”Folk tror jeg er klin gæren!”

juli 6, 2014
Sist endret 
juli 6, 2014

MOSS: ”Båten er laget slik at den i hvert fall ikke synker”, sier Ulf Terje Johnsen (70) med et bredt smil i skjegget. I vinter og vår var han ute på Oslofjorden hver eneste dag for å trene opptil 2-3 timer i en finskbygd robåt av plast. Den svære mannen med det grå skjegget er som hentet ut av romanen ”Den siste viking”. Han viser frem hendene som et bevis på at han allerede har rodd noen tak. Men Ulf Terje vet at treningen bare var blåbær mot turen han er i ferd med å gjennomføre. Han er nemlig ute på en rotur fra Moss til København.

Han investerer to måneder av mitt liv for å komme i enda bedre form. Under forberedelsene trente Ulf Terje både på land og rodde på fjorden. Under forberedelsen var han innom Son, han rodde rund øyene i fjorden og forberedte seg så bra som mulig. Før avgang rodde han av seg åtte kilo, men regner med at ytterligere 20 kilo av velstandsfettet er borte ved ankomst København.

Ut på eventyr. Ulf Terje har alltid vært ute på eventyr. Som journalist i ukeblader som NÅ og Vi Menn, i aviser som Aftenposten og Adresseavisen og medarbeider i et internasjonalt nyhetsbyrå har han reist på ulike oppdrag – fra reinflytting på Finmarksvidda til Londons storbyjungel. Så kan man spørre seg hva som får en godt voksen mann til å ro i 62 dager for å komme seg til København?

”Under oppveksten i Engelsviken husker jeg godt at min mor leste høyt fra ”Terje Vigen” – hardhausen som rodde fra Sørlandet til Danmark den gang det var hungersnød i Norge, og husker at jeg gråt meg i søvn av den historien. I mellomtiden har jeg levd som mange andre – jobbet, reist til sjøs, stiftet familie og sett på TV", forteller Johnsen.

Terje Vigen. For et år siden dro Ulf Terje til en båtmesse i Finland for å finne båten han ville ro fra Moss til København. Etter mange tester bestemte han seg for en lettrodd plastbåt som veier 85 kilo og tåler 120 kilo med bagasje i tillegg til ham selv. Nå er han ut på tur med ”Terje Vigen II” – klar for 220,000 åretak langs kysten. Ferden startet i Moss 1. juli og ruten er Larkollen, Hankø, Koster, langs vestkysten av Sverige til Helsingborg og derfra over til Danmark og København.

”Terje Vigen rodde 150 sjømil – jeg skal gjennomføre 350 i løpet av 62 dager ved årene. Men jeg har noe bedre utstyr”, sa Ulf Terje før avgang. Om bord har han navigasjonssystem, sjøkart, masse vann og skal etter planen overnatte i telt på land. Underveis vil han overleve på fisk og regner med å ro 7-8 timer hver dag – med fiskekroken ute. Når turen er over vil han lage en bok om roturen.

Selvvalgt slit. ”Dette er et selvvalgt slit. Jeg har vært hos fastlegen som påstår at kroppen er grei, men at det ikke er noe å gjøre med hodet. Det verste som kan skje er vel at fartsidioter lager så store bølger at båten fylles med vann. Men den kan jo ikke synke. Underveis blir det sikkert litt stusslig, men jeg har med musikk og er glad i år synge.

”Mine nærmeste påstår jeg er klin gæren og mine to barn mener jeg er i stand til å gjennomføre turen. Men akkurat som da jeg var ung og bare måtte vekk og dro til sjøs, så har jeg levd med et Terje Vigen-prosjekt i hodet. Og kommer jeg frem til København, så vet jeg at venner står klare med kald champagne. Da blir det fest i Nyhavn. Formen er bra, forberedelser unnagjort. Dette skal jeg klare”, sier Ulf Terje – uten å ofre en kalori på at han snart runder 71 år og tross alt er kommet opp i årene.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu