• Klaging starter gjerne når folk møtes på en restaurant

Fransk spesialitet: Klager mer sofistikert enn andre

Mange samtaler i Frankrike begynner med et sukk og en eller annen klage-variant

FRANSK KULTUR: Vi som har besøkt Frankrike noen ganger har oppdaget at kvinner og menn er veldig gode på mat, vin og moter. Når det er sagt, må vi legge til at klaging også er en ekte fransk spesialitet. På det området er de rett og slett «excellents» eller mer sofistikert enn andre. Mest sannsynlig  aller best i Europa. Selv ikke nordmenns klaging over vær og bagateller rekker franskmenn til knærne.

Triumfbuen, Arc de triomphe de l'Étoile, et monument på Place Charles de Gaulle i Paris, i Champs-Élysées' vestlige ende.

Triumfbuen, Arc de triomphe de l’Étoile, et monument på Place Charles de Gaulle i Paris, i Champs-Élysées’ vestlige ende.

Klaging er en kunst

I Frankrike finnes det flere ord for å klage. La oss ta tak i tre av de viktigste: «Se plaindre» benyttes i forbindelse med en vanlig klage. Så kommer «porter plainte» som benyttes i offisiell sammenheng. Men mest av alt brukes varianten «râler», et ord som beskriver det å klage for moro skyld. I Frankrike er klaging en kunstart. Når, hvordan og til hvem vi skal ta i bruk «râler» er en delikat kunst som få utlendinger mestrer.

MARSEILLE; COMEBACK MED BERØMT FISKESUPPE

Service på restaurant er ofte en grunn til å klage

Service på restaurant er ofte en grunn til å klage – for å klage

Som i en duell

Jeg er ikke spesielt god i fransk, men har likevel oppfattet at mange samtaler i Frankrike begynner med et sukk og en eller annen klage-variant. For eksempel at årets druehøst var dårligere enn for et år siden, at politikere er udugelige og en av naboene en tulling. For ikke å glemme klager over dårlig vær.

En samtale på fransk kan gjerne sammenlignes med dueller og blir gjerne sett på som et talent, altså en variant av intelligens. For en utlending kan det virke som franskmenn alltid klager og er i dårlig humør. Men ta alt med fatning, dette er en spesialitet – dette er «râleur».
Slike dueller kan innledes med en klage, noe som igjen føre til at andre blir involvert i samtalen om mere optimistiske ting og opplevelser.

Alle har behov

En rimelig fersk meningsmåling viste at 48% av spurte franskmenn klaget mest på egen regjering. Kanskje ingen stor overraskelse at den franske oppfatningen er at president Macron håndterte pandemien dårlig.

Mens briter sukker når noen står feil i en kø, at amerikanere vil rette opp en feil, så er ikke franske klager et middel til å oppnå et mål eller nødvendigvis for å endre noe. Også i Polen er klager en del av daglige samtaler, en polakk har alltid noe å klage over, til tross for at befolkningen aldri har hatt det bedre.

Her er det ingen grunn til å klage over utvalg av oster


Her er det ingen grunn til å klage over utvalg av oster

Du må gjerne klage

Her en forklaring på hvordan seilere oppfatter klager der ute på havet: Pessimisten klager på vinden. Optimisten venter at den skal endre retning. Mens realisten justerer seilet.

Franske klager er rett og slett en kulturell nødvendighet – en kunstart. Om du skulle oppfatte denne teksten som vel negativ sett med franske øyne, så må du gjerne klage. Ta kontakt med nærmeste franske ambassadør. For denne redaksjonen har lagt ned vår franske avdeling – og det beklager vi gjerne.

REIS OG LÆR – VÅR GUIDE TIL CHAMPAGNE

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar