På fluefiske med proffe Lotte - og gode råd

juni 23, 2021
Sist endret 
desember 17, 2021

Hun har sine favoritter av utstyr - stang, snelle og line

Lotte Aulom har bodd hele sitt liv på Jessheim. Hun jobber fulltid på et hotell på Gardermoen og Lottes store lidenskap er fluefiske. Nå er det flaks med laks.


Hvordan og hvorfor ble du fluefisker?

Jeg har alltid hatt en interesse for fisking. Men prøvde ikke fluefiske før jeg ble introdusert for dette av min mann for fire år siden. Jeg hadde flaks og fikk fisk på fluestanga allerede første turen og da var det gjort.

VENTER PÅ NAPP: Fluefiske betyr mye venting. Rikelig tid til å tanke og nyte omgivelser.
VENTER PÅ NAPP: Fluefiske betyr mye venting. Rikelig tid til å tenke og nyte omgivelser.

Hvordan skiller fluefiske seg ut mot andre måter å fiske?

Fluefiske og da spesielt tørrfluefiske skiller seg ut fra mye annet pga av at det er veldig visuellt. Det foregår ved at man imiterer de insektene som sitter på overflaten og som er næringen for fisken. Det handler hele tiden om å studere omgivelsene og innsektslivet for å finne den rette flua, taktikk og strategi for å smyge seg inn på sky fisk, og ofte må man lure fin fisk på tynne fortommer som gjør at man må være varsom og forsiktig for å få fisken i håven.

Hvor viktig eller avgjørende er utstyret?

For meg er det kun viktig i den grad at det må passe min måte å fiske på. Man kjenner fort om man har feil stang og/eller feil line. Men med en stang og line som passer din teknikk osv spiller det egentlig ingen rolle hva du bruker så lenge du kan stole på utstyret. Jeg har funnet mine favorittkombinasjoner av stang, snelle og line, men det tok litt tid før jeg fant ut av det. Kastekurs og demoer kan være lurt å gå på for å prøve forskjellige kombinasjoner. Å Bare kjøpe en stang og en line uten å ha prøvd vil jeg ikke anbefale.

Hva slags utstyr bruker du?

Jeg bruker som oftest stang og snelle fra Loop i klasse 5 for vanlig tørrfluefiske i vann og elv. Sjøørret fisker jeg med litt grovere utstyr i klasse 6 eller 7.

NAPP OG SLEPP: Fluefiskere slipper ut fisken. Men først skal den fotograferes.
NAPP OG SLEPP: Fluefiskere slipper ut fisken. Men først skal den fotograferes.

Bruker du kun tørrflue?

Jeg fisker helst tørrflue. Det er så mye mer spennende. Men det hender jeg må under overflaten med ei nymfe. Det kan oppleves vanskelig fordi det er vaskelig å se hva som foregår under vann og hva fisken spiser. Og jeg har heller aldri satt meg noe særlig inn i nymfefiske, så ikke noe god på dette. Men kan være morro det også. Fisker jeg sjøørret bruker jeg fluer som imiterer fisk eller reker og da må jeg under vann. Sjøørretfiske gjør ventetiden litt kortere, da vinteren er så altfor lang.

Liker du elv eller vann?

Elv er helt klart favorittfiske. Her står fisken ofte på samme sted og man kan følge med på en fisk lenge. I stillevann patruljerer fisken mye mer og det kan ofte være vanskelig å forutse hvor fisken svømmer. Ofte blir det litt blindfiske i mørke vann.

Hvor fisker du?

I løpet av mine fire år som fluefisker har jeg allerede vært heldig å få fisket på en del spennede steder. Mye av opplevelsen med disse turene er å oppleve mer en bare fisk. I Norge har vi mange fantastiske steder og mye flott natur, så det å reise rundt er med på å skape hele opplevelsen.

PAUSE: Kaffe-pause ved Elvebredden er en del av tilværelsen i naturen.
PAUSE: Kaffe-pause ved Elvebredden er en del av tilværelsen i naturen.

Har du en favoritt elv i Norge - og i andre land?

Jeg har flere favoritt elver i Norge. Og alle er sjarmerende på hver sin måte. Den lille ”hemmeligelva” med liten fisk kan by på like morsomme opplevelser som de større elvene med større fisk. Men jeg har blitt veldig glad i Hemsila og Borgundselva blant annet.

Jeg har blitt veldig forelsket i Slovenia. Fantastisk land med mye hyggelige og gjestfrie mennesker, flott natur og krystallklare elver. Et fluefiskeparadis som kun er en liten flytur unna.

Hvor mange timer står du ved elva?

Dette varierer veldig. Det kan være en kort ettermiddagstur etter jobb eller en lengre tur hjemmefra. Ofte kan jeg tilbringe en hel dag langs elva, med mat og kaffe - gjerne med en powernap i lyngen innimelom fiskingen. Mens man sitter og venter på at det skal begynne å klekke innsekter og at fisken skal begynne å vake. Men venting er jo en del av fiskingen.

Bor du ved ei lakseelv eller gode muligheter i ditt nærmiljø?

Det er noen småelver i nærheten av der jeg bor og også en del fine fiskevann innen 30-60 minutter med bil, disse benytter jeg meg flittig av både tidlig og sent på sesongen. Sommerferien bruker jeg ofte lenger bort og til mer kjente elver som kan by på flott tørrfluefiske.

Er din mann like opptatt av fiske?

Mannen min er også ivrig fluefisker, så vi reiser på turer så ofte vi har muligheten. Ellers har jeg også en mor som ikke har noe mot en fisketur og en kusine med mann som er ivrige laksefiskere.

Hvor lenge fisker du utover høsten - når starten sesongen?

Jeg fisker så lenge det er vær til å fiske og så lenge det er isfritt på vannene. En del elver stenger jo når gytetiden begynner, så sesongen avsluttes ofte med stillevannsfiske. Men på vinteren så fort sola titter frem og det er plussgrader på gradestokken reiser vi gjerne til sjøen for å prøve oss på sjøørreten.

Best for fluefiske i Norge?

Hva som er best kan være vanskelig å definere, da det er veldig forskjellig på hva folk liker, men personlig liker jeg Hemsedal, Borgund, Hol og Trysil veldig godt. Og i nærhet av disse stedene er det også mindre elver og vann som kan by på veldig bra fiske. I tilegg til godt fiske har disse stedene mange andre spennende opplevelser å by på, både sommer som vinter. Men de beste stedene ligger nok lengst fra folk og der man må ta beina fatt.
Og jeg har selvfølgelig noen andre favoritter som jeg ikke vil nevne navn på. 😉

Beste tips til nybegynneren?

Mitt beste tips til nybegynneren må være å fiske sammen med folk som har erfaring. Da kan man lære mye og få god hjelp. Et annet tips er å sette seg ned å studere omgivelsene før man fisker. Ofte står det fisk helt inn ved land der mange tråkker uti når de ankommer et vann eller en elv. Og vær tålmodig. Det er ingen som blir fluefiskere over natten. Teknikk og erfaring kommer over tid. Jeg har selv masse å lære. Å høre på erfarne fluefiskere er spennende og jeg drar til meg den informasjonen jeg kan. Og ikke minst, gled deg over hver tur selvom det kanskje ikke blir fisk i håven.

Lottes blogg
Instagram
Facebook
Vimeo


Lotte har lagd flere flotte videoer, klikk på hennes Vimeo kanal eller ta en titt på en av hennes videoer her.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu