Rampestreken blir kalt for Norges nye skrytetur

november 23, 2021
Sist endret 
januar 19, 2022

Du står godt og vel på kanten, 550 luftige meter over Åndalsnes. Turen opp er godt merket

ÅNDALSNES: Ikke ante jeg at Rampestreken var et stedsnavn, eller noe annet enn beskrivelse av en bestemt rampestrek. Men så viser det seg altså at dette er en plattform som stikker ut fra en fjellside ved Åndalsnes. Da skjønner man at stedet også inkluderer dramatisk fjell- og fjordutsikt i Møre og Romsdal, slik det alltid gjør på den kanten. Rampestreken er altså en spektakulær utsiktspost og på listen over nye skryteturer.

Trappen opp til toppen er bratt, til gjengjeld er utsikten strålende.
Trappen opp til toppen er bratt, til gjengjeld er utsikten strålende.

Attraksjonen

Dette er historien om en fjellsti med trapper som ble bygget av sherpaer fra Nepal. Turen starter på en parkeringsplass under Nebba og de fleste bør være i stand til å ta turen. Romsdalstrappa er godt merket, men sti og trapper er bratte og det tar omlag 1,5 time å komme opp til utsiktspunktet Rampestreken.

Enestående utsikt

Til gjengjeld er utsikten enestående, kanskje til og med spektakulær.

Selve Rampestreken er en 20 meter lang stålramp, hvorav de siste åtte meterne går rett ut i lufta. Det er her ute på kanten, 550 luftige meter over Åndalsnes, mange får hjertet i halsen. I tillegg er turen god trim mår lårmusklene.

Åndalsnes befinner seg klemt fjord og fjell - og er Norges Tindehovedstad.
Åndalsnes befinner seg klemt mellom fjord og fjell - er Norges Tindehovedstad.

Fjellene rundt Åndalsnes

Åndalsnes er omgitt av ruvende fjell. Som Romsdalshornet, Trolltindan, Vengetindan og Romsdalseggen. Dermed er Åndalsnes med 2500 innbyggere et utgangspunkt for turer fra kupert terreng, til ruvende fjell og praktfulle utsiktspunkt. Kanskje ikke så merkelig at Romsdalseggen også kalt for Norges nye skrytetur.

Senter for fjellklatring

Åndalsnes blir også kalt for Tindehovedstaden - byen ligger klemt mellom fjord og fjell, stupbratt fjellsider og den smaragdgrønne elva Rauma. Åndalsnes er et senter for fjellklatring og her finner du Norsk Tindemuseum. Trollstigen Besøkssenter er et annet sted, mens du kan nyte utsikten gjennom togvinduet på Raumabanen fra Dombås til Åndalsnes.

Stedet har mye besøk av turister, som en viktig cruisehavn, fiske i fjellvann og sjø og spennende skiturer om vinteren.

Mannen virker ikke engstelig, der han sitter ute på kanten av Rampestreken. Begge må være vant til slike høyder.
Mannen virker ikke engstelig, der han sitter ute på kanten av Rampestreken. Begge må være vant til slike høyder.

Ut på tur

Raumabanen har daglige avganger fra Oslo og Trondheim til Åndalsnes. Med bil kan du kjøre ned Romsdalen, fra Ålesund og fra Molde. Nærmeste flyplass er Molde Lufthavn.

Rampestreken utsiktspost: Turen starter ved parkeringen under Nebba. Følg merket tursti. Turen tar normalt halvannen time. Selve rampen henger åtte meter ut fra fjellet. Romsdalstrappa fortsetter videre oppover.

Man kan gå opp til Rampestreken og ta Romsdalsgondolen ned igjen, eller omvendt.

Her kan du bo

I Åndalsnes sentrum kan du overnatte hos Tiglkåk mini-hostel. Kun seks rom med fellesområder både ute og inne. Kort vei til gondol. Det finnes mange andre alternativ.

Trollstigen åpen: Dette er et annet populært alternativ. Trollstigen er vanligvis åpen fra midten av mai til snøen faller om høsten.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu