Komisk kåring: Tyskere verdens minst morsomme mennesker

november 20, 2023
Sist endret 
november 20, 2023

Vi har også gleden av å presentere verdens morsomste vits – fra skogen i USA

HUMOR OG KOMISK KÅRING: Humor og glede varierer over hele Europa, og kulturelle nyanser bidrar til slike forskjeller. Det en person synes er morsomt, vil en annen knapt trekke på skulderen over. Generelt har europeiske land ulike sans for humor, men samtidig en rik komisk tradisjon. Bortsett fra Tyskland. En komisk kåring av tyskerne som verdens minst morsomme mennesker.

Godt humør: Humor og morsomme historier på alle kanter, men ikke hos alle i Europa.
Godt humør: Humor og morsomme historier på alle kanter, men ikke hos alle i Europa.

Ifølge en internasjonal meningsmåling tilhører tyskerne klodens kjedeligste nasjonalitet. Amerikanerne kåret til morsomst, spanjoler som mest komisk i Europa hakket foran folk i Italia.

Det sosiale nettverket Badoo.com ba 30 000 i 15 land om å nevne de «morsomste», best til å få folk til å le og «den minst morsomme» nasjonaliteten. Mange av svarene gikk ut på at tyskere er mer fokusert på  effektivitet enn på humor.

Smak av tyske vitser

Forsvarere av tysk komedie mener at det er urettferdig fordi språket gjør at vitser ofte ikke oversettes lett. Her er et eksempel på tysk vits.

"I går møtte jeg min venn Horst på sykehuset. Han hadde svelget en svamp og sier at det ikke gjør vondt, men at han alltid er tørst."

På komedie-klubb i Kentish Town, London. Britene kan humor.
På komedie-klubb i Kentish Town, London. Britene kan humor.

Ikke så morsom

Storbritannia kom overraskende på syvendeplass. Dommen var "du er ikke så morsom som du tror". Absolutt ikke like morsom som spanjoler, italienere, brasilianerne, franskmennene og meksikanerne.

En kommentar fra i London: "Hvis vi ikke er god på fotball og heller ikke på komedie, så er det litt av et slag i ansiktet."

Lite humor i Frankrike

I min verden er ingen i Europa så langt unna moro og humor som franskmenn. Jeg har aldri ledd eller likt en fransk vits eller morsom kommentar, rett og slett fordi jeg ikke snakker eller forstår fransk språk. Ja, jeg må delvis skylde på meg selv.

Det påstås at humor virkelig er en del av dagliglivet i Frankrike. Franskmenn bruker humor i ulike situasjoner, inkludert uformelle samtaler, sosiale sammenkomster og til og med på arbeidsplasser. De inkorporerer humor i interaksjonene sine for å lette stemningen, få andre til å le, eller rett og slett for å nyte en god vits eller morsom kommentar.

Napoli er faktisk en morsom by, med massevis av humor. Men den er på italiensk.
Napoli er faktisk en morsom by, med massevis av humor. Men den er på italiensk.

Moro og lidenskap i Italia

Italia har sin levende og lidenskapelige kultur, og humor er intet unntak.
Italienere er kjent for uttrykksfulle gester og fysisk humor. Bruken av ansiktsuttrykk, håndbevegelser og kroppsspråk gir et ekstra lag med komikk til samtalene deres.

En morsom historie handler om det ikoniske skjeve tårnet i Pisa. Som historien går, begynte tårnet å lene seg under byggingen. Byggerne syntes vippen var morsom og bestemte seg for å fortsette å bygge den, noe som resulterte i det skjeve tårn vi ser i dag.

Mamma i Italia

Italienske mødre, viljesterke og kjærlige, er gjenstand for mange humoristiske anekdoter. Disse historiene viser ofte frem deres lidenskapelige gester, høylytte og animerte samtaler, og deres besluttsomhet for å sikre at barna deres får god mat og blir tatt vare på. Disse historiene feirer den morsomme og kjærlige naturen til italienske mødre.

Italia er kjent for sin kaffekultur, og historier om morsomme møter på italienske kaffebarer er ganske vanlige. Disse historiene involverer ofte forvekslinger i bestillinger, humoristiske interaksjoner med baristaer eller morsomme observasjoner om ritualene og skikkene rundt kaffeforbruket i Italia.

Tyske blondiner på Oktoberfest, det blir i hvert fall morsomt.
Tyske blondiner på Oktoberfest, det blir i hvert fall morsomt.

Humor i Tyskland

Selv om tyskere ble verdens minst morsomme i komisk kåring, finnes det noe de selv mener er moro. Tysk humor er en blanding av vidd og ofte smarte observasjoner. De har en tendens til å lene seg mot det som er tørt og sarkastisk, ofte med absurde vitser og søkelys på satire og selvironi. Stand-up komedie er populært i Tyskland.

Kald humor i Skandinavia

Humor i Danmark, Sverige og Norge er ofte en blanding av tørr vidd, sarkasme og selvironi. Her brukes ofte noe som kalles frossen humor for å komme med sosiale eller politiske kommentarer. Mørk eller svart humor er normalt i Skandinavia. Den finnes i tabubelagte eller sensitive emner, som død, tragedie eller eksistensielle dilemmaer. Det er viktig å merke seg at humor kan variere mellom individer og regioner i Skandinavia. Frossen og arktisk humor pleier å være mere frodig ettersom du beveger deg nordover.

Iskald humor: I Finland bades det ofte i iskaldt vann.
Iskald humor: I Finland bades det ofte i iskaldt vann.

Her er skandinaviske humor:
Q: Hvordan senke en norsk ubåt?
A: Du banker på døren!

Q: Hvorfor tok den svenske golferen med seg to bukser?
A: I tilfelle han fikk en hole-in-one!

Her er en dansk vits:

Q: Hvorfor har de ikke fyrverkeri i dyrehager i Danmark?
A: Fordi dyrene ville bli for opphisset og be om mer!

Tørr britisk humor

Britisk humor er kjent for sitt tørre vidd, sarkasme og snev av ironi. Det involverer ofte smarte gags og evnen til å finne humor i hverdagen. Britisk komedie har rik historie, med ikoniske figurer som Monty Python og Rowan Atkinson, og kjente sitcoms som "Fawlty Towers" og "The Office". Britisk moro kan finnes i ulike former, for eksempel stand-up komedie, sære tradisjoner og politiske komedier. Briter uttrykker ofte humoren sin i hverdagen, bruker tørr vidd og sarkasme, og leverer smarte one-liners.

Her er britisk humor og vitser:

1: "Jeg pleide å spille piano på gehør, men nå bruker jeg hendene."
2. "Jeg leser en bok om antigravitasjon. Den er umulig å legge fra seg!"
3. "Jeg spurte bibliotekaren om de hadde bøker om paranoia. Hun hvisket: "De er rett bak deg!"

Moro og vitser i Spania

Min kunnskap om humor og vitser er på et lavt nivå. Spania har et regionalt mangfold, hver region har sin distinkte sans for humor. For eksempel pleier andalusisk humor å være livlig og leken, mens katalansk ofte er preget av smarte og intellektuelle vitser.

En populær vits i Spania:
"Mannen spør sin kone: "Kjære, hva ville du gjort hvis jeg vant i lotto?» Hun svarer: «Jeg ville tatt halvparten og gått.» Mannen smiler og sier: 'Perfekt, jeg vant 20 euro, her er dine 10, farvel!'"

Humor i Polen

Polakker er generelt kjent for gjestfrihet og ha det hyggelig. Polske festivaler og sammenkomster inkluderer ofte musikk, dans og feiring av tradisjoner.

Har du hørt om han som kjøpte seg en katt ifra Polen? - Den maler som bare faen..

Seriøst Finland

Finner er kjent for sin unike sans for humor, av mange beskrevet som tørr, undervurdert eller til og med mørk. Finsk humor er sarkasme og snev av selvironi. Det er også en tradisjon for «deadpan», altså vitser blir levert i en alvorlig tone, noe som øker humoren.

Finland har absolutt sitt eget merke av moro og latter å tilby! Men i virkeligheten ler ikke en finne så mye og heller ikke ofte.

Pekka og Toivonen

Du har vel hørt historier om Pekka og Toivonen...
De to satt på en benk en varm sommerdag da en brettseiler kom susende, men falt i vannet og ble borte. Det gikk et minutt, to minutter og til og med fem minutter, men brettseileren kom ikke opp.

Da sier Toivo til Pekka:”Du Pekka, du är ju kjent som den duktigaste simmare på Enare Sjö, du måste ut og rädda honom.”
Pekka svømte utover og dykket for å redde ham. Etter en stund kom han opp med en mann, og begynte med munn til munn metoden for å få liv i ham. Det gikk et minutt, to minutter, og til og med fem minutter uten at han fikk liv i mannen.

Men så sier Toivonen til Pekka: ”Du Pekka, är du säker på at du intä har räddade fel mann, han har ju skridskor på?”

Tysk smil

Til tross for at Tyskland er på listen over minst morsomme mennesker i verden, så finnes det mye humor i landet. Som da reporteren spør kapteinen til et lag som alltid taper:

-Hva er best for deg: Seier eller å feire jul..?
-Jul, det skjer oftere!

Verdens morsomste

Selvsagt forskes det på humor. For mer enn 20 år siden ble det gjort en innsats for å kåre verdens morsomste vits. Altså humor i sin reneste form. Bidrag strømmet inn og vinneren ble stemt frem av folk fra hele verden.

To jegere fra New Jersey, USA, var ute i skogen da en faller i bakken. Han ser ikke ut til å puste, og øynene hans ruller bakover inn i hodet. Den andre fyren finner fram mobilen og ringer nødsentralen.

«Vennen min er død! Hva kan jeg gjøre?»
Operatøren sier i en beroligende tone:
«Bare slapp av, jeg er her for å hjelpe. Først, la oss forsikre oss om at han er død.»
Det blir stille, så høres et skudd. Jegerens stemme kommer tilbake i telefonen:

«Ok, og hva nå?»

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu