• nordlendinger

Ferie og nordlendinger med en historie å fortelle

En tur innom by og bygd, til Lyngsalpene og et mylder av øyer

Hvor: Nord-Norge, Europas nordligste region.
Hvorfor: Kystlandskap, fjord, fjell. Møt lokalbefolkningen. Følg Arctic Race of Norway.
Hvordan: En tre-timers flytur fra London, en og en halv time fra Oslo.

TROMSØ: Du må nødvendigvis ikke å være verdensmester for å nyte en sykkelferie i Nord-Norge. Men du kan for eksempel følge Arctic Race of Norway, verdens nordligste eliteløp på sykkel, for på den måten få med deg både fjord, fjell, små og store byer og oppleve både underholdning, spenning og få lokalbefolkningen med på kjøpet.

Heldigvis fulgte jeg Arctic Race med bil, la turen innom fjordene i Ofoten, tok en natt i Harstad og Narvik og opplevde Lyngsalpene i både sol og tåke, besøkte indre strøk av Troms og så en mengde med øyer før turen avsluttet i Tromsø.

Jeg fikk ikke se midnattssolen og kom altfor tidlig for å oppleve nordlyset, men vet at Troms fylke byr på festivaler, kultur og lokal mat, spesielt fersk sjømat, laks og det som heter verdens beste kake. Som beste klatrer i Arctic Race vant Bernhard Eisel den såkalte lakseskjorta, noe som betyr at han sikret seg 500 kilo laks, en premie som leveres hjemme hos syklisten i Klagenfurt, Østerrike.

Sykkelferie. Hver sommer opplever Svein Lamo fra Nittedal Nord-Norge fra et sykkelsete. Jeg møtte atletiske Svein (66) i Sjøvegan, en by han regelmessig besøker med kona Hanne.

«Ferie på sykkel er en flott mulighet for å komme nær naturen, for å se steder du ikke så lett kan komme til med bil og for å fiske i elver og vann. Dette er stedet for en fredelig ferie”, sier Svein.

Arctic Race of Norway er en del av turneen til verdens beste syklister som i år besøkte Harstad, Andørja, Narvik, Sjøvegan, Bardufoss og Tromsø. Ruten for neste år kan inkludere andre byer og foregå langs andre veier i nord.
«Organiseringen av Arctic Race og utforsking av nordområdet er en reell utfordring basert på svært høye ambisjoner. Løpet betraktes som et av våre flotteste, sier Christian Prudhomme, direktør for firmaet som også organiserer Tour de France.

Litt galskap. Arctic Race har utviklet seg til en årlig samling av utstrakt, vill og sunn galskap – skapt av verdens beste ryttere og Nordens mest bemerkelsesverdige  lokalbefolkning, ofte omtalt som nordlendinger. Det er velkjent at folk i Nord-Norge er mer åpen, vennligere og  annerledes enn folk i sør. Dette kommer frem hver sommer når tilskuerne lager show og entusiasme langs ruten. Som befolkningen på Engenes der barn møtte sine helter og kvinnene i husmorlaget selger mat og egne produkter.

Narvik. Troms fylke har to store byer, Harstad og Tromsø, mens Narvik ligger nord i Nordland. Noe av det beste med Narvik er nærheten til fjell, sjø og natur perfekt for fotturer. Malmbyen har togforbindelse med Sverige. Harstad er porten til Lofoten, med mange øyer og et mektig fjell-landskap. Nær Harstad ligger Kvæfjord, kjent for søte jordbær, potet og Kvæfjordkaka, også kalt «Verdens beste», samt Nupen som er kåret det mest romantiske sted i Norge. Vi besøkte også Sjøvegan, Målselv og Lyngen med sine dramatiske topper, isbreer og daler.

Folk i nord. Som reisemål har Norge rikelig med fjell og fjorder. I så måte kan også landet nord for  Polarsirkelen vise både skjønnhet og variasjon, men kan legge til lokalbefolkningen som en unik og sjarmerende attraksjonen. Her på toppen av planeten er sommeren kort, men intens. Nordlendinger fyller oss med glede og litt galskap, spesielt når det er sykkelritt. Neste utgave av Arctic Race kan bevege seg lenger nord og skape flere spennende historier – og mer glede og galskap.

Ut på tur

Landing: Nord-Norge er en 90-minutters flytur fra Oslo til Bodø. Evenes flyplass dekker Narvik og Harstad. Tre ganger daglig har Målselv direktefly fra Oslo.

Bo bra: I Harstad ligger Thon Hotels ved havna og havet. Be om et rom med havutsikt. Thonhotels.no Scandic Hotels er Nordens største hotell-kjede

Spis godt: Harstad er et kulinarisk senter for kombinasjon av ferske, lokale produkter med internasjonale ingredienser. Hoelstuen i sentrum av byen er kjent som en gourmetrestaurant. Restaurant Umami har introdusert en ny smak til Harstad. Ellers er laks nasjonalretten i nord.

Natteliv: Nattelivet i Trømsø er kjent for å være livlig. Ellers er lyse sommernetter en attraksjon.

Mini-Guide: Harstad er kulturbyen i Nord-Norge med en befolkning på 25 000, og tilbyr tur på havet og fjellturer. Ibestad kommune har 1.400 innbyggere spredt på øyene Andørja og Rolla. Andørja har 14 topper høyere enn 1000 meter, mens Rolla har fiskevann. Om sommeren har Salangen festivaler og aktiviteter. Målselv er perfekt for fiske i Målselvfossen, og har stabilt vinterklima og et sted for Nordlyssafari. Tromsø er en livlig by med uberørt natur som nærmeste nabo.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar