Favoritten Tavira ikke lenger en hemmelighet

november 12, 2017
Sist endret 
november 12, 2017

Portugiserne kaller Tavira noe av det “vakreste i Portugal”

TAVIRA, ALGARVE: En historisk handelsby sør i Portugal som ble en fiskelandsby og i de senere år har endt opp som en favoritt for turister. Med fem broer over elven Gilao er dette en pittoresk, avslappet, rolig og på mange måter en elegant småby. Så avgjort oppdaget av utlendinger, ikke minst av omlag 100 nordmenn som bor her ni måneder av året og stikker nordover om sommeren på grunn av varmen og for mange turister.

Likevel har Tavira og byens 15.000 innbyggere klart å holde ut uten for stor påvirkning av turisme og holdt fast på sine unike tradisjoner og særpreg. Dette er tross alt østlige Algarve, ansett som det mest autentiske i hele Portugal.
Strekningen med elvepromenaden på begge sider av elven er et utmerket område for å stikke innom en bar eller av kafe og nyte  pittoreske omgivelser nær Ponte Romana, den romerske broen med buer  som på høyvann og kveldstid reflekteres i vannet. På lavvann ser du folk som leter etter skalldyr. Like ved ligger parken Jardim do Coreto, et annet alternativ og avgjort et skyggefullt sted og spille domino.

Lang strand. Den største stranden i Tavira ligger faktisk på ei nærliggende øy. Ilha de Tavira er en 14 km lang og flat øy. Hit kommer man med ferge som går fra sentrum om sommeren og hele året fra brygga på stedet Quatro Águas, som ligger 20 minutter å gå fra sentrum. På øya finnes noen av de beste strendene i Europa, inkludert en offisiell strand for naturister.

Kirker. I og rundt Tavira finnes mer enn 20 kirker. Kirken Igreja da Misericórdia ble bygget i det 16. århundre og på innsiden dekorert med blå og hvite figurer laget av fliser. Denne kirken regnes som en av de fineste og er samtidig et nasjonalt monument.

Møt lokale. På kvelden våkner det historiske sentrum til liv og både turister og lokalbefolkningen møtes og spiser på de mange kafeer og restauranter. Gruppen av utlendinger som bor her mesteparten av året vokser. Gjestene elsker tydeligvis den avslappede livsstilen og et mildt klima mens resten av Europa har vinter og kald vår. Til nå har boligpriser i Tavira-området vært rimelige, men prisene stiger.

Her spiser vi. Kvaliteten på fisk og sjømat er enestående og prisen forholdsvis lav. Men hvem serverer den beste blekksprut, de beste sardiner og beste bacalao? Det vil ta mer enn en hel uke å komme frem til en fornuftig kåring. Men hvis jeg kun hadde én dag i Tavira, så vet jeg hvor jeg ville spist lunsj eller middag. Imperial var den første restauranten som åpnet i byen for 68 år siden, og mange av de lokale rettene ble skapt her. Stedets fiskesuppe er fortsatt på menyen. For fisk-elskere anbefales den tradisjonelle Cataplana, en smaksrik gryte laget av kokken Adriana - med tomat, paprika, løk, fisk og sjømat. Imperial, adresse: Rua Jose Pires Padinha 22.

Tur med guide. Tavira er en by full av historie, kirker og gamle bygninger. Hvis du ikke ønsker å gå glipp dette, bli med på en guidet tur i Tavira

Eller lei en elektrisk Tuk Tuk med sjåfør og guide som leder deg ut på ulike turer - fra mat og vin til fugletitting.

Sang og sjel. Spør hvem som helst, og de lokale vil fortelle at en av de tingene du bør gjøre er å lytte til Portugals sjelfulle nasjonal lyd: Fado musikken. Etter råd besøkte jeg Fado Museum for en  lunsj-konsert med Sara Goncalves (26) og to musikere. Hun vant en nasjonal Fado konkurranse i Portugal. For en stemme og innlevelse i tekster jeg ikke skjønte noe av! Sara er den nye Fado-stjernen i Portugal - og vi hadde en sjelfull opplevelse.

Selvskryt. Det sies med en viss stolthet at Tavira er byen portugiserne selv kaller “vakrest i Portugal”. Som mange sikkert vet, ta alltid råd av lokalbefolkningen og lytt gjerne til selvskryt – det kommer som regel fra hjertet.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu