Hva kan man gjøre i Puerto Rico – Hola, vi har lystige svar!

desember 12, 2022
Sist endret 
desember 12, 2022

Miraklet Puerto Rico er gjenfødt og oppgradert sør på Gran Canaria

PUERTO RICO, GRAN CANARIA: Det finnes minst 46 steder rundt om i verden med navnet Puerto Rico. For skandinaver er det imidlertid en adresse som gjelder, nemlig Puerto Rico sør på Gran Canaria, stedet for vinter-sol og varme, og det beste vinter-klima i Europa. Hva kan man gjøre i Puerto Rico..? Etter et langt liv i turistenes tjeneste, fremstår dette gamle turist-mekka nå i ny drakt. Med moderne bygninger, det meste oppusset, masse tilbud både for familier og nattens dronninger. Og selvsagt ei stor, ren og pen strand ved havet.

Norske flagg vaier i trope-vinden på stranda i Puerto Rico.
Norske flagg vaier i trope-vinden på stranda i Puerto Rico.

Her møtes naboer

Det beste med Puerto Rico og denne delen av øya er stabilt vær og mye sol hele vinteren. Det er på denne tiden av året europeere strømmer til Gran Canaria, en av flere Kanariøyer på vestkysten av Afrikas. Spesielt turister fra Storbritannia, Tyskland og Skandinavia har besøkt Puerto Rico og nærliggende steder de siste 50-60 årene. Charter-turister minner om en saueflokk, de går samme rute og gjentar seg selv år etter år. Bli ikke overrasket om du støter på naboen fra Norge – den samme du traff i fjor.

Stranden i Puerto Rico er bred og sjøen varm.
Stranden i Puerto Rico er bred og sjøen varm.

Valg av aktiviteter

Hva kan man gjøre i Puerto Rico og på denne delen av Gran Canaria..? Svarene er mange, det er også listen over aktiviteter. For noen er svaret å spille golf på strøkne baner. I Tauro-dalen ligger en bane bare et golfslag unna sentrum.

Andre velger mellom aktiviteter knyttet til havet, som dykking, et behagelig cruise for å se delfiner, en tur under vann med ubåt, Jeepsafari i fjellene, eller rett og slett slå deg løs i Aqualand i nabobyen Maspalomas. Ikke gå glipp av en tur til hovedstaden Las Palmas.

M for den nye Mogan Mall
M for den nye Mogan Mall

Strender over alt

Når du besøker Gran Canaria er strender like naturlig som varmt sjøvann. Her kan du velge mellom lange og korte, strender langt fra folk, sanddyner i Maspalomas der det også finnes nudiststrender. De fleste som ferierer i Puerto Rico tar livet med ro og rusler rett og slett til den brede sandstranda. Der ligger folk og steker fettet til solen går ned før hjemturen og sikkert et besøk innom pub eller bar. Turister som gruppe har ikke endret seg mye på 50 år. De eneste som skiller seg ut er litt penere antrekk til golferne og norske turister som vandrer rundt på øya med matpakke i ryggsekken, noen med skistaver.

Nye shopping-sentre

Puerto Rico har fornyet seg med et par nye og moderne shopping sentre. Flotte butikker, ikke kun kjede-butikker og langt hyggeligere priser enn hjemme i Norge. Mogan Mall heter siste tilvekst med 86 butikker, i en bygning som fortjener arkitekt-pris.

Topp-tips: Da jeg fikk nyttige sprint-tips fra Italias raskeste: Fausto og Raphaela.
Topp-tips: Da jeg fikk nyttige sprint-tips fra Italias raskeste: Fausto og Raphaela.

Her møtes sportsfolk

I et forsøk på å bli Europas raskeste, reiser Fausto Desalu fra Italia til Gran Canaria for sprint-trening og forbedre tiden 10,13 på 100 meter. Det samme gjør Tereza fra Tsjekkia, norske syklister og unge som danser med brett på havets bølger. Det er her sportsfolk møtes i vinter-månedene, og øyas stolthet er fotball-klubben UD Las Palmas som streber etter retur til La Liga. I all beskjedenhet la også jeg inn en uke med sprint-trening med Europas raske kvinner og menn på stadion i Maspalomas, og returnerte hjem litt sprekere enn alle som kun lå på solsenger.

Lillebror er absolutt til stedet i Puerto Rico.
Lillebror er absolutt til stedet i Puerto Rico.

Syng med «Lillebror»

Langt flere møter opp i barer og restauranter som ligger tett som hagel i det gamle shopping-sentret. Der sitter også «Lillebror» Sande Larsen ved flygel og mikrofon og leverer allsang uten grenser. Gla-gutten fra Tønsberg forlot kalde nord for 15 år siden og så seg aldri tilbake. Nå driver «Lillebror» bar og restaurant og fremfører Teigen-sanger og andre slagere som bare han kan.

Lillebror Sande Larsen, underholder, i fire akter. Fra tiden på norsk TV til piano-vert i Puerto Rico.
Lillebror Sande Larsen, underholder, i fire akter. Fra tiden på norsk TV til piano-vert i Puerto Rico.

Eksotisk mat

Mat som serveres på kjøpe-sentrene i Puerto Rico er på det jevne, pizza og burgers og annet som tilfredsstille turister. Spesielt briter er kjent for å velge omtrent samme mat i Spania som hjemme. Heldigvis finnes det mere spennende menyer andre steder. Prøv noen av restaurantene ved stranden, for eksempel Fran´s Gourmet og Oscar. Eller den med spansk meny: Don Quijote som får topp-karakter fra mange gjester. Kanarisk mat har sine eksotiske varianter, bare du finner de rette steder. Mye av maten kommer fra havet og et vulkansk landskap, pluss vin som stadig når høy anerkjennelse.

Oscars på strandpromenaden er et hyggelig sted med bra mat.
Oscars på strandpromenaden er et hyggelig sted med bra mat.

Så kom turistene

Kanariøyene er nordmenns favoritter på vinterstid, med Gran Canaria som nummer en av åtte øyer. I følge norske Canariposten mener historikerne at første menneske satte sin fot her rundt år 500 før Kristus. De første charter-turistene kom til Gran Canaria i 1957, og i så måte blir vel 60 år med norske turister en kort periode. Så populær er øya at den har fått kallenavnet «Granka».

På den irske baren Shamrock danses det til live musikk.
På den irske baren Shamrock danses det til live musikk.

Jakt på det typiske

Svaret på min jakt på det typiske ved Gran Canaria kom etter vel en uke – og er hentet fra Puerto Rico. Jeg trodde svaret skulle bli salt-bakte kanari-potet med mojo-saus. Den røde paprika sausen har navnet fra kanari-fuglen «Mojo», også den rød.

Vel, poteten er god, men smilet til kanarierne enda bedre. De lokale er stort sett muntre mennesker med smilet på lur, et voldsomt tolerant folk. Kanskje ikke så merkelig når alle stort sett jobber med mennesker som kommer til øya i feriemodus.

Her hilser de fleste på hverandre, kjente og ukjente, når de treffes på gaten. Med «Hola» og alltid et smil.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu