Reis helst sakte. Tenk nye tanker. Skynd deg langsomt.

juli 12, 2021
Sist endret 
juli 12, 2021

Nye turister søker autentiske opplevelser – et nærmere forhold til reisemål, til kulturen, lokal mat, musikk og kunst

TID OG KREATIVITET: Et problem i vår travle verden er at vi beveger og tenker for raskt, og utsettes for unødvendig stress. Løsningen er å bremse opp og tenke på tiden på en annen måte. Et alternativ er å lytte til Geir Berthelsen - han som foreslår at vi betrakter treghet som en annen type tid. Etter pandemien er dette en aktuell løsning – på alt fra jobb til nye opplevelser og fremfor alt reis sakte.

Slapp av - ta livet med ro! Er en unison bekreftelse fra en som jobber med et mere sakte liv.
Slapp av - ta livet med ro! Er en unison bekreftelse fra en som jobber med et mere sakte liv.


”En langsom tanke er et godt middel mot stress-virus. Våre problemer har ingenting å gjøre med mangel på tid, men heller måten vi oppfatter tid. Rask tenking er din autopilot - dine automatiske svar som dikterer tankene dine», slår Berthelsen fast. Sørlendingen forsker på alt som har med tid å gjøre, og betraktes som en ekspert etter at han i 1999 grunnla tenke-tanken The World Institute of Slowness (WIS). Geir Bertelsen har både fått oppmerksomhet og anerkjennelse internasjonalt.

Prøv langsom reise

Et liv i langsomt tempo kan gjerne sammenlignes med en sakte reise. Bertelsen henviser ofte til boken "Only Planet", som er en inspirerende fortelling om et globalt eventyr. En verdens-fabel om et fly-fritt eventyr rundt om i verden, fra lasteskip til kameler og fottur. Med vidd og visdom avslører Ed Gillespie verdens finkornede struktur på bakkenivå. Boken er en inspirerende påminnelse om eventyr du kan oppleve, hvis du bare bremser og unngår kø på flyplasser. Det er bare å prøve den langsomme reisen og gjenoppdag håpet for menneskeheten.

Det finnes til og med øl som er laget i behagelig tempo - selvsagt i England
Det finnes til og med øl som er laget i behagelig tempo - selvsagt i England

Ny og gammel turist

Det er to typer reisende. Vi sikter til den tradisjonelle turisten som kommer til et nytt reisemål med sjekkliste over attraksjoner og sjelden kommer utenfor veien han planla. En norsk turist fylles gjerne med følelse av nasjonal stolthet på besøk i våre fjell. Mens alle får følelse av romantikk når man befinner seg nær Eiffeltårnet i Paris. Enda mere typisk er at den gamle turist-typen reiser i grupper.
Geir Bertelsen har avgjort mere sans for turisten i den andre enden, altså den nye turisten. En person på jakt etter autentisk opplevelse, som får et forhold til destinasjonen, kulturen, lokal mat, musikk og kunst. Den nye er interessert i dialog, ikke monolog som er så dominerende hos tradisjonelle turister. Nye reisende vil gjerne vite hva som skjer der de havner og bidra til løsninger på problemer, om det blir nødvendig.

Største verdi

Vi er på god vei inn i en fremtid hvor alt som kan digitaliseres blir digitalisert. Derfor mener Berthelsen at den største verdien må legges på ting vi ikke kan digitalisere - som for eksempel menneskelig fantasi, på kjærlighet og kreativitet.
”Vi ønsker at ting vi ikke liker oppnås så raskt som mulig gjennom teknologi, dermed har vi mer tid til ting vi liker og som kan gjennomføres i et rolig tempo. Jeg gjentar ofte at vi ikke må leve livet som om vi er redd for å komme for sent til egen begravelse,” sier Geir Berthelsen.<
Han gleder seg over å vise at den beste tankegangen ofte dukker opp på en rolig spasertur. Derfor oppfordrer han arbeidstakere til å jobbe smartere, ikke raskere eller vanskeligere og bli mer bevisst på prosessen enn produktet.

Forståelse av liv og død

«Folk tror at fort er bra og sakte er dårlig - at alt må ha en start og en mållinje i det som er vårt rotterace av et liv. Men vi er ikke rotter, og våre forsøk på dette kjøret er ikke bra for vår helse og heller ikke sunt», sier sjefen for «Sakte tanker». Berthelsen har bakgrunn som fysiker og industriell organisasjons-psykologi, og tar daglig utfordring med å takle dagens” brannslukkingskultur”. Under oppveksten på Sørlandet hadde Geir deltidsarbeid som graver på en kirkegård, noe som ga ham en reflekterende forståelse av liv og død.

Geir Bertelsen, sørlendingen som lærer oss å slutte med stress
Geir Bertelsen, sørlendingen som lærer oss å slutte med stress

Råd for sakte liv

Som hjelp til å forlate rotteracet til fordel for det gode liv, har Geir Berthelsens laget en guide for å senke tempoet.

1. Still vekkerklokken ti minutter før du trenger å stå opp (du vil aldri komme for sent).
2. Forbered og spis en sunn frokost – til samme tid hver dag.
3. La alle involverte - barn og foreldre - snakke under frokosten. Fortell om forventet høydepunkt og lytt til det alle       forteller.
4. Klem hverandre før man forlater huset.
5. Smil. Prøv det!
6. Hopp ikke over lunsj.
7. Klokka 14 hver dag, spør deg selv: "Hvordan har jeg det?"
8. Forbered og spis middag med familien - ingen TV. Alle forteller høydepunktene fra dagen, og alle lytter.
9. Tren i minst 20 minutter per dag. Ta en kort spasertur, selv om det regner.
10. Bruk 5 minutter på å gå gjennom dagen og planlegg morgendagens høydepunkter før du legger deg.

Ro deg ned

Geir Berthelsen har et ekstra råd til alle; «Ro deg ned. Hvorfor være rask når du kan være litt treg, og hvis du må skynde deg, så skynd deg sakte. Problemet med rotterace er at selv om du vinner, så er du fortsatt en rotte. Og til alle dere som nå skal gjenoppta reiser vil jeg gjerne si: Del historier om dine eventyr – og bli en selvutnevnt ekspert på det autentiske og nye oppdagelser»
LES MER OM BERTHELSEN: LIFE IN SLOW MOTION

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu