Porto Santo: Ute i Atlanteren ligger ei spesiell vulkanøy

oktober 12, 2023
Sist endret 
oktober 12, 2023

Forskere har funnet ut at sanden på øya har helbredende kvalitet

PORTO SANTO: Ute i Atlanterhavet, nordøst for Madeira, ligger en helt spesiell portugisisk vulkanøy som fra desember får direkte forbindelse til Oslo. Til nå ukjente Porto Santo byr på uberørte natur, ni kilometer med sandstrender og varmt klima året rundt. I tillegg har øya et bredt spekter av aktiviteter som 45 kilometer med turstier, tennisbaner, paddelbaner, dykking, båtturer, beachvolleyball og sykling. Mest sannsynlig vil øyas golfbane, designet av golflegenden Seve Ballesteros, appellere til mange.

Mange drar til Porto Santo for å spille golf i vinterhalvåret.
Mange drar til Porto Santo for å spille golf i vinterhalvåret.

Golf med havutsikt

«Mange ønsker aktiv ferie i vakre omgivelser, og her vil Porto Santos robuste fjellandskap og sandstrender være et spennende alternativ. Madeira er mer turistifisert og mangler sandstrender. Porto Santo er allerede populær blant danske reisende med over 10 000 årlige besøk, sier Lis Vogelius, direktør i det norske reisebyrået Amisol Travel, med datterselskap i Danmark.

Dansker tiltrekkes av aktiviteter, spesielt utfordrende golfbaner med havutsikt. For de mindre aktive, inviterer naturen også til øysafari og avslapning på sandstranden, mens de som er interessert i historie kan besøke Christoffer Columbus' hus og museum.

Grav deg ned i sanden eller legg deg på ei solseng. Valget er ditt.
Grav deg ned i sanden eller legg deg på ei solseng. Valget er ditt.

Helbredende sand

Norske og portugisiske forskere har gjennom vitenskapelige studier funnet ut at Porto Santos ni kilometer lange sandstrand har helbredende egenskaper. Sandens høye mineralinnhold kan, når det blir oppvarmet, bidra til å lindre tilstander som for eksempel leddgikt, åreknuter, smerter i ledd og muskler, hudproblemer og benskjørhet. Lokalbefolkningen utnytter denne effekten ved å dekke seg til med sanden på stranden og ligge der i minimum 20 minutter.

Porto Santo blir også kalt den gylne øya på grunn av stranden. Den har fått priser som en av Europas beste strender med vakker sand og helbredende egenskaper. Badevannet er både klart og rent.

I tillegg til å være helbredende er sandstranden også selvrensende. Sanden på denne stranden blir jevnlig skylt helt bort av havet på deler av stranden, slik at bare klipper er igjen. Men i løpet av få dager kommer sanden tilbake, ganske enestående det også.

Porto Santo - ei øy ute i Atlanterhavet. Tilhører Madeira og Portugal.
Porto Santo - ei øy ute i Atlanterhavet. Tilhører Madeira og Portugal.

Nordmenn reiser mer

Ifølge statistikk fra Statistisk Sentralbyrå foretok nordmenn flere reiser i andre kvartal av 2023 enn i 2022. Lis Vogelius forventer også at mange nordmenn vil reise utenlands i løpet av vinteren.

«Porto Santo forventes å være blant de utenlandske destinasjonene som appellerer til nordmenn på grunn av øyas milde og stabile klima, noe som gjør øya til et varmt alternativ om vinteren», sier Lis Vogelius.

Vila Beleira er en sjarmerende landsby på Porto Santo
Vila Beleira er en sjarmerende landsby på Porto Santo

Fakta Porto Santo

Beliggenhet: Porto Santo ligger 43 kilometer nordøst for Madeira i Nord-Atlanterhavet. Øya er 11 km på tvers, du rekker over hele øya på en dag.

Reise hit: Porto Santo har flyplass. Det er også båtforbindelse til Madeira.

Strender: Porto Santo har sandstrender, mens Madeira bare har klipper.

Klima: Stabilt varmt klima året rundt. Øya er flat, men har to fjell, den høyeste 517 m.o.h.

Hovedstad: Vila Baleira, 3800 innbyggere. Har sjarmerende smug, småhus, restauranter og butikker.

Severdighet: Fugleparken Quinta Palmeira og vandring på øyas østside med vakker utsikt. Oppdager Christopher Columbus giftet seg med en adelskvinne på øya og bodde her. Hjemmet hans er et museum.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu