes. Server på varme fat.

Poteter:
400 gram mandelpoteter eller små Ringerikspoteter med skall.
Vann og 1 ss salt og poteter kokes i 15 minutter og 20 minutter for Ringerikspoteter

Baconfett:
200 gram bacon i små terninger
2 ss solsikkeolje
2 ss smør
Skjær bacon i små terninger og stek dem i en panne med solsikkeolje til de er pent brune og sprø. Tilsett smør og stek til smøret brunes lett. Hold varmt til servering.

Ertepure av frosne erter:
250 gram frosne erter
¾ dl melk
1 ss smør
1 ts salt
Litt kvernet hvit pepper

Kok opp erter med vann og smør og kok i to minutter. Kjør ertene med melk/smør til en pure med stavmikser eller i en food prosessor. Smak til med salt og pepper. Holdes varm til servering.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu