Røde Robin Hood: Utopi og attraksjon mot resten av Europa

november 12, 2023
Sist endret 
november 13, 2023

Et ekte kommunistisk samfunn - alle i arbeid, felleseid land og lik lønn

MARINALEDA, SEVILLA, SPANIA: En stille og temmelig dorsk landsby utenom det vanlige. Noen eldre herrer tar livet med ro og møtes på en av byens kafeer, mens andre sitter i skyggen på benker i parken. Av og til ruller en bil med en sjåfør som tydeligvis heller ikke har hastverk. I landsbyen Marinaleda er stillheten og måten byen ledes på blitt en attraksjon. Ordføreren gikk under navnet «Røde Robin Hood» fordi han styrte etter kommunistiske prinsipper. Her er det ingen som roper etter kapitalisme, heller ikke etter at ordføreren gikk av etter 44 år ved makta. Livet fortsetter i samme spor, uten sidestykke i dagens Europa.

CATALONSKE TÅRN: BALANSE PÅ HØYT NIVÅ - BARN SOM FALLER LENGST

Ordfører Sanches Gordillo - kommunisten som styrte en spansk by i utrolige 44 år.
Ordfører Sanches Gordillo - kommunisten som styrte en spansk by i utrolige 44 år.

Nye politiske helter

Røde Robin Hood, kjent for sine venstre-radikale prinsipper, heter Juan Manuel Sanchez Gordillo. Han ble valgt til ordfører i 1979, det første valget etter general Franco´s død.
Arbeidernes Kollektiv, Colectivo de Unidad de los Trabajadores, vant valget og fikk 9 av 11 i hovedrådet. Gater fikk nye navn og ofte knyttet til politiske helter på venstresiden. For eksempel Che Guevara gaten, en plass fikk navnet People´s Plaza, mens en annen ble omdøpt etter Salvador Allende.

Norske Alfred i gaten som fikk nytt navn: Avenida Libertad - Frihetsgaten - i Marinaleda.
Norske Alfred i gaten som fikk nytt navn: Avenida Libertad - Frihetsgaten - i Marinaleda.

Sultestreik mot sult

Marinaledas første store aksjon var en «sultestreik mot sult» med støtte av 700 som streiket i ni dager og oppnådde en stor seier. I løpet av de neste tiåret krevde og gjennomførte Gordillo og beboerne landreformer, okkupasjoner, krav om høyere lønn og krav at råvarer fra landbruket skulle foredles i Marinaleda.

Alt dette skjedde under ledelse av den karismatiske ordføreren som grunnla Collective for Workers. Dette skjedde på en tid med fattigdom i Andalucia og gjenoppstandelse av spansk demokrati. Noe av dette kan studeres på heroiske veggmalerier, oppløftende slagord og nye navn på gater og plazaer.

40
Skriften på veggene minner om revolusjonen i Marinaleda for mer enn 40 år siden.

En base for opprør

I dette avsides hjørnet av Andalucia ble Marinaleda på mange måter en base for protester, streiker og okkupasjoner. Ofte beskrevet som opprørernes hjemland, med en leder tilbøyelig til å være litt banditt, utstrakt anarkistisk og med en voldsom fiendtlighet mot regjeringen i Madrid. Fortsatt er det fellesskapet og den kooperativ-tanken som gjelder. Her er det samvirke som driver gårdene og leverer råvarer til kooperativene.

Innbyggerne og lederne har gjenskapt en slags kommunistisk utopi, i et bygdesamfunn på rundt 2,700 mennesker. Dette er Europas eneste kommunistisk styrt kommune, og for dere som vil oppleve noe utenom det normale er Marinaleda verdt et besøk.

Hyggelige folk - sparsomme lokaler. Dette er den kooperative kafeen.
Hyggelige folk - sparsomme lokaler. Dette er en heller spartansk kooperativ kafè.

Trenger ikke politi

Et kjennetegn er fokus på fellesareal og kollektiv bruk av ressurser. Jordbruk og en stor del av landet er felles, noe som betyr at det eies kollektivt. Denne ordningen har som mål å sikre rettferdig og lik tilgang til ressurser, samt felles velferd og bærekraft. Marinaleda har ikke politi, men heller ikke kriminalitet.

«Vi har levd og lever et godt liv, vårt system fungerer. Vi har ikke politi fordi vi ikke trenger politi», slår brødrene Pedro (68) og Cornelio (71) fast. Begge er pensjonister etter å ha jobbet i landbruk og som lærer. Husene de bor i eies av kooperativet, men husleien er kun 200 kroner i måneden. Verden utenfor Marinaleda er ikke noe de to lengter etter.

I skuggen under trærne møtte jeg Pedro, en pensjonert lærer.
I skyggen under trærne møtte jeg Pedro, en pensjonert lærer.

Mat til fattige

Gordillos rykte som den moderne Robin Hood henger sammen med flere aksjoner der han og demonstranter – såkalte arbeidermarsjer – raidet supermarkeder for så å levere ut mat til fattige. Også banker og luksushotell ble raidet. Personlig har Gordillo vært innblandet i seks arrestasjoner over 30 år i kamp for rettigheter til landløse arbeidere.

«Høyresiden liker å påpeke at vi er en farlig gjeng med kriminelle, en slags moderne Pancho Villa,» sa skjeggete Gordillo. Hans varemerke er skjerf i palestinsk stil. "Men det er alltid samme strategi. Først kriminaliserer de meg, så prøver de å få meg vekk"

Etter dusinvis med protester, aksjoner og kommunistisk politikk, har 74-årige Juan Manuel Sanchez Gordillo gitt seg som ordfører og overlatt jobben til andre.
Men skulle det dukke opp en passende aksjon, er det bare å kontakte Den Røde Robin Hood.

Her er det slått fast: Marinaleda er et utopia i Europa.
Her er det slått fast: Marinaleda er et utopia i Europa.

SPANSKE RETTER: FRA ØY TIL ØY MED MAT-TRADISJONER

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu