• Smilende ung jente i Senegal

Evig gjestfrihet i Senegal – Teranga frister turister

Dette er tradisjon og måten Senegal behandler gjester – både turister og folk som uventet kommer på besøk

TERANGA-LAND. Vakre ord dukker fra tid til annen opp, ord som egentlig ikke eksisterer på engelsk og derfor ikke enkel å forklare. For eksempel ord som danskenes hygge og komorebi på japansk, sistnevnte beskriver sollys som filtreres gjennom trær. Altså ord som nærmest automatisk kaller frem varme, vennlighet og følelse. Teranga er et slikt ord på god vei inn i verdens språk. Her må du ta med elementer av respekt, fellesskap og solidaritet. Teranga handler om gjestfrihet i Senegal og en kultur og med kun et ord forklarer hvordan folk behandler sine gjester.

Sjømat er en viktig del av mat-tilbudet i Senegal. Her kommer dagens fangst

Sjømat er en viktig del av mat-tilbudet i Senegal. Her kommer dagens fangst

For mange er Senegal kjent som Teranga-land. Teranga handler om gjestfrihet, kultur og livsstil, i et land i det vestlige Afrika med 16 millioner innbyggere. Jo mere jeg prøver å finne ut om Senegal og ordet Teranga, desto mer havner jeg inn i en verden med åpenhet, raushet, mat og familie. Dette er måten senegalesere fra landets ulike folkegrupper forenes.

Teranga over alt

Når du først er kommet til Senegal, blir du påminnet om teranga nær sagt over alt og til alle døgnets tider. Teranga-navnet finnes på det meste fra store bedrifter til mindre gjestehus.

Til tross for det, opprinnelsen til ordet fortsatt et mysterium. Historikerne er imidlertid enige at betydningen av ordet har vært en del av regionens kultur i flere hundre år. Og lenge før 300 år med hollandsk, britisk og fransk kolonistyre som varte frem til 1960. Etterpå ble teranga selve ordet på landets identitet. Senegals landslag i fotball går under navnet «Lions of Teranga».

Senegals ferskeste retter lages av nyfanget fisk med landets beste grønnsaker

Senegals ferskeste retter lages ofte av nyfanget fisk med landets beste grønnsaker. Gjestfrihet i Senegal gjelder også mat.

Gjestfrihet i Senegal

Teranga er spesielt synlig i landets matkultur og hvordan gjestfrihet er en del av hvert måltid. Når familier laget mat, tas det alltid høyde for at noen ekstra kan komme, noen de kjenner eller kanskje ikke kjenner. I slike tilfeller står det alltid en ekstra tallerken klar og det beste delen pleier alltid å havne hos gjesten.

Nasjonalretten heter Thieboudienne og er en gryte med fisk og grønnsaker i en tomatsaus som serveres med kokt ris.

Kysten ved Dakar har perfekte forhold for surfing

Kysten ved Dakar har perfekte forhold for surfing

Perfekt for surfere

Senegals befolkning består av et muslims flertall og mange etniske grupper som alle lever i et fellesskap uten konflikter mellom kristne og muslimer. Verdensbanken beskriver faktisk Senegal som et av Afrikas mest stabile land.

Hovedstanden Dakar er en livlig by med markeder og stort tilbud av kulturell aktivitet. Kysten rundt byen er også Afrikas hemmelige paradis for surfere. Med mange leirer, barer og utleiebutikker pluss store og stabile bølger.

Teranga handler om kultur og gjestfrihet og har bidratt til å forene senegalesere av alle bakgrunner. Både ordet og kulturen er temmelig sikkert med på å lokke besøkende tilbake for å oppleve mer av gjestfrihet i Senegal. Teranga er turist-næringens sikreste kort.

Ut på tur med hest og vogn i hovedstaden Dakar

Ut på tur med hest og vogn i hovedstaden Dakar

KULT OG URBANT – OPPLEV CAPE TOWN

Ut på tur

Landing: Air France, TAP og KLM er tre fly-alternativ fra Europa til Dakar, Senegal. Rimeligst er TAP via Lisboa.Dakar Internasjonale flyplass ligger bare 5 km fra sentrum av byen. Bil er enklest fremkomstmiddel, men det finnes både busser og mini-busser.

Bo bra: Overnatting på hostel i Dakar betyr som regel lav standard, mens de gode hotellene er overpriset. Ute på landet og langs kysten kan du leie hytter og bungalower.

Spis godt: Senegals ferskeste retter lages av nyfanget fisk med landets beste grønnsaker og med innslag av peanøtter. Her er tre anbefalte retter: Thieboudienne (uttales Chebu Jen) betyr bokstavelig talt "fisk og ris" på det lokale Wolof-språket. Yassa er en blanding av løk, sitroner og hvitløk, med enten kylling eller fisk servert som en sandwich. Mafé er saftig peanøttsmør som serveres i form med biff, svinekjøtt, geit eller kylling. Til maten drikkes søt mint-te.

Natteliv: Dakar kan skryte av det mest varierte utelivet i Vest-Afrika. Fra kule barer til musikk og kultur, og nattklubber der folk danser til den lyse morgen. Og det over hele byen.

Mini-Guide: Når det gjelder gylne sandstrender er det ikke mange som slår Dakar. Ta en kort båtreise fra Ngor-stranden til den lille øya med mindre strender og lokale spisesteder. Nyt solen og det klare vannet. Dakar byr på markeder i alle former og størrelsen som selger alt fra hibiskus til sandaler og håndverk. Språk: Fransk er det offisielle språk pluss mange andre lokale varianter. Valuta: CFA Francs. Men også euro, pund og dollar og kredittkort går. Tips forventes på restauranter, men ikke i taxi. Elvecruise er en sjanse til å utforske natur og tradisjoner, kombineres med besøk i landsbyer. Disse turene starter som regel i byene Saint Louis og Podor.

About the Author:

Gudmund Lindbaek
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.

Legg igjen en kommentar