Fikk nytt liv i gave - bor i Thailand

juli 22, 2015
Sist endret 
juli 22, 2015

Her fant Elin og Roald sitt drømmested

Bangsaen, Thailand: -Når man kjenner til en verden utenfor Norge, blir det vanskelig å bo i hjembyen hele året. Det handler ikke bare om regn og klima, men minst like mye om å leve livet til fulle etter at vi ble pensjonister.
Det forteller ekteparet Elin og Roald Nystad som valgte livet som langtidsturister i byen Bangsaen, en times kjøretur syd for Bangkok i Thailand. På Scandinavian Village har Elin og Roar funnet sitt andre hjem – i en penthouse-leilighet hvor halve året tilbringes. Men som bergensere flest er paret fortsatt store patrioter av hjembyen og følger både Brann og leser lokalavisene hver dag for å få med alt som skjer hjemme.
-Dessuten har vi to barn og fem barnebarn i Bergen – en gang bergenser, alltid bergenser, slår Elin fast. I sin tid brukte hun to år på å bestemme seg for å flytte til Oslo, den gang Roald arbeidet som skipsmegler og rederisjef.

Forunderlig turist. Thailenderne må nødvendigvis anse Roald Nystad som spesiell, ikke minst når den hvithårete og svært høye bergenseren spaserer langs sjøsiden i byen. Dessuten har Roald og Elin engasjert seg i så mye lokalt at de nesten blir betraktet som innfødte. På Scandinavian Village har Roald ansvar for gymsalen og et 130 meter langt svømmebasseng. Utenfor er ekteparet med på det meste – fra å sponse studenter ved Burapha University, byens svære universitet med 40.000 studenter, til å holde foredrag om logistikk eller ha trening med studenter for at de skal få øve seg i engelsk muntlig.

Gir av oss selv. -Etter at vi slo oss ned her for åtte år siden, tok jeg kontakt med en skole med forespørsel om hva vi kunne gjøre for å hjelpe fattige barn – og da snakker vi om virkelig fattige barn. Nå er vi faddere for 10-12 barn som følges opp og hjelpes med innkjøp av skoleutstyr. Det første vi gjorde var å kjøpe hjelm til disse barna, forteller Elin. I et land hvor barn gjerne fraktes til skolen på overfylte mopeder er hjelm en nødvendighet.
-Vi prøver å gi litt av oss selv, på denne måten får vi også et forhold til lokalbefolkningen, noe som er med å berike vårt liv, sier Elin, som måtte gjennom en hofteoperasjon etter et arbeidsliv som selger og husmor på et barnehjem.

Nyter livet. Ved en tilfeldighet fikk paret kjennskap til Scandinavian Village og dro til Thailand for å se på ulike muligheter.
-Etter å ha vurdert flere alternativ, fant vi dette som det aller beste, i en by nærmest uten turister fra utlandet. Hit kommer rike thaiere fra Bangkok for å koble av i helgene. Selve anlegget har alle tilbud og all den sjarm vi behøver. Vi nyter livet og lever på solsiden rent sosialt, samtidig som vi kan trekke oss tilbake når det måtte passe. Vi kjøpte ikke leilighet for å tjene penger, men heller som en investering i god helse og livskvalitet.

Ble kvitt kreften. Mens Elin lider av leddgikt og reduserer smertene med å bo i et varmt klima, vet Roald hva livskvalitet innebærer. Mot slutten av sin yrkesaktive karriere fikk han følgende beskjed fra legen: -Du har fått kreft! Hans fysioterapeut oppdaget en mørk flekk på skulderen og prøvene viste at det var føflekk-kreft.
-Da beskjeden kom, skulle jeg rett i et motivasjonsmøte med rederiets ansatte ved vår avdeling i Rio de Janeiro. Å motivere andre var altså ikke det første jeg tenkte på, men derimot konsekvensen av kreft, døden, rydde opp etter meg og informere barn og familie. Operasjonen gikk heldigvis bra og i dag går jeg til kontroll to ganger i året. Jeg var tross alt heldig, sier Roald.

Opplevelsen førte til at Roald nå starter en organisasjon som skal drive med informasjon om føflekk-kreft. Norge har årlig 1800 nye tilfeller av slik kreft og om i mai regner Nystad med at Støtteforeningen for Føflekk-kreft vil være operativ for å drive informasjon og samtidig være en samtalepartner for de som får slik diagnose.

Ut på sykkeltur. I tillegg til sykkelturer rundt Bangsaen har Roald syklet 600 km fra Ho Chi Min City i Vietnam til Pnhon Phen i Kambodgia, vært på lange opphold i Nepal og ikke minst rundt i Thailand på to hjul, gjerne turer som varer en uke og sammen med andre.

-All denne treningen og min lokal aktivitet i Bangsaen er på en måte et resultat av opplevelsen etter kreft-sjokket og at vi fant drømmestedet på Scandinavian Village. Klimaet og lokal mat er fantastisk, men egentlig er det å bo i Thailand en gave til livet – og livet skal leves, gjerne med noen som bryr seg om hverandre, sier Roald Nystad.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu