Historisk sus over Malta

oktober 16, 2015
Sist endret 
oktober 16, 2015

Behagelig solfylt - makelig avslappet

MALTA: Sommeren er varm, veldig varm med masse turister. Resten av året er Malta, mellom Sicilia og Libyas kyst, behagelig solfylt og makelig avslappet.
Malta er bare 27 kilometer lang og 14 kilometer på det bredeste. Altså sveiper man over øya i løpet av en dag. Men da har du neppe tid til å hilse på så mange av de 375.000 innbyggerne eller oppleve særlig mye av øyas 6000 år lange historie. Dette er et samfunn med historisk sus der tradisjoner holdes i hevd. SAS, Norwegian og Ryanair flyr direkte til Malta.

Innsjekking.

Malta ligger ikke tilbake når det gjelder tilbud av spa-hotell. Jeg sjekket inn på 5-stjerners Fortina Spa Resort med fire basseng og et utvidet spatilbud så stort at det vil ta en uke å teste alle. Selv om hotellet har syv spisesteder og en rekke barer, er ulempen at man delvis utelukker alternativene som lokker rundt omkring i småbyene.

Oppdag Valletta.
Det første jeg gjorde var å oppdage Valletta, Europas minste hovedstad med bare 7000 innbyggere. Her ligger butikker, offentlige bygninger og business distriktet, men også en påminnelse at dette er en seriøs kulturby. Den praktfulle katedralen bygget i 1570-årene, St Johns Co-Cathedral, virker enkel utenfra. Inne oppdager man at her skjules forbløffende rikdom, kanskje en nødvendig kamuflasje og forsvar for en øy som så ofte har vært under angrep. Gulv dekorert i marmor og 18 malerier i takene er et imponerende fargespill, mens maleriet ”The Beheading” av Caravaggio var en så gripende opplevelse av en halshugging at jeg hadde en blodig drøm påfølgende natt.

I nærheten ligger Grand Masters Palace, hvor parlamentet holder til, med gulv dekket av marmor, forgylte vegger og tak og en samling av gamle våpen og rustninger. Avslutningen kan være en tur innom Nasjonalmuseet, men glem ikke å få med den flotte utsikten over havnen fra Upper Barrakka Gardens. Turistdelen strekker seg nordvest fra Valetta gjennom Sliema og St Julians til Bugibba og Melliha.

Ut av byen.
Omtrent midt på øya ligger Mdina, som har enda mer atmosfære enn Valletta. Innenfor den middelalderske bymuren finnes trange gater og barokke torv, og Maltas mest eksklusive boligadresse for 300 innbyggere. Man merker fort hvorfor Mdina blir kalt ”Den stille by” og hvorfor kjendiser som Bruce Willis og Robert de Nero stadig vender tilbake for å bo på en av de 17 suitene på hotellet Xara Palace. Sharon Sone bodde også på hotellet en hel uke og forlot ikke
Mdina i løpet av den tiden.

Flere Hollywood-filmer er spilt inn på Malta, om ikke akkurat i området rundt templet Ggantija, som er 6000 år gammelt og der steinveggene regnes for å være verdens eldste frittstående bygning. Med en kort båttur kommer man seg også til naboøya Gozo, som er grønnere, mindre befolket og helt annerledes. Båtturer til grotter i Valletta-området og rundt øya er også populære aktiviteter.

Møt de lokale.
Fram til 1964 var Malta en engelsk koloni og fortsatt kommer en strøm av engelskmenn hit for å feriere.  Fordelen er at alle snakker engelsk. Så kan man jo diskutere om det er noen fordel med engelske puber og venstrekjøring på ei øy som nesten virker like strengt katolsk som Vatikanet og at Malta til sammen har 365 kirker som alltid er åpne. Møt de lokale og du vil få vite at kvinner ikke kan ta abort. Ikke særlig aktuelt for en turist, men hører heller med som kunnskap om vertskapet. Malteserne opplevde for øvrig dobbelt så mange bomber i løpet av to måneder under krigen som London i løpet av et år. Et resultat er ruinene etter operaen. Den nasjonale operaen står fortsatt oppmerket på alle turistkart over Valletta, men når du kommer dit finner du bare en åpen plass.

En aperitiff på pub.
Valletta er en typisk ni-til-fire by og er stille etter mørkets frembrudd. Et av unntakene er The Pub i Archbishop Street som er full av gjenstander etter den engelske skuespilleren Oliver Reed, som var her til han døde i 1999. Derimot er områdene Sliema, St Julians og Peceville områder for barer, restauranter og natteliv – for alle fra tenåringer til pensjonister. Plough & Ancher i Sliema er et hyggelig bar-alternativ med utsikt til en av de sjarmerende båthavnene. Prøv den lokale spesialiteten Kinnie, en bittersøt drink uten for mye alkohol.

Lunsj i en fiskelandsby.
Vil man spise lunsj med en blanding av lokalbefolkning og turister, så er fiskalandsbyen Marsaxlokk et autentisk alternativ. Den ligger på sydspissen, syv kilometer fra Valletta, og her er det også et marked som er åpent hver dag. Byen har et par hundre fargerike fiskebåter som sørger for fersk fisk og skalldyr til restaurantene på Malta. Rundt havnen ligger spisestedene på rekke og rad og du må være møring eller finnmarking for å ha opplevd maken og smaken. Restaurant La Capanna kan anbefales, fordi stedet får levert fisk hver formiddag fra den andre siden av gaten. Lampuka er en delfin-fisk som dukker opp i september og skal være en delikatesse helt til igjen forsvinner.

En kveld på byen.
Maten er blant Europas rimeligste med innflytelse av alle fremmede kulturer som har rullet over landet gjennom en lang historie. Men den mest opplagte påvirking kommer fra Italia og spesielt Sicilia, og derfor hører pasta og pizza med til den billigste maten. En av nasjonalrettene heter fenek, som er kanin servert stekt eller kokt i vin og hvitløk og er på menyen til typiske maltetiske restauranter som Taholia i Sliema. Mange restauranter har egen barnemeny, og Piccolo Padre i St Julians er et slikt sted. For natteliv er Paceville området med full fart hver kveld i høysesongen.

Shopping.
Hvis man på død og liv må på shopping, så blir det i hvert fall til priser som er hyggelig lave. Alt er i grunnen rimelig, fra drosje til dagens hovedrett.  Det beste utvalget av butikker ligger i Sliema og rundt hovedgaten i Valletta. Selv kjøpte jeg hjemmelaget honning og syltetøy laget av fiken til 20 kroner glasset. I shopping-områdene er lite originalt, det er de samme merkevarene som finnes andre steder i Europa, dog til noe lavere priser. Fargerik håndblåst glass er noe av det mest originale som kan kjøpes.

Spa-behandlinger
Med fire spa-avdelinger på Fortina Spa Resort er det vanskelig å motstå fristelsene som ligger i utvalget på 250 ulike behandlinger, noe som er rekord for hotell i Europa. Muligheter til å tenke på seg selv er gode. Spa-avdelingene har overkommelig priser, fra 150 kroner for akupunktur til 500 for en komplett kroppsmassasje. Malteserne har skjønt hvordan europeerne skal håndteres – og til hvilken pris.

Hold deg unna
Det finnes restauranter som tar for mye betalt i form av en cover charge som ikke er annonsert på menyen, men bare kommer på regningen. Det finnes også spisesteder som tar for mye betalt kun fordi man er turist. Dette forekommer spesielt på steder som ikke har en skrevet meny med priser. På slike steder er det bare å spørre om priser på forhånd og ikke vær redd for å gå dersom dette høres noe uklart ut. Hvis du vil ha en rolig natt, unngå hotell i party-området Paceville.

Her kan du bo: Fortina Spa Resort ligger i Siema. Døgnprisen omlag 1500 kroner, frokost inkludert. www.fortinasparesort.com.
Fortina Hotel, 4-stjerner, www.hotelfortina.com
Valletta Studios, rimelig alternativ, 60 euro for to personer, vallettastudios.com

Anbefalte spisesteder: Havna ved St Julians har øyas mest populære restauranter. Til Peppino kommer Madonna, Brad Pitt og Daniel Craig for fersk sjømat. www.peppinosmalta.com
Ristorante Dolce Vita, 159 St Gerog’s Road, St Julians. Italiensk med utsikt over havna. www.dolcevita.com.mt
L’aroma, 17 Ghar il-Lembi Street. Livlig sted i Sliema. Mye fe rsk fisk og meny fra Middelhavet. Gode cocktailer. www.laromarestaurantmalta.com
Sharma, 19 Casa Magazzini, tidligere ammunisjonslager i Mdina. En miks av indiske og nord-afrikanske retter. Nyt utsikten fra terrassen, spesielt når solen går ned. www.sharma.com.mt
Trabuxu Wine Bar, 1 Strait Street, holder til i en 300 år gammel kjeller og serverer ekselent mat til rimelige priser. Hovedretter fra 65 kroner.

Chill Out: BaiaBeach Club, Little Armier Bay. Baiabeachclub.com. Strand, blått hav, kalde drinker og perfekt på ettermiddagen. Ligger tilbaketrukket nord på øya.

Turistkontor: Ligger i enden av Merchants street, Valetta.

Valuta: Euro

Språk: Engelsk og et uforståelig lokal språk

Folk: Maltesere er utålmodige i trafikken og kan behandle hverandre med spydigheter, men alltid vennlige mot turister.

Nyttig info: www.visitmalta.com og www.maltacultureguide.com

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu