Her er sommer en selvfølge

januar 18, 2016
Sist endret 
januar 18, 2016

Recife kalles med god grunn Brasils Venezia

RECIFE, BRASIL: Dette er Brasils femte største by med 3,8 millioner mennesker, og 1,5 millioner av dem boende i bykjernen. Nordøst-Brasils hovedstad har storbypreg, maritimt næringsliv, tradisjonsrik gammel bykjerne, milevis med streder som gir ferie- og badebystatus, pluss rik kultur. Varmt tropisk klima, rik fauna og flora, tallrike elver og øyer eller rev, samt blått rent hav, gjør byen og omgivelsene til oase i naturen.

Varme og vennlighet
Recife bærer med god grunn tilnavnet Brasils Venezia. Byens livlige kultur kan oppleves gjennom museer som viser luksuriøs kultur og ikke bare lokal historie, barokke kirker som for eksempel Capela Dourada (Dourada kapell), festninger, kolonialistisk arkitektur, historiske bydeler og kunstgallerier. Recife er en by med varme og vennlige mennesker som verdsetter gjestfrihet. Nær Recife ligger Olinda, som er på verdensarvslisten til UNESCO.
Recife ble etablert av hollendere ca. år 1630 under navnet Mauritsstad. Byen ble bygget i et deltaområde, noe som gjorde at man måtte ta i bruk hollandske teknikker med å bygge kanaler og demme opp områder. Denne etableringen flyttet det politiske fokus fra Olinda til Mauritsstad. Selv om Portugal fikk tilbake kontrollen over Pernambuco i 1654 og flyttet hovedstaden tilbake til Olinda, forble Recife den viktigste byen for handel og eksport.

Karneval og frevo
Recife har verdens største karnevalsarrangement. Galo da Madrugada er høydepunktet i karnevalsfeiringen som nå samler over to millioner mennesker karnevalslørdagen i februar.
Dette er karnevalet hvor mennesker deltar i de tallrike og endeløse opptogene mens horder av mennesker ser på fra sine egne feiringer. Madrugada betyr morgengry og menneskene sørger for at karnevalet lever opp til sitt gode navn og rykte med å være tidlig oppe. Dette er den største lørdagen i året med månedsvis av individuelle forberedelser til den fargespraktende og livlige festen. Karnevalet er like mye en livsstil som en stor fest i denne byen. Karneval er en stor tid for en manifestasjon av den populære musikken og dansen frevo, som på mange måter er Nord-Brasils svar på Rios samba.

Maten
Det brasilianske kjøkken krydrer maten til det gjenkjennelige. Den store fordelen i forhold til Europa, er kvaliteten på økoprodusert kjøtt, frukt og grønnskaper og naturligvis stolte mattradisjoner. Man kan lang på vei si at kjøtt er hverdagsmat og sjømat er fest i Brasil. Norge er svært godt kjent i Brasil gjennom å være leverandør av bacalao, er av de få råvarene brasilianerne må ha til jul og påske. Recife har et godt og variert restauranttilbud med ulike globale mattradisjoner og prisnivået er hyggelig sett med nordeuropeiske øyne.

Bydel for turister
Boa Viagem er bydelen som trekker flest turister, men naboen Piedade er også svært attraktiv med sine lange strender og hav som veksler mellom blått og grønt, er rent og er endeløs med en deilig konstant østlig bris eller pålandsvind. Her kan du ha mye strand for deg selv, særlig på hverdager. Skulle det bli for varmt og du vil ha et alternativ til den varme sjøen, kan du ta deg en tur i ishallen tett ved stranda på grensa mellom disse bydelene. Sola står tidlig opp i Recife og det gjør menneskene også. Det er flest dager rundt 30 grader i denne solrike delen av Brasil og fuktigheten i lufta gjør det svært behagelig.

Vokt deg for hai
Strendene er merket med advarsler for hai. Det anbefales derfor ikke å gå langt ut. Surfere langt fra stranda kan være i faresonen. På din morgentur på stranda, er det gode sjanser at en hai slår følge med deg, ikke langt fra land. Det er nok tryggest å bade tett ved land og i områder hvor lokalbefolkningen bader. Fareskiltene om hai er reelle og må tas på alvor.

Et annet godt råd i en by og et område med sol som varmer minst 10-12 timer i døgnet, er å skygge unna sola midt på dagen når den står rett over deg på himmelen. Det handler verken om feighet eller mangel på solkrem når brasilianerne trekker inn i skyggen fra 11-tiden til 14-tiden.
Hudleger anbefaler alle å gjennomføre solingen tidlig på dag eller sent på ettermiddagen. Da er den minst farlig og rikest på D-vitaminer. Vinterdepresjon er et ord som ikke finns i vokabularet i nordøst Brasil.

Alfred jobber med TV-dokumentar - og han lager reisereportasjer til King Goya.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu