Tapas i Malaga og den komplette smak av Spania

november 23, 2021
Sist endret 
februar 16, 2022

Tapas handler også om sosialt samvær, du møter alltid spanjoler i enhver alder på tapasbarer

SPANSK TAPAS: En strand kan ikke kåres til noen annen enn en sandstrand, med mindre den har noe langt viktigere enn sand og vann å by på. For eksempel mat og drikke, gjerne med skygge under noen store palmer. Derfor er det en ren nytelse å spise nygrilla sardiner og tapasretter langs Malagas  strender. Dette er smak av Spania og en av livets store gleder. I så måte kommer strendene på begge sider av havna i Malaga opp på ypperste nivå med sine barer og restauranter. Duften av salt havbris, sardiner på spidd ved ilden og tapas i Malaga i solnedgang gjør livet nærmest tipp topp.

Et tapas-bord med varianter og i all sin prakt - og det smaker enda bedre.
Et tapas-bord med varianter og i all sin prakt - og det smaker enda bedre.

Drinker og gratis tapas

Noen av de tradisjonelle barene i Malaga har hoppet på trenden med å tilby gratis tapas til en drink. Dette er faktisk en gammel tradisjon i deler av Andalucía. Mest kjent for dette er Granada, men du kan også nyte det i Almeria og noen andre byer.

Malaga by er perfekt for "tapeo -spising", og vi har noen steder å anbefale. Blant dem er Chopp som ligger i Muelle Uno ved havna og Plaza de la Solidaridad, like ved jernbanestasjonen. Ytterligere to er Bar Jamones som ligger i Calle Carreteria 87, og Los Gatos, på Plaza Uncibay.

Og det finnes tapasbarer og restauranter med rimelige priser. Taperia Esencia i Las Pirámides-distriktet er en, og La Granaina en annen.

Elsker tapas: Kathrine Tønnesen nyter tapas hos Aman som driver Taberna Didi i Arroyo de la Miel.
Elsker tapas: Kathrine Tønnesen nyter tapas hos Aman som driver Taberna Didi i Arroyo de la Miel.

Tapasretter i Arroyo

Du får gratis tapas med drikken også utenfor Málaga by. Slik som La Taperia og Bodeguita la Canita i Benalmádena og i nabo-byen Arroyo de la Miel.

Hispania og Chopp Playamar i Torremolinos, og La Reina de las Tapas i Fuengirola er normalt tre smakfulle alternativer for tapas langs Costa del Sol.

Små retter - stor smak. Disse åtte tapas-varianter hos Taberna Didi i Arroyo.
Små retter - stor smak. Disse åtte tapas-varianter hos Taberna Didi i Arroyo.

Moderne tapasretter

I Malaga er La Revuelta et moderne sted for velsmakende tapas og deling av tallerkener. Her har tradisjonelle tapasretter fått et snev av fusjon på en meny som endres ukentlig. Forvent å finne sardiner i en nøttekrem, blekksprut med safran-aioli, bacondadler og kamskjell i karri. Adresse: Av. Pio Baroja 20, i hjertet av El Palo.

En annen moderne variant er La Deriva. Adresse: Alameda de Colón 7 i Soho-distriktet. Kjent for Ensaladilla Rusa - russisk salat - noe som må være den beste i byen, og for biff-tartar og en risotto.

Leter du etter et sted med oster fra hele Spania? La Deriva tilbyr mer enn 50 typer, harde og myke - og viner fra mer enn 20 land. La Deriva anbefales.

Hos La Deriva i Malaga by finner du minst 50 myke og harde oster.
Hos La Deriva i Malaga by finner du minst 50 myke og harde oster.

Tapas er sosialt

Tapas er altså en rekke små-retter eller snacks, og blir servert både kald og varm, for eksempel varm baby blekksprut. I Spania har tapas endret seg til et komplett og til tider sofistikert mat-tilbud klar til servering.

Mest kjent er Tortilla de patatas (spansk omelett), stekt blekksprut (Calamares) og osten Manchego ofte sammen med iberisk skinke.

Tradisjonelle tapas inkluderer oliven, baby-blekksprut, kjøttboller og chorizo-pølse og er blant de klassiske spanske retter.

Tapas handler også om sosialt samvær, og du vil se alle og enhver alder fra bestemødre til småbarn på tapasbarer til sent på kvelden. Mange vandrer fra en bar til den neste, for å sjonglere med drinker, tapas og møte med familie og venner.

Ulike stil

Tapasstilen er noe forskjellig fra region til region. I Barcelona har tapas vokst til en kulinarisk bevegelse der toppkokker bruker sitt talent på disse smårettene.

Empanadillas er den mest populære retten i Galicia, et kystområde nordvest i Spania. Der inneholder en empanada vanligvis tunfisk, sardiner eller pølsen chorizo.

Octopus er særdeles populær på dem spanske menyen for tapas og sjømat.
Octopus er særdeles populær på dem spanske menyen for tapas og sjømat.

Tapas tips og oppskrift

Selvsagt lages det tapas i spanske hjem, og for all del, tapas passer både til fest og som hverdagsmat. Søker du etter oppskrift på tapasretter finner du mye, mest sannsynlig altfor mange varianter. Proffenes tapas tips er å satse på noe enkelt i starten og utvide menyen etter hvert. For all del, lag tapas med ferske råvarer og det meste fra bunnen av. Det vil smake best. Og husk, tapas kjøttboller er alltid en vinner.

Baskisk livsglede

Baskerland skiller seg alltid ut, også når det gjelder tapas. I dette området er tapas en annen historie, her handler det om Pintxos og regionale spesialiteter til noen få euro. I Bilbao anser byens befolkning god pintxos som et krav basert på grunnleggende livsglede. Det beste området å få en smakebit av alt som tilbys ligger i sentrum. Start din vandring langs Calle Ledesma, en gate full av pintxos -barer og servering både inne og utendørs. Om du er usikker, ta råd fra de innfødte.

Billig tapas i Almeria

Almeria, 35 mil øst for Malaga, blir med rette omtalt som en av de mest sjenerøse i Spania. Her i den gamle bydelen når tapas-tilbudet nye høyder. I tillegg til en gratis tapa følger med hver drink, lar de fleste barer deg velge hva du vil ha fra menyen. I denne kystbyen er billig tapas og fersk sjømat alltid et trygt valg. Som «pescaíto frito» - en rett med små fisk fritert og kun tilsatt salt, pepper og blandet med litt mel, og servert med sitron og brød.

Når livet feires

Etter å ha reist Spania på kryss og tvers, og testet mat i mange varianter, kom jeg til en ny erkjennelse. Jeg skjønner folk som velger å flytte fra Nord-Europa til Andalucia og Costa del Sol.
Du vet, gjøre noe nyttig om formiddagen, nyte en god og ofte rimelig lunsj før man slapper av med en times siesta. Deretter jobbe litt til, før man går ut og nyter livet, spise tapas og drikke vin uten å tømme lommeboken.

Om tapas-kulturen har spanjoler klare meninger: «Livet uten tapas er som et hjerte uten kjærlighet. Tapas er feiring av livet.»

Rundt om på kloden feires Verdens Tapasdag den tredje torsdagen i juni. I Spania derimot, er hver dag en tapas-dag. Ikke minst tapas i Malaga.

SPANSK SPEKESKINKE - jamon på spansk - er med i en rekke spanske tapas-retter.
SPANSK SPEKESKINKE - jamon på spansk - er med i en rekke spanske tapas-retter.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu