Møt Lars Lerin - et fenomen vi ikke har møtt

september 19, 2017
Sist endret 
desember 17, 2021

Lars Lerin eksperimenterer, bruker tykt papir, øser på med detaljer og maler fritt etter fantasien

KARLSTAD: Når jeg skal formidle en historie om kunst, om en billedkunstner og forfatter, en aktuell TV-personlighet og et svensk fenomen som har fått et kontorbygg i Bergen oppkalt etter seg, så er det klart man vil treffe hovedpersonen. I dette tilfelle var beskjeden klar; Vi kan ikke  garantere at Lars Lerin dukker opp.

AKVARELL: I stort format 101 x 230 cm av Lars Lerin: Paradisfågler / Paradise Birds
AKVARELL: I stort format 101 x 230 cm av Lars Lerin: Paradisfågler / Paradise Birds

Lars Lerin var ikke å se i kunsthallen som bærer hans navn – Sandgrund Lars Lerin. Derimot henger hans kunst på alle vegger, og ekstravegger, digre rom fylt med store akvareller. En gang i tiden var jeg her og opplevde Sven Ingvars og Vikingarna. Nå danser man etter Lerins fargetoner, motiv og innfall på lerret. Noe er sprøe innfall, andre veldig realistisk og enkelte motiv kan relateres til Norge. Uansett, maleriene er så gode og interessante at folk valfarter til Sandgrund som ligger sentralt i byen ved Klarälven. Å male akvarell er ikke enkelt og enhver husmor som driver med akvarellmaling vil få sjokk og reise hjem for å finne en ny hobby.

Lars Lerin og hans brasilianske partner Manoel. Paret har adoptert et barn.
Lars Lerin og hans brasilianske partner Manoel. Paret har adoptert et barn.

Film om Lerin paret

Selv om Karlstad har fått en ny attraksjon, er ikke hovedpersonen å se. ”Han er i sitt atelier og jobber”, er beskjeden. Heller ikke hans partner Manoel Marques Lerin er på jobb. Han er brasilianer, fotograf og intendant på Sandgrund. Lars og Manoel spilte hovedrollene i filmen ”För dig naken” – om parets møte, lykke og det å være sammen. Paret møttes på en datingsite og har skaffet seg et barn.

Bodde 12 år i Lofoten

”Lars Lerin er åpen om det meste – også om sin depresjon”, sier Marianne Eriksson som jobber ved sentret. Og der dukket Lofoten opp i det fjerne. I tolv år bodde og jobbet Lerin i Lofoten og det sies at det var der nord han opplevde sin dypeste og lengste depresjon. Tolv vintrer i mørke Lofoten kan gå ut over noen og enhver. På veggene minner enkelte ting om Lofoten, som de svære stakene som henger fra taket og et maleri med høye fjell og feiring av 17. Mai.

Marianne beskriver Lars Lerin som både vennlig og varm person, men også som smart og en som vet hva han vil.
”Han eksperimenterer mye i arbeidet med maleriene, han bruker ekstra tykt papir, øser på med detaljer og maler etter sin frie fantasi”, avslører Marianne.

Ljus i öster - et vannbasert maleri av Lars Lerin
Ljus i öster - et vannbasert maleri av Lars Lerin

Selger ikke

Kunsten  er sikkert til salgs, men ikke den som henger på Sandgrund. Om du skulle få lyst på et maleri, bør du sjekke kontoen før du kontakter kunstnerens galleri i Stockholm. Rimelig blir det ikke. Prisen for et ekte Lars Lerin bilde kan fort blåse de aller fleste av banen. Det er heller ikke alt for mange Lars Lerin bilder til salgs. Uansett, skulle man ønske å bla opp for kunst, er Lerin et meget spennende og godt valg.

Lars Lerin har utgitt mer enn 50 bøker, han er i gang med nye TV-prosjekt og flere utstillinger utenfor Karlstad. Normalt henger han opp nye kunstverk på Sandgrund to ganger i året. Men husk – ikke mye er normalt med Lars Lerin. Men han dukker nok opp når du minst forventer det.

Fra den faste utstillingen i Karlstad som fornyes et par ganger i året.
Fra den faste utstillingen i Karlstad som fornyes et par ganger i året.

Dette er Lars Lerin

Lars Lerin er født i 1954 i Munkfors, Sverige. Han regnes som den fremste akvarellmaleren i Norden, med et stort og trofast publikum i alle de nordiske landene. Kunstneren har i en lengre periode bodd og arbeidet i Lofoten.

Et karakteristisk kjennetegn ved Lars Lerins akvareller er de fremtredende tekstfragmentene i arbeidene. På lignende måte er hans bøker komponert av bilder og tekster. Lars Lerin arbeider parallelt med bilder og tekster; første halvdel av dagen maler han, mens siste halvdel av dagen er viet forfatterskapet. Bøkene er ofte dokumentariske og språket er prosa/lyrisk. 

Lars Lerin er kjøpt inn av det Moderna Museet i Stockholm, Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, Norsk kulturråd og Värmlands Museum i Karlstad. Høsten 2009 hadde Lerin en retrospektiv utstilling i Stockholm, med mer enn 100 000 besøkende. 


Les mer om Karlstad: Sterk duft av kaffe
 
 
 
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu