Historisk sus over feiringen på Refsnes Gods

august 7, 2017
Sist endret 
desember 18, 2021

Kunst og kunstnere setter sitt preg på jubilanten

MOSS: Refsnes Gods er hotellet der hvert rom er et eget lite galleri, som har en samling med mer enn 400 kunstverk, med originale Munch-bilder på veggene i restauranten og med en stor, idyllisk hage ved Oslofjorden. Det historiske lystslottet på Refsnes er på mange måter blitt et unikt innslag blant floraen av norske hotell. Familien Salbuvik overtok "Godset" i 1998 og har siden oppgradert det som i utgangspunktet var et tradisjonsrikt lysthus ved Oslofjorden.

Norske samtidskunstnere på alle vegger - setter preg på Refsnes Gods på Jeløya, Moss.
Norske samtidskunstnere på alle vegger - setter preg på Refsnes Gods på Jeløya, Moss.

Ball med 300 gjester

Det var avgjort historisk sus over feiringen av 250 års jubileet til ”Godset”. Der det i 1816 ble arrangert maskeradeball med over 300 gjester og nå 150 inviterte samlet til sommerfest ved fjorden. Vertsfamilien Salbuvik, med ekteparet Gunn og Widar Salbuvik i spissen, hadde sørget for underholdning og mini-konserter med musikk gjennom 250 år. Fra Mozart til Grieg til Lennon/McCartney.
Når det gjelder kunst, har Salbuvik sikret seg mye samtidskunst fra norske kunstnere, men også noe av internasjonale stjerner som Edvard Munch og Andy Warhol. Salbuvik har også satset mye på skulpturer - både på hotellet og rundt om i Moss.

Susanne Pedersen og Haakon Hattevig - med en av skulpturene på Refsnes Gods
Susanne Pedersen og Haakon Hattevig - med en av skulpturene på Refsnes Gods.

Jubilant med kunstnere

Menyen hadde også et historisk preg – fra kronhjortcarre til villsvinpølse og sitronterte. Kjente kunstnere har alltid satt sitt preg på Jeløy og Refsnes Gods. Edvard Munch var fasinert av Jeløy og bodde her i noen år. Til jubileumsfesten stilte  et stort utvalg av norske samtidskunstnere som setter sitt kunstneriske preg på jubilantens venner. Blant annet er flere suiter oppgradert med flere kunstverk av kjente kunstnere.

Oppdatering: Det må legges til at ekteparet Salbuvik solgte seg ut av Refsnes Gods i 2019 - med all kunst på veggene. Hotellet drives altså videre, nå av hotell-selskapet Classic Norway.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu