Spansk kultur – og oksen som overlevde alle angrep

desember 10, 2021
Sist endret 
desember 12, 2021

De er mange, store og sorte – myndighetene innførte lover for å bli kvitt oksene

SPANIA: Høyt ruver de med blikket utover landskapet og mange er de også. Sorte og store. Toros de Osborne -eller Spanias mest populære okser – har inntatt høyder over hele landet. På en kjøretur dukker den opp både titt og ofte. Totalt finnes det 94, flest i området rundt Cádiz i sør. Men så er det også her den berømte Osborne-oksen har sitt åndelige opphav og blitt en del av spansk kultur.

Okse i solnedgang: Osborne er blitt en del av spansk kultur.
Okse i solnedgang: Osborne er blitt en del av spansk kultur.

Mange tror oksen er et symbol på spansk tyrefekting. Nei, ikke i dette tilfellet. Her handler det om firmaet Bodegas Osborne som produserer en enda mere berømt brandy, og etter hvert mye mer. Den første dukket opp i 1956 etter at en reklame-mann kom på en lys idé. Han foreslo den maskuline oksen som symbol for brandy til produsenten Osborne.

Okser og spansk kultur

Designer Manolo Prieto i reklamebyrået Azor skapte den ikoniske oksen, opprinnelig med hvite horn som senere ble sorte. Flott, sa eierne av Osborne og la ut på en reise og plasserte mer enn 200 okse-hoder rundt om i Spania. Den første store reklame-oksen, fire meter høy og laget i tre, ble i 1957 plassert i Cabanillas de la Sierra like nord for Madrid. Men senere ble oksene både høyere, opp til 14 meter, og laget av metallplater for å tåle vær og vind bedre. Nå er oksene så knyttet til spansk historie at de er blitt et kulturmerke i landskapet. I området Andalucia betraktes oksene som et historisk monument over spansk kultur.

Osborne sherry er bare et av mange produkter fra den spanske bedriften.
Osborne sherry er bare et av mange produkter fra den spanske bedriften.

Høyt spansk ramaskrik

De fleste digre oksene er plassert ved innkjørsel til store byer. Du kan for eksempel ikke kjøre inn mot Malaga uten å treffe på en av de tre. I 1994 kom en spansk lov at alle skilt ved veier, deriblant de med alkohol-reklame, skulle tas ned. Osborne tok grep og økte høyden fra syv til 14 meter. Minst tre lover ble innført i myndighetenes forsøk på å bli kvitt oksene. Det resulterte i et unisont spansk ramaskrik på høyeste nivå, et opprør som endte i Høyesterett. Resultat: Toro de Osborne ble reddet fra fornedrelse og fredet. Dommerne så vel at oksene sto plassert langt fra trafikkerte veier, som regel på høyder i landskapet.

I fjell-byen Ronda i Andalucia finnes denne restauranten - Toro Tapas Ronda.
I fjell-byen Ronda i Andalucia finnes denne restauranten - Toro Tapas Ronda.
Restaurant i Malaga: Helmax med to hovedretter

Mange anekdoter i spansk kultur

Mange historier beviser at folk virkelig bryr seg om monumentene. Som da hodet til en okse ved Almayate forsvant under en høst-storm. Få dager senere var frivillige  i aksjon og satte hodet på plass. Enda verre med oksen i Fuengirola på Costa del Sol. Under en kraftig høst-storm i 2008 ble den nærmest ødelagt. Oksen måtte total-renoveres, og nå retter den fortsatt blikket mot byen og Middelhavet.

Men den spanske oksen står stort sett støtt, samtidig som firmaet Osborne med hovedkontor i Cádiz har ekspandert utover Spanias grenser. Firmaet har 1100 ansatte og er representert i 70 land.

Men dette er mye mer enn bare et symbol. Osborne-oksen representer også kultur, sport og entreprenørskap. Som for eksempel Toro Gallery som viser utstilling med bedriftens historie siden starten i 1772. Den ligger ved Osborne Centenary Wineries i El Puerto de Santa Maria.

Ved siden av brandy, vin, sherry og spansk iberico-skinke, markerer firmaet seg enda mer innen gastronomi. Det siste er kjøpet av merket Caviar Riofrio, som er økologisk kaviar og verdsettes høyt blant gourmeter over hele verden.

Spansk kultur: Osborne er spansk spekeskinke av høyeste kvalitet. Bør smakes ved neste anledning.
Spansk kultur: Osborne er spansk spekeskinke av høyeste kvalitet. Bør smakes ved neste anledning.

Spanske vinter-stormer kan være et passe symbol på alle anekdoter og problemer knyttet til 94 varianter av Toro de Osborn. Det være seg lange rettssaker, lover og regler, protester og medie-omtaler som har rammet Osborne-oksen gjennom mer enn 65 år. Dette er tyren som uten nøling har stått imot alle angrep.

"Klarte ikke å ta denne tyren ved hornene"

Dessuten har folk beskyttet oksen som har skapt historie og blitt et ikon i spansk kultur. Selv ikke spansk Høyesterett fant noen grunn til å ta denne tyren ved hornene.

Luksus-produkt: Fra støren i landsbyen Riofrio i Granada kommer denne gourmet-kaviaren, som er verdens første økologiske kaviar.
Luksus-produkt: Fra støren i landsbyen Riofrio i Granada kommer denne gourmet-kaviaren, som er verdens første økologiske kaviar.
Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu