• Flåm

Flåm; Komiske kinesere med munnbind i ren luft

Ut av intet er jeg omringet av hundrevis, de fleste kinesere med mobilkamera og selfiestenger

FLÅM: Sola strålte på sitt aller vakreste denne høstdagen jeg ankommer Myrdal stasjon på Bergensbanen. Mutters putters står jeg på perrongen og venter på Flåmsbana som skal ta meg ned til Flåm, ett av landets mest populære turistmål om sommeren.

-Ja, ja, tenker jeg, det blir jo en kontrast for togpersonalet med en enslig dame om bord på det som kalles verdens vakreste togreise. Klar for en liten time i vill natur, langs stupbratte fjellvegger, fossefall og gjennom 20 tuneller. Fra Myrdal på Hardangervidda til Flåm ved Sognefjorden.

Klikk for større bilder

Som ut av intet er jeg omringet av hundrevis av medreisende, de fleste kinesere utstyrt med mobilkameraer og selfiestenger. Men hvor kom de fra, lurer jeg på. Vi setter kursen nedover mot Flåm, ingen tvil om at denne togturen er vakker med den pittoreske Rallarvegen som er så populær å sykle.

Jakt på huldra. Halvveis stopper toget ved Kjosfossen for fem minutter foto-pause, og ut tyter hundrevis, noen på jakt av den syngende huldra som visstnok lurer mannfolka inn i fjellet med sin vakre røst og flotte hårmanke. Aldri har jeg sett så mange bilder bli tatt på så kort tid, denne fossen må være en slager på sosiale medier i Kina. Men huldra uteblir, uten at kineserne får det med seg.

Flåmsbanen. Tilbake på toget og mer info: Flåmsbana er 20 kilometer lang og turen tar en time med 3-4 stopp. En tunnel på 180 grader ble laget for å klare svingen i det bratte fjellterrenget, et riktig stykke ingeniørkunst. Midtveis i tunellen stopper toget et øyeblikk så vi får se hele dalen gjennom en fjellsprekk. Spektakulært for å si det mildt. Noen hundre rallarer bygde denne toglinjen som ble påbegynt i 1923 og sto ferdig i 1941, for at handelen mellom Bergen og Sognefjorden skulle bli bedre. I dag brukes banen for det meste av turistene.

Vi har vel alle sett tv-nyheter om turismen på Flåm, om digre cruiseskip som forurenser og «spyr» ut tusenvis av utlendinger som vil se våre vakre fjorder og fjell. Turister som vandrer inn i hager, åpner dører i husene og gjør sitt fornødne bak ripsbuskene. Jeg må innrømme at jeg er spent når toget nærmer seg Flåm.

Bare kinesere. Men denne høstdagen ligger ingen cruiseskip i Flåm. Det er stille på kaia og i sentrum, bare kineserne og meg.

«It`s the Chinese day today», sier resepsjonisten som sjekker meg inn på hyggelige Fretheim hotell. Han er fra Frankrike og det gikk faktisk 24 timer før jeg igjen snakker norsk. Alle jeg møter er utlendinger, ansatte så vel som turistene.

Tur på fjorden. Den nye el-ferga ”Vision of the Fjords”, Flåms nye stolthet, går mellom Flåm og Gudvangen.  I det skipet svinger inn Nærøyfjorden slås dieselmotorene av og vi kjører videre nesten lydløst. Ingen høyttalere forstyrrer opplevelsen av natur, vakre fosser og små fraflyttede gårder høyt oppe i lia. Og den friske og rene lufta, selv om mange kinesere fortsatt beholder munnbindet på.

Vikinger. På Gudvangen finner vi årets nyskapning i Vikinglandsbyen der høvding Georg tar imot og viser oss hvordan vikingene levde for 1000 år siden.
Gudvangen er vakkert som få, men turister som kommer hit har dårlig tid, ble jeg fortalt. De strømmer av og på båter og busser, rekker en liten tur innom suvenirbutikker før de forsvinner som dugg for sola. Får da håpe turistene finner ut hvor de har vært når de kommer hjem.

Huldra. I Flåm rekker jeg en tur innom det lokale bryggeriet Ægir, med øl for enhver smak, før Flåmsbana tuter og er klar for å frakte oss tilbake til Myrdal. Denne gangen er den syngende huldra på plass i Kjosfossen. Hundrevis av mobilkameraer foreviger huldra som svinger seg i sin røde kjole og prøver å lokke til seg mannfolk. Men om hun klarte det denne gangen, det forteller i hvert fall ikke denne historien.

Mer om Flåm og Flåmsbana

 

About the Author:

Gullen Øyehaug
Med blikk for gode bilder og historier. Gullen Øyehaug er utdannet fotograf, men har de siste årene også skrevet, spesielt for ukeblader. Nå også for Reiselivsavisa.no og King Goya.

11 Comments

 1. Jan Rustad oktober 30, 2017 kl 13:25 - Svar

  Det blir sikkert ikke like festlig, men de «komiske kineserene» utviser det som i deres øyne er alminnelig høflighet. Er du forkjølet, eller hoster – skal du også gjøre det du kan for å unngå å smitte dine medreisende. Derfor munnbind – ikke som skribenten underliggende insinuerer av redsel for frisk luft. Kanskje vi nordmenn som er tilvent å snyte oss rett på bakken har noe å lære..?

 2. Jostein Stokke oktober 30, 2017 kl 13:52 - Svar

  Noen hundre rallarer bygde denne toglinjen som sto ferdig i 1923, for at handelen mellom Bergen og Sognefjorden skulle bli bedre.

  1923er aldeles feil. 1940/1941 er korrekt.

 3. Åge Thomassen oktober 30, 2017 kl 15:53 - Svar

  En flott reportasje som gjør en stolt og kry av å være norsk. Men kineserne og andre asiater bruker ikke munnbind så mye for å beskytte seg i mot forurensning som vi ofte tror. Oftest så gjør de det av ren omtanke for oss andre om de er antydningen forkjølet eller syk i luftveiene, slik at de ikke skal komme i skade for å «smitte» de i rundt seg. Takt og tone fra den kanten.

 4. Jostein Stokke oktober 30, 2017 kl 18:54 - Svar

  Flåmsbana var ikke ferdig i 1923. Den ble påbegynt i 1923 og ferdig først i 1940/1941

 5. Terje Lillenes oktober 31, 2017 kl 18:00 - Svar

  Idiotisk tekst, Kinesere bruker oftere munnbind når de er forkjølet enn ved forurensning. Skribenten mangler totalt kultur forståelse og burde sjekket elementete ting først.

 6. Jørgen Greve Jensen oktober 31, 2017 kl 18:27 - Svar

  Ad Kinesere med munnbind
  Det er ikke bare pga dårlig luft kinesere bærer munnbind. De tar faktisk også rimelig hensyn til sine medmennesker og bruker munnbind for å unngå å spre bakterier hvis de har forkjølelse eller influensa, eller hvis de frykter å bli smittet selv. Dette til orientering.

 7. Mildfrid Fløgstad oktober 31, 2017 kl 18:30 - Svar

  Da jeg leste din artikkel om Flåmsbanen reagerte jeg på at du skrev den sto ferdig i 1923. Jeg har alltid hørt at det var tyskerne som ferdigstilte den. Slå opp på Wikipedia så får du hele historien

 8. Eivind Dankel november 1, 2017 kl 17:01 - Svar

  Før man latterliggjør kinesere med munnbind, burde man kanskje stilt seg spørsmålet om «hvorfor har kinesere munnbind».
  Det har intet med dårlig luft å gjøre, men faktisk av hensyn til sine medmennesker. Munnbindet brukes for ikke å smitte andre!

  Er det ingen ansvarlig redaktør her som har slik kjennskap til asiatiske skikker?
  Dette gjelder store deler av Asia.

 9. Tore Skaar november 2, 2017 kl 10:11 - Svar

  Interessant fortelling!
  Men de to ordene: MUTTERS PUTTERS er ikke i min ordbok og vil heller ikke komme dit.
  Slike krumspring bare ødelegger en ellers god fortelling.
  Tore

 10. sigfrid november 2, 2017 kl 12:56 - Svar

  Og hvordan har tror du at befolkningen i Flom har det? hvordan har folk som før har gått i fred i sine vakre omgivelser har det med disse hordene av folk? Asiater har misforstått allmennretten og tror at alt som står ute ved naustet, eplene som henger uten å være inngjerdet, ved som står ute etc kan fritt benyttes, de forsyner seg og forlater stedene uten å rydde opp, de går gjennom tun og kikker inn til folk uten blygsel. Befolkningen opplever dem som svært uforskammet og uten oppdragelse.
  Har ikke reiseliv arrangjørene noe forpliktelser når de selger disse reisene, er det rett at de skal innkassere fortjenesten på bekosning av fred og ro til de fastboende? Bør ikke de informere dem de innfører til landet? De lar mange steder sine gjester benytte lokale busser etc slik at lokalbefolkningen ikke får plass, ruten tar lengre tid pga det skal legges tilrette for at gjestene skal ta bilder. Vi er mange som er veldig lei at Norge skal tilrettelegges turister på bekosning av ro og fred: på fjell og ved fjord: Vi vil fortsatt gå rundt uten å gå i kø, på stier av sten laget av sherper etc. RO er helse! og det bør ikke selges for en hver pris.

 11. Bjørn november 11, 2017 kl 03:14 - Svar

  I østen er det en måte å vise omsorg på er blant annet å gå på gaten med munnbind når de er forkjølet. På den måten ønsker de å unngå å smitte andre

Legg igjen en kommentar