Ta en Hemingway – nyt byen, historien og Mojito

november 4, 2017
Sist endret 
november 4, 2017

Ingen har til nå slått bar-rekorden til Ernest Hemingway i Havana

HAVANNA, CUBA: En pulserende by med en fascinerende blanding av imponerende kolonial arkitektur, med rom og sigarer, salsaklubber og musikk som en gang i tiden ble brakt inn av afrikanske slaver. I Gamle Havanna er mange flotte bygninger restaurert, likevel er mye av denne rare plassen i ferd med å smuldre bort, bokstavelig talt kollapse. Kommunismen er fortsatt i live, det er også Castro - nå en Castro med fornavn Raul som president.

Havanna er i forandring. Den gamle bydelen er i ferd med å få tilbake noe av sin historiske skjønnhet. Bak koloni-fasader dukker det stadig opp botique-hotell og moderne cocktail-barer. Mye er som det alltid har vært, som om det alltid har eksistert. Akkurat som de gamle amerikanske bilene. Det er historisk sus over en tur i en Ford Fairline fra 1957.

Det mest berømte håndmalte skiltet finnes i baren La Bodeguita. ”Mine daiquiri i El Floridita, og mojitos i La Bodeguita…”

Berømt gjest. Sitatet var en såkalt barkrakk-mantra, og litt av den daglige rutinen til en av Havannas mest berømte gjester, den legendariske forfatteren Ernest Hemingway. Her bodde han noen år mot slutten av sitt liv, mot slutten av 50-tallet og begynnelsen på 60-tallet.

Det går fint an å nynne denne hyggelige og vennlige teksten til forfatteren og samtidig nyte en drink med Papa Hemingway. Han pleide å stikke innom en av sine stambarer for å ta en rask drink, for så å spasere til en annen før han til slutt dro tilbake til sitt loftsværeelse for å skrive et nytt kapittel. Eller mer sannsynlig, ta seg en ettermiddagslur.

En prestasjon. Sannheten om Hemingway er av den mer robuste slaget. Han forsynte seg av en cocktail som var oppkalt etter ham. Navnet er fortsatt Papa Double. Cocktailen lages av hvit rom, saften av to lime, en halv grapefrukt pluss seks dråper Maraschino, en likør laget av kirsebær. Alt mikset sammen med is. Og det var ikke snakk om dagens heller beskjedne cocktailer.

Rekorden. Lenge etter sin død holdt Hemingway en sterk bar-rekord i Havanna. Rekorden var 16 av slike doble blandinger i løpet av et barbesøk. Det tilsier at han drakk 1,5 liter rom, saften av 32 lime, 8 grapefrukt og 96 dråper Maraschino – og klarte likevel å gå ut døra for egen maskin. Det påstås at ingen ennå har slått rekorden til forfatteren, i hvert fall ikke i denne baren.

Eksklusiv lekeplass. En gang i tiden var Havanna en eksklusiv lekeplass for svært rike amerikanere og europeere på evig jakt etter jenter, gambling og kokain. Den store italienske tenoren Enrico Caruso tilbrakte mer tid på Cuba enn i Europa. Det var i en søt og forførende tid, og de store villaene i Miramar, åsene vest for Gamle Havana, ble bygget for elskerinnene til rike menn.

La bodeguita del Medio er alt annet enn en hemmelighet. Baren er heller liten, men ta en tur innom – om ikke annet som for opplevelsens skyld. Mange tusen har allerede vært der. Bor du i eller nær den gamle bydelene, så kan du spasere til de fleste steder, for Havanna er stort sett en trygg by å ferdes. For noen pesos kan du forflytte deg på en trehjuling, en såkalt ”Coco-taxi”.

Paladares. I Havanna er det kort vei fra kunst til mat. Riktig nok finnes ikke restaurantene i Michelin-guiden. Men Cuba har paladares, sjarmerende hjemme-restauranter med mye fisk og skalldyr. En middag kan koste 140 kroner, og 40-50 kroner for en lunsj. La Fontana er et bra spisested med stor utvalg av vin. Tradisjonell kubansk mat er en blanding av spansk, afrikansk, kinesisk og fransk.

Cuba har allerede forflyttet seg fra loslitt sjarm til masseturisme, og turistene har revolusjonert øyas økonomi. Egentlig har Havannas gamle bydel forandret seg lite siden revolusjonen i 1959. Nyt den mens den fortsatt er der.
I mellomtiden vil 11,5 millioner cubanere fortsette med det de kan aller best - få mest mulig ut av livet. Hvis du er opptatt av litt mer enn solkrem, da er Cuba og Havanna et intelligent valg. Dra dit nå, nyt det du klarer av Papa Doubles, sett deg på en kafé, lytt til musikken og vurder om du skal lære å danse. Valget står mellom salsa og rumba.

Alle fotos: Terje Madsen

Berømte barer
La Floridita, Obispo No 557, Monserate, Gamle Havanna. Her får du Hemingways favoritt-cocktail. Hans barkrakk og en statue av forfatteren er også på plass.

La Bodeguita del Medio, Calle Empedrado No 206, Gamle Havanna. Lokal følelse, tradisjonell mat og graffiti på veggene. Ligger vest for katedralen.

Yellow Submarine, Esquina 17. Ja, dette er en Beatles-bar. Grupper spiller flere kvelder i uken. Lokal valuta er alt du trenger.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu