Karlstad – urban havneby med sterk duft av kaffe

september 18, 2017
Sist endret 
august 5, 2022

Har alltid vært Østlandets nærmeste vennskapsby i Sverige

KARLSTAD: Når duften av kaffe er så merkbar at aromaen kjennes over byen, da skjønner alle på besøk at man har havnet et sted med unike spesialiteter. Riktig nok har ikke Karlstad i Värmland kaffeplantasjer, men derimot et av Nordens største kaffebrennerier som holder til i et majestetisk høyhus ved havnen midt i byen. Her har Löfbergs holdt til siden 1960 og spredt nybrent kaffeduft over det historiske strøket langs med kaien – et område som i nyere tid er forvandlet til en urban bydel.

Havneby. Man tenker ikke på Karlstad som havneby før man kommer på besøk og oppdager miljøet rundt indre havn. Men byen ligger ved Vänern, Sveriges største og Europas tredje største innsjø og er full av fisk og øyer, og dessuten en del av det omfattende systemet til Götakanal. Altså er det mulig å anløpe Karlstad med båt.
På sett og vis har Karlstad alltid vært Østlandets nærmeste vennskapsby i Sverige. Vi føler nærhet gjennom kultur, musikk og sport. Spesielt ishockeylaget Färjestad med norske stjerner og historisk med musikk av Vikingarna og Sven Ingvars som erobret Norge og trakk danseglade til Karlstad.

Familieferie. Karlstad er et urbant sentrum to timers kjøretur fra grensen til Norge og en by med nærhet til naturen, noe som betyr at Karlstad er en ideell ferieby for familier. Hør bare hva de yngste har av aktiviteter; lekeland, badeland og for ikke å glemme Mariebergsskogen der barn er med på alt fra skattejakt til møte med skogens troll. Kano, kajakk og fisking er også populære aktiviteter.

Opera. Av nordmenn som har slått seg ned i Karlstad er Ole Wiggo Bang den mest kjente og kåret til ”Årets Värmlending” i 2011. Bang er sjef på Wermland Opera og får ros for valg av program som spenner fra tunge tragedier til det vakre og enkle. Nylig var det Nordisk premiere på ”The Greek Passion” – en 60 år gammel kontroversiell opera som handler om noe så aktuelt som flyktninger, men også om skyld, forsakelser og moral. Wermland Opera er en 42 år gammel institusjon og en god grunn til å besøke Karlstad.

Spisesteder. Karlstad er avgjort stedet for å skjemme bort din partner. For å si det enkelt - her finnes spisesteder langs gater og på alle hjørner – fra romantiske herregårder til nye mattrender. Nordens ledende guidesystem, White Guide 2017, tar for seg byens mangfoldige tilbud og leder deg til mange og varierte matretninger. Sjekk guiden Her

Fra dans til kunst. Sandgrund er et ikonisk hus ved Klarälva, i årtider kjent for dans, kjente danseband og krogshow. Da den æraen tok slutt, rykket kunstneren Lars Lerin inn med sin kunst. Kunsthallen holder åpent hele året og besøkes av tusenvis som vil se hans akvareller på nært hold. Lerins utstilling er permanent, men kunstneren skifter ut bilder to ganger i året. Etter NRK-serien ”Lars Lerin møter” er Lars Lerin blitt en populær kunstner også i Norge med flere utstillinger. Slagordet ”Kunst for alle” ble virkeliggjort med Artscape 2017 – en festival for gatekunst i Värmland. Det endte med at Karlstad fikk syv store kunstverk, som kommer til å glede alle så lenge bygningene består.

Spennende. Utenfor byen falt vi for en kombinasjon av kunst og mat på Sliperiet, et moderne og spennende kunstsenter i en vel 100 år og renovert fabrikk-bygning fra den gang lille Borgvik var et industrisenter. Eier Oscar Magnussion satser på unge og lovende kunstnere,  mat av høy kvalitet og holder åpent mellom mai og september. Her står matprofilen i forhold til navnet på restauranten – Gastronomi.

Alt ordner seg. Det blir gjerne sagt at innbyggerne har en spesiell humor, men hva den innebærer er egentlig ikke lett å oppdage. Kanskje er folk like bedagelig som Klarälva som renner gjennom byen. Men Susanne Kielba har eksempel på at folk er glade mennesker; ”Vi lever etter ordtaket at alt ordner seg – og om det ikke ordner seg, så spiller det ingen rolle”.
Det ordnet seg også for de fire ukjente i  ”The Beatles” som i oktober 1963 valgte Karlstad som start på aller første utenlandsturnè. Etter to konserter på en skole var ikke musikk-kritiker Johnny Olsson i lokalavisen Nya Wermlands Tidning spesielt imponert.
”De spilte utrolig urytmisk og låt amatørmessig”, skrev Olsson. Sist jeg hørte fra Olsson var han grundig lei av å bli konfrontert med sin noe forhastede konklusjon. Men som det påstås i Karlstad; Det ordner seg for alle.

MER informasjon om KARLSTAD

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu