God morgen, Vietnam! Vi besøker en liten landsby

november 17, 2017
Sist endret 
november 17, 2017

"Det bobler i en kjele, uten at jeg vet hva som kokes. Men duften er fantastisk"

BAC HA, VIETNAM: Det er en tidlig morgen, fortsatt mørkt og ikke en eneste menneske å se - unntatt sjåføren, guiden og to av våre heldige kunder som er kommet fra Europa med  ønske å oppleve det virkelige og ekte Vietnam. Markedsbyen Bac Ha høyt oppe i åsene i den nordvestlige delen av landet sover. Ingen turister, ingen biler og slett ingen mennesker å se.

I løpet av året er det kun noen få turister besøker Bac Ha, vanligvis de som jakter på det ekte ved Vietnam. For meg er landsbyen litt for turistisk for å være det ekte Vietnam, så vi hopper inn i minibussen for å se hva vi kan finne litt lenger opp i fjellet.

Vi kommer til et stoppested idet dagens lys bryter frem. Her er ingenting å se, bokstavelig talt ingenting, bortsett fra en smal vei som går nedover dalen. "Følg meg", sier vår ekspertguide, Mr Dinh Thanh, vietnameser og en i staben hos reiseoperatøren Avocet Asia. Vi føler etter langs en elendig vei, over en bro laget av to stokker festet sammen og videre opp langs dalen. I det fjerne ser vi en landsby. Røk stiger opp fra åpen ild, som en varsel på dagens som kommer, en ensom hund bjeffer og vi får grynt fra en misfornøyd gris som forstyrres av oss. Etter 15 minutter kommer vi frem til den lille landsbyen, som etter det vi kjenner til er et sted uten navn og heller ikke
avmerket på kartet.

Noen lokale har tydeligvis snakket sammen, for plutselig våkner landsbyen, noe begynner å skje. Vi føres til huset til en av landsbyboerne som sitter på en lav trestol. En svart kjele koker og dampen svever rundt i rommet. På et annet sted bobler det i en annen kjele, uten at jeg vet hva som kokes. Men duften er fantastisk.

Frokost. Vertene er svært opptatt av vi som gjester trives, men har samtidig et reelt problem - de har verken kniver, gafler eller skjeer. Med en oversettelse unnskylder de seg at frokosten må spises med fingrene. Egentlig var det vi som skulle unnskylde oss for å komme tidlig på morgen og spise opp maten.

Livet i landsbyen. Etter en fantastisk frokost med svinekjøtt, ferske grønnsaker og te fra en nærliggende plantasje bærer det ute i landsbyen. I første omgang er barna skeptiske, men innser raskt at vi bare vil se hvordan landsbylivet er. Vi møtte også en eldre dame som satt der med et stort, stort smil, og fortalte om sine svarte tenner. I hennes kultur er det svarte belegget med på å bevare tennene.

Ut i jobb. Vi ender opp med å gjøre en innsats for landsbyen – tok jobben med å fore griser og andre husdyr, deltok aktivt på rishøsten og hugget noen tre og fraktet dette inn i landsbyen – og vi rakk også å spille litt fotball, uten at noen skjønte hvor ballen egentlig kom fra. Så var det på tide å dra, og i sann vietnamesisk ånd stilte hele landsbyen opp for å ta bølgen og si farvel.
Hvor mye vil du betale for en minnerik dag og opplevelse som dette? 100, 200 eller 400 kroner? Vel, dette er Vietnam. Vi prøver selvsagt å betale for oss – men de vil bare ikke ta imot penger. Med vår kunnskap om området, gir vi et par håndklær og sørger for at vi neste gang  blir vi møtt med samme varme og gjestfrihet.

Det forbauser meg alltid. Disse menneskene har lite eller ingen penger, likevel åpner de sine hjem for fremmede, gir oss mat og hele tiden møtt med et stort smil. Vietnam er sannelig et spesielt land.

Reiser. Våre turer handler om individuelle gjester. Vi liker å bli kjent med deg, vil vite hva du vil se og oppleve, hva du liker å gjøre og om dine spesielle ønsker. Vi legger opp din tur etter dine ønsker, og slik at du kan oppleve Vietnam på den vietnamesiske måten.

Ta en titt på bildene. Vi har bevisst ikke brukt profesjonell fotograf, bildene er virkelige og tatt av Dinh og meg. Vi er klare for å vise  deg hvordan det er å dra med Avocet Asia Tour til Vietnam.

Kontakt oss. For å oppleve det virkelige og autentiske Vietnam, kontakt oss i Avocet Asia på telefon +44 (0) 1737 763421 eller e-post til neil@avocettm.co.uk Vårt kontor er i England.

Historien er fortalt av Neil Mewes hos reiseoperatør Avocet Asia.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu