Ferie med Trening og Mening – og mye Finsk Sisu

november 23, 2021
Sist endret 
november 27, 2021

Hopp og sprett; Variert trening er nøkkel til fremgang og bedre fysisk form

MALAGA, SPANIA: «Det er klart sol og varme lokker. Men først og fremst er dette ferie med mening. Altså, litt ferie og mye variert trening for å komme i bedre form». Og variert ble det da Luukas Tukia fra Helsinki i Finland kom til Spania med et dusin treningskåte finner. Fra klatring og lange fjellturer til aktivitet på stranda og en haug med styrke- og spenst-øvelser hos moderne Epic Gym i Benalmadena.

Spreke finner fra 25 til 65 år på treningstokt hos Epic Gym i Benalmadena, Costa del Sol.

Dette er Finsk Sisu

Luukas Tukia er en tidligere basketball-spiller som flere ganger i året arrangerer treningsturer og drar til Costa del Sol for å svette og bli sterkere. Med på laget har han trener Timo Kiiski, mens deltakerne er vanlige finner mellom 25 og 60 år som har et overordnet mål med utflukten: Å komme i bedre fysisk form.

Det var ikke rent lite svette og innsats som ble lagt ned i løpet av treningsuken som firmaet Universal Performance arrangerer. Et klart bevis på at finsk sisu fortsatt eksisterer. For dere som ikke er kjent med sisu-beskrivelsen, så er dette et uttrykk for utholdenhet, kraft og pågangsmot som finske idrettsstjerner alltid har levert.

Lotta fra Helsingfors fikk en kick-start på sin trening - og fortsetter hjemme.

Cross-fit-trening

Den nye måten å styrke ben og armer heter Cross-fit. I tillegg til styrke kan du legge til bedre spenst og større utholdenhet. En fin måte å forbedre muskelgrupper man sjelden trener, utvikle nye ferdigheter. Samtidig som man også redusere kjedsomheten som kryper inn etter måneder med samme trening og gjentatte øvelser.

På ute-treningen hos Epic Gym ble nordboerne også inspirert av store palmer, sol og en stadig påminnelse at bade-sesongen i denne delen av Spania varer frem til jul.

Ute-gym: Flere nye øvelser på Epic Gym, eller det som kalles Cross-fit.
Ute-gym: Flere nye øvelser på Epic Gym, eller det som kalles Cross-fit.

Fra ball til fjell-klatring

Alle som prøver å holde seg i god fysisk form vet at variert trening er nøkkel til fremgang. Og variert ble det – fra ball-spill på stranda til klatring i fjell, hopp ned i elver fra stor høyede og alle varianter av såkalt workout.

Finnenes treningsuke inneholdt lange fjellturer, den lengste varte i hele seks timer i området rundt mektige Sierra Nevada. Gruppens høyeste punkt var 950 meter over havet før de tok fatt på tilbakeveien.

«Etter at vi startet trenden med treningsturer til Spania, har flere andre kopiert våre utflukter. Våre deltakere er vanlige mennesker som liker å forbedre sin fysiske form, svært få har drevet med aktiv idrett», forteller Luukas.

Fjell-klatring var en ny og krevende øvelse for mange i høyden over Costa del Sol.
Fjell-klatring var en ny og krevende øvelse for mange i høyden over Costa del Sol.
Til sammenligning er det langt enklere å hoppe ned i denne elven - om man våger.
Til sammenligning er det langt enklere å hoppe ned i denne elven - om man våger.

Bli ikke skremt

Programmet til gruppen fra Helsingfors startet med ankomst Malaga på en søndag. Da rakk man en times styrketrening på Epic Gym og halvannen time ball-spill og workout på stranden.

Etter frokost mandag bar det ut på lett joggetur og en time med workout. På ettermiddagen ble det full fart med ball og workout på stranden.

Hele tirsdagen var satt av til den lange fjellturen før alle returnerte slitne til hotellet.

Etter to økter onsdag var torsdagen satt av til fjell-klatring og hopp fra en klippe ut i ei elv der oppe i høyden. Fredag og lørdag var satt av til ukens tøffeste trening med 2-3 økter daglig, men ingen ble skremt. På siste dag var det bare en økt før gruppen pakket sammen og reiste hjem – selvsagt litt utslitt, men i bedre form.

Timo t.v. og Luukas - henholdsvis trener og organisator av turene til Spania.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu