Kom i julestemning – dette spises rundt omkring i verden

desember 22, 2022
Sist endret 
desember 28, 2022

Møt den ekte Julenissen, les om mat og tradisjoner og ”Jingle Bells” i Kina

SON: Jul og nyttårsaften er de største festligheter i verden og et sted på kloden også den lengste feiringen. I Norden har det alltid vært diskusjon om hvor Julenissen hører hjemme. Mange regnet den som norsk, men i Finland hevdes det at nissen har sin base i Rovaniemi, en heller frossen by i finsk Lappland. Det virker som Norge har tapt kampen  om Julenissen, men julestemningen holdes ved like.
julestemning
Velkommen. Som vi vet er Julenissens oppdrag å spre glede rundt om i verden med hjelp av sine reinsdyr. Fra Finland er budskapet enkelt; Alle er velkommen til å besøke nissen, chatte på nettet eller sende brev. Adresse: Santa Claus, hovedpostkontoret, Rovaniemi, Finland. Søker du etter Julenissen i Norge, kommer du mest sannsynlig til nissens postkontor i Drøbak.

Russland. Siden Russlands ortodokse kirke bruker den julianske kalenderen, feirer russerne julen den 7. januar. Men mange går i kirken på julaften, og høytstående tjenestemenn delta på gudstjenesten i Kristus Frelseren-katedralen. Fra 24. desember til langt ut i januar er det en endeløs feiring i Moskva.

julestemning
Moskva i julestemning


Spania. Julaften er det store i Spania og anledningen for å servere det største måltidet i året. Den eneste regelen er at folk spiser godt og sannsynligvis kostbart. Hummer er svært vanlig, og en stek av noe slag er viktig, vanligvis lam eller pattegris. I tillegg til alt dette vil de fleste familier også ha suppe og rikelig med sjømat, oster, skinker og patéer.

Australia. Down Under har glitter, stas og mye sol. Den store forskjellen fra Europa er været – gjerne over 35 grader. For de fleste er det også sesong for sommerferie. Noen har julemiddagen midt på dagen på en strand og Bondi Beach i Sydney tiltrekker seg tusenvis på 1. juledag. Et tradisjonelt måltid inkluderer kalkun, skinke og svinekjøtt, og en flambert dessert.

julestemning
Jul betyr sommer i Australia. På Bondi Beach i Sydney er det folksomt og varmt


USA. I San Francisco går man gjerne en ekstra mil for å gjøre de korteste og mørkeste dagene i året så morsom som mulig. Skyskrapere er dekorert med julelys og glødende juletrær lyser opp torg og områder som Union Square og Pier 39. Skøytebanen i hjertet av San Francisco er åpent for publikum.

Juleballett. San Franciscos versjon av balletten Nøtteknekkeren er en hyllest til byens historie. Mer enn 200 dansere i blendende kostymer bringer liv til George Balanchine forunderlige snø-univers, med det berømte San Francisco Ballet Orchestra. Showet spilles i War Memorial Opera House.

England. I England er den tradisjonelle julemiddag 25. desember - stekt kalkun med grønnsaker, saus og masse tilbehør. Til dessert serveres en fruktig Christmas-kake med konjakk-saus. Kaken er en delikatesse med tørket frukt, nøtter, mandler og krydder. 2. juledag kalles Boxing Day fordi gutter pleide å gå rundt å samle inn penger i bokser. Når boksene var fulle, ble de åpnet.

Argentina. Hovedmåltid nytes på julaften. Da blir det gjerne servert i hagen eller rundt en grill! Populære retter er kalkun, grillet svinekjøtt, fylte tomater og julebrød, med desserter som "Pan Dulce 'og Panetone. Ved midnatt blir det masse fyrverkeri! Noen liker å gå til midnattsmesse, mens andre foretrekker å bli hjemme og å åpne gaver som ligger under treet!

Brasil. Julenissen er kalt Papai Noel & Bom Velhinho (Good Old Man). Mange skikker er lik de vi har i Europa. Favoritt julemat i Brasil er kylling, kalkun, skinke, ris, salat, svinekjøtt, bacalao og frisk og tørket frukt. Mange starter julefeiringen på julaften med fyrverkeri.

Vietnam. Tradisjonelle vietnamesiske religioner er buddhisme, de kinesiske filosofer i taoismen og konfutsianismen. Men under fransk styre ble mange mennesker kristne. Julen er en av de fire viktigste festivalene i året, det er bursdagen til Buddha. På julaften deltar kristne på en midnattsmesse. Etter kirken returnerer folk til sine hjem for dagens viktigste måltid. Middagen består vanligvis av kyllingsuppe, mens de velstående ofte velger kalkun og en julekake.

Kina. Det rare er at de fleste av verdens juletrær av plast og julepynt er laget i Kina, men kinesere flest ikke aner hva dette brukes til!
En tradisjon som er blitt populært på julaften er å gi epler. Mange butikker har epler pakket inn i farget papir. Folk gir epler på julaften fordi kinesisk julaften kalles ”Ping An Ye” (som betyr rolig eller stille natt) og ordet for eple i kinesisk er "Ping Guo”.
Noen går for å høre korsang, selv om ikke mange folk forstår dem eller kjenner til juleevangeliet. "Jingle Bells" er en populær sang i Kina, men ingen vet hvorfor eller hva sangen handler om!

Filippinene. Det eneste asiatiske landet der kristendommen er religionen som er valgt av folket. I mer velstående hjem er det tradisjon å servere alle typer mat som en form for Thanksgiving med den tradisjonelle lechon eller steke pattegris og pansit (nudler). Som resultat av nesten fire århundrer som spansk koloni, går Filippinere alltid løs på julen med katolsk glød. Ikke minst med papirlykter i utallige farger og varianter. I byen San Fernando arrangeres en festival i midten av desember der det konkurreres om å lage de peneste  papirlyktene.

Canada. Et veldig stort land og folk med mange ulike kulturelle bakgrunn. På grunn av dette er det mange forskjellige juletradisjoner. Kanadiere flest åpne sine gaver på julaften, mens familier av fransk avstamning har en stor fest på julaften som varer langt på natt - etter å vært i kirken på julemesse.

julestemning
I Japan handler mye om lys i julen

Merkelig Julemat

Mange nyter noe grillet eller stekt, kakun inkludert. Kalkun er ikke vanlig i  Japan. For å tilfredsstille det utenlandske samfunnet som gikk glipp av kalkun. kom redningen i 1974. Siden den gang har både lokalbe og expats forsynt seg jmed Kentucky-kylling til jul.

I Spania er tradisjonen å spise hel-stekt pattegris – kjent som cochinillo. Grisen, under fem kilo, fôres med morsmelk og slaktes mellom 3-6 uker. Grisene kommer stort sett fra familiegårder.

Mindre delikat er den sørafrikanske retten med frityrstekte mopan-ormer på størrelse med en finger og rund som en sigar. Ormen betraktes som en delikatesse, er næringsrik, men har lite smak og serveres med en rekke sauser.

Folk fra andre deler av verden vender nesen opp over den britiske besettelsen for rosenkål, som er et must i julen. Selv om ingen ser ut til å like de grønne små. Vel, ingen blir mer overrasket når de får hører om typisk norsk jul med  Vestlands-kost: Smalahode!

Tsjekkia. Den tsjekkiske tradisjonelle julemiddag blir spist i løpet av kvelden på julaften. Måltidet består ofte av fiskesuppe og stekt karpe med potetsalat. "Lille Jesus” dukker opp med gaver under middagen og legger disse under juletreet.

Japan og julenissen

En ting som gjør japansk jul behagelig, er lite press for å gi butikk-kjøpte gaver. Fokuset går heller ut på å nyte selskapet med sine nærmest. Men tradisjoner inkludere alle elementene - kylling til julemiddag, juletrær, kjente sanger og misteltein i butikker og boliger. Selveste Hoeiosho, den japanske julenissen som er en buddhistisk munk, kommer med gaver til barna. Juletradisjoner i Japan er tid for å spre glede og romantikk, og se vakre belysninger i Tokyo, som hvert år blir mer imponerende.

Frankrike. Det viktigste julemåltidet serveres på julaften. Da er det mange som starter med østers og/eller foie gras (gåselever). Så fortsetter man med kalkun med en kastanje-fylling, og avslutter måltidet med ost og dessert med iskrem og sjokolade.

julestemning
Hos pub-vert Danzel Irwin er det julestemning hele året i Nashville


Jul i Nashville. Glem snø og julenissen og tenk deg en dobbel-trailer innredet som pub og dekorert med julepynt hele året. Santa´s Pub i Nashville, USA byr også på live musikk, karaoke og flasker med kald og billig øl. For pub-vert Danzel Irwin er jul hver dag en livsstil på et sted der stemningen stiger ut over kvelden. Regel nummer èn er: Rør ikke jentene, i motsatt fall nektes du adgang for livet. Danzel er ikke ulik en julenisse og for tre år siden giftet han seg med Angelina på julaften – og ble ganske full. Dagen etter bestemte han seg for å slutte med alkohol. Nå spør alle hvorfor Julenissen ikke drikker. Da svarer Danzel: «Forrige gang jeg drakk meg full, endte det med bryllup!»

Meningen med julen. Norden er området med de mest originale julenissene, altså fyren i den bisarre fløyelsdressen og hvitt skjegg - elsket av barn. Men den virkelige meningen med julen er ikke gavene under treet, ikke lys i ulike farger eller strømpen som henger i stua. Vel, alt teller, men det som virkelig definerer julen rundt omkring i verden er lange kalkun-måltider  med familie og venner.

Mer om julen: Tradisjoner gjenoppstår

Dette er en bereist mann, utdannet arkitekt med sans for kunst. Philip følger med på dagens kunstbilde, også utenfor Norges grenser. Og når sant skal sies er han en meget habil kunstmaler.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu