• patagonia

Argentina; På hesteryggen er Patagonia et eventyr

Myten og romantikken har gauchoen beholdt, pluss tonnevis med yrkesstolthet

 PATAGONIA, ARGENTINA: Kontrasten er skarp mellom Buenos Aires travle gater og utmarken i nord-Patagonia. Det er som å fly fra sivilisasjonen og lande ved verdens endepunkt. Precordilleraen, som betyr ”før Andesfjellene,” er et kupert område som ved første øyekast minner mest om lysegrønne, frodige sletter. Vel ute på hesteryggen oppdager vi at den friske fargen tilhører den torneklette Neneo-busken, som under seg skjuler et ørkentørt jordsmonn. Villmarker er rik, men samtidig nådeløs, og den friske vårluften minner oss om vidder på motsatt side av kloden.

Klikk for større bilder fra Patagonia

Fra sadelen av min hest, Bienvenido, er utsikten upåklagelig. I horisonten bak åsene stikker snødekte Andes-topper opp som skinnende huggtenner. Bare lyden av skrittende hester og knirkende sadler bryter stillheten, og i timene som kommer blir selv en hjemmekjær nordmann nødt til å innse at Precordilleraen overgår det aller meste.

Florencia og Joaquin er våre erfarne guider. Begge har sittet på hest siden bleiealder, noe som ikke er vanskelig å se. Joaquin rider en ung, svart og hvitfarget Criollo som fra tid til annen skvetter til uten tilsynelatende grunn. Med kort hale og kraftig hals ser den argentinske rasehesten noe fortung ut – nesten som en forhistorisk medlem av hestefamilien.

Joaquin sitter mineløs i sadelen uansett hva den nervøse hesten foretar seg, og leder den med bestemthet og fatning. Med en tradisjonsrik boina på hodet, en ullhatt med form som en sixpence, tørkle rundt halsen og lange skinnstøvler ser han ut som en fjellmann fra 1920-tallet. Med jevne mellomrom plystrer han på pakkhesten Pitufo, som motvillig henger etter på slep.

Florencia utgjør baktroppen sammen med Porotto, en grå og svartprikket Criollo. Selv kommer hun fra tjukkeste Buenos Aires, men har gitt opp kontorlivet for et liv med hest i Patagonia. Hestetilknytning fikk hun igjennom faren, som driver oppdrett av polo-hester i hovedstaden. Polo sporten er stor i Argentina, en indikasjon på hestens kulturelle betydning i landet.

Vi våkner opp tidlig neste morgen etter en småkald natt i teltet. Bakenden er sår, mens hodet er småtungt etter en overdose rødvin. Et herremåltid av grillet lammestek hviler tungt i magen, til minne om en kvelden rundt bålet. Vi trenger ingen frokost – en sterk kopp kaffe duger.

El Gaucho. Han oser av påtatt stolthet der han rider langs åskammen. Kontroll over hest og terreng er fullkommen. Rett som det er skriker gauchoen høylydt på kyrne, som ikke ser ut til å ha det særlig travelt. En collie-liknende hund løper tett ved criolloen hans. Den er så nær at et feilsteg vil gjøre hunden flat.

Gauchoene er Argentinas svar på cowboyer. Før i tiden var de frie einstøinger som livnærte seg på jakt av like frie kveg på Pampasen. Men når landområdene ble inndelt i enorme estanciaer (rancher) på 1800-tallet, ble gauchoen ”tvunget” inn som kvegdriver for landeierne. Myten og romantikken rundt egen person har gauchoen likevel klart å beholde, og til tross for at tiden løper fra ham i det moderne Argentina, har gauchoen tilsynelatende tonnevis med yrkesstolthet.

Ren galskap. Identiteten bevarer han i klesstilen: De posete bombacha-buksene henget slapt rundt beina, og det lykkebringende, røde beltet ligger stramt rundt livet. I beltet har han en karakteristisk kniv, gjerne plassert bak på ryggen. Stort flere eiendeler har ikke gauchoen.

Det gauchoen imidlertid er mest kjent for, er hans omgang med hester. Smågale hingster som normalt sett bare selvmordskandidater våger seg opp på, ser gauchoen på som en velkommen utfordring i hverdagen. En gang i året er det også prestisjetung konkurranse i nettopp denne grenen. Ren galskap, mener Florencia.

Kvegdrift. Gutta rundt oss jobber hektisk, og hver gang et dyr er på avveie, setter rytteren fart for å presse det inn mot flokken igjen. Etter å ha ridd med gauchoene og kvegflokken en stund, samler jeg mot nok til selv å delta i kvegdriften.

Med ett ser jeg et passende testobjekt: En ”liten” kalv har forvillet seg ut på allfarveg, og føler ikke behovet for å følge de andre. Bajo setter fart, og snart er vi kalvens eneste hindring i fluktforsøket. På noen meters avstand står kalven stille mens den avgjør vekten av motstanderen. Jeg presser Bajo frem, og snart gir kalven etter. Fornøyd driver jeg 200 kg argentinsk biff tilbake til flokken.

Sky av støv. Etter noen timer ser vi estanciaen i det fjerne. Enorme poppeltrær omkranser husene, og utgjør beskyttelse mot sterke vintervinder. En sky av støv stiger opp fra innhengningene der noen av kyrne alt står klare til vaksinering.

De siste kilometerne frem til gården gjør vi unna i heftig galopp. Dypt i sadelen kjenner jeg hvordan rytmen fra hestens kjappe steg brer seg igjennom kroppen, en følelse som gir nye krefter. Solen steker som i påskefjellet, klærne er gråe av skitt og ansiktet har fått en maske av støv og svette. Av alle steder er jeg solbrent på undersiden av håndleddet, og lårmuskulaturen svømmer i melkesyre. Alt ubehag er uansett glemt i den lykkelige stunden Bajo langer ut på Patagonias åpne sletteland.

Vår tur var organisert av Quipiren

Link til Unicorntrails

Ut på tur

Landing: Vårt utgangspunkt var byen San Martin de los Andes nord i Patagonia. Første etappe til Buenos Aires. Fra hovedstaden kan du velge mellom flere selskaper. Prisen avhenger av sesong, flytid ca. to timer.

Bo bra: Flere selskaper tilbyr guidede rideturer i området Neuquen, nord i Patagonia. Vi red ut med selskapet Quipiren, fra San Martin De Los Andes like ved Lanin nasjonalpark. Quipiren skreddersyr gruppeturer etter ønske for to personer og oppover. Skal du ut på flere dagers ridetur anbefaler vi at du har noe erfaring med hester.

Spis godt: Veien til Argentinas hjerte går gjennom asado – eller rett og slett grillet kjøtt. Forvent biff, svinekjøtt, pølser og helstekt lam. I Patagonia grilles gris over åpen flamme. Ofte lett saltet, toppet med sausen chimichurri og med vinen Malbec.

Natteliv: Natten ble brukt til å sove ut. Historien forteller at spanjolene kom til Argentina i 1516, men brukte mangfoldige år på å kolonisere de nordligste områdene. De innfødte viste stor motstand, men i 1879 sendte regjeringen et felttog (Conquista del Desierto) som knuste all motstand i Patagonia. Dermed var det fritt frem for saue- og kvegdrift på det som heter Estancia, altså store gårder

Mini-Guide: Argentinsk Patagonia er et enormt landområde som strekker seg over hele den tempererte sørlige delen av Argentina. Området er kjent for vakker og variert natur, og rikt dyreliv. Nordlige Patagonia ligger i skyggen av Andesfjellene, og får dermed lite fuktighet fra stillehavsiden. Derfor kan klimaet til tider være ørkenlignende, med glohete dager og kalde netter sommerstid. Lanin National Park, der vår reise fant sted, er et svært populært område for fiske, fotturer og riding. Nasjonalparken har fått navnet sitt etter områdets høyeste topp, vulkanen Lanin (3776 m.o.h.). Prisnivået i Argentina er lavt, men ikke sykt lavt. Inflasjonen er høy, men den er på vei nedover. En normal månedsløss er 14,400 pesos, aller 6,700 norske kroner. Leie av et-roms leilighet sentralt i Buenos Aires; Kr 3,200 i måneden. Øl er den beste indikatoren på prisnivået: En halvliter lokalt øl får du servert for 20 kroner.

About the Author:

Frederik Finnes
Eventyrlyst, stemning, aktivitet og opplevelse. King Goya er ikke bare nyttig, men også underholdende. Mitt mål er å gjøre reisedrømmer til realitet for flere. 

En kommentar

  1. Finn Ziem november 21, 2017 kl 09:33 - Svar

    Kjempeinteressant artikkel og flotte bilder. Argentina er et utrolig spennende land. Her finner man alt fra pulserende metropoler til villmark, høyfjell og pampa. For ikke å glemme menneskene og kulturen. Vil du realisere cowboydrømmen er det fremdeles mulig i Argentina. Folket er gjestfritt, musikken (tango og argentinsk samba) er fantastisk, og den argentinske biffen ubeskrivelig.
    Minnene strømmer på. Om du vil lese om en norsk sjømanns møte med det argentinske eventyret, så kan du kjøpe boken «Sjømann og cowboy» på Kolofon forlag. Trykk på linken under og les omtalen av boken.
    http://kolofonshop.no/searchdetails.aspx?pid=3053&docid=74

Legg igjen en kommentar