• Cruise på Nilen

Cruise på Nilen; Dovne dager og silkemyke netter

Templet Abu Simbel måtte flyttes for ikke å havne under vann til evig tid

NILEN, EGYPT: Fra vi gikk ombord i Luxor etter en kort flytur fra Kairo og til vi var fremme i byen Aswan, hadde vi uforglemmelige opplevelser i løpet av fem dovne dager og silkemyke netter.

”Sarah” er et av mange skip som tar deg opp Nilen fra Luxor til Aswan og som på reisen stopper ved kjente steder og en rekke flotte templer. Byggverk rikelig dekorert med hieroglyfer, bilder om faraoers livsløp, krigene, konene, gudene – kort sagt livet. I enkelte templer finnes fortsatt opprinnelige farger som ble brukt for 3.500 år siden. Snakk om kvalitet!

Klikk for større bilder Cruise på Nilen

Reise i ro og fred. Jeg kjente både spenning og glede idet jeg steg ombord. Mottagelsen var vennlig, servicen upåklagelig og lugaren hyggelig med utsikt over Nilen. På øverste dekk  kjølte vi oss ned i bassenget mens skipet sakte fortsatte  gjennom landskapet som veksler mellom grønne enger, tett skog og palmer. Her nytes kalde drinker og her nytes te, eller man bare lar seg fasinere av landskapet som sakte glir forbi. Dette er en reise som ånder av ro og fred i møte med båter på vei ned fra Aswan og andre som skal i samme retning  som oss.

Templer. Langs Nilen fant vi tempelet for Horus på vestbredden i Edfu, himmelguden symbolisert som en falk og av faraoene betraktet som den viktigste. I alle templene går vaktmenn kledd i galabaya og turban. Det var her jeg traff en pike på 12 år som  møtte meg med et smil, og henne fikk jeg fotografere. Men husk, ikke alle liker å bli fotografert, så det er lurt å spørre først.

Vi seilte videre oppover Nilen, som egentlig er sørover, med stopp i Kom Ombo som er et vakkert tempel fra omlag år 180 f.Kr. Her fant vi også verdens eldste kalender innhugget i steinveggen. Dette tempelet ble ødelagt i et jordskjelv, men senere bygget opp.

Aswan og demningen. Aswan er en by med 275000 innbyggere og ligger i det som kalles Upper Egypt – tidligere en militær utpost som skulle forsvare Egypt fra Sudan. Da den enorme Aswandemningen ble bygget, måtte tusenvis av folket nubiere flyttes fra området der Nassersjøen nå er demmet opp. Nubiere bor nå nedenfor dammen, blant annet på øya Elefantine som ligger ute i Nilen, og er et afrikansk folk som har sitt eget språk. Forøvrig er Aswan en utrolig vakker by med øyer og holmer og et yrende båtliv.

Vårt cruise på Nilen avsluttet etter dager med deilige måltider og underholdning av magedans, nubisk folkedans og arabisk og vestlig musikk for den danseglade ombord.

Templet Abu Simbel. Har man sett pyramidene i Giza ved Kairo tror mange at man har sett alt som er verdt å oppleve i Egypt. Så kommer man til Luxor med alle templene og der utgravninger i Kongenes dal pågår for fullt. Ikke rart Luxor blir kalt for verdens største friluftsmuseum og at Egypt aldri slutter å overraske og begeistre.

Da Aswandammen skulle bygges,  måtte templet Abu Simbel flyttes for ikke å havne under vann til evig tid. Unesco og 51 nasjoner gikk sammen om en storstilt operasjon, og da snakker vi storstilt. Et 40 meter høyt tempel med enorme dimensjoner ble flyttet 65 meter opp for å unngå vannmassene. Det klarte man med hjelp av ingeniører, arkitekter og dyktige arbeidsfolk.

Flyttet fjell. Arbeidet med å bygge et kunstig fjell over fjellet startet i 1960 og ble avsluttet suksessfullt fire år senere. Da var det enorme tempelet som var hugget i fjellet demontert og flyttet rett opp i samme posisjon som før. Det betyr at to ganger i året skinner solen inn i det aller innerste og lyser opp tre av fire guder som sitter på tronen. Der inne er det et ubeskrivelig faktum at dødsguden Anubis er den eneste som alltid befinner seg i mørket.

LES OGSÅ: Paradis med gård, okser og luksus

Ut på tur

Landing: Cruise på Nilen starter også i Kairo. Vår reise ble bestilt hos Egyptreiser i Oslo, som også bestilte fly til Luxor der vi ble hentet og brakt til rett sted i god tid. De har ulike turer for den som vil ha mer enn Nilen-cruise. Pris for cruise på Nilen varierer, men er ikke høyere enn man må ut med for mat hjemme i en uke.

Bo bra: Cruise på Nilen betyr at man bor i lugarer ombord i skipet. Aswan har flere topp hotell

Spis godt: Vi anbefaler lokale spesialiteter. Regn med mye liser, bønner, fisk og krydder som hvitløk, honning, cumin og koriander.

Natteliv: Det er også mulig å reise i en dahabeya, som sultanene gjorde for noen hundre år siden. Dahabeya er en liten luksuriøs cruisebåt med kun åtte lugarer. Du er langt fra andre turister, og på din egen oppdagelsesreise på Nilen.

Mini-Guide: Cruise på Nilen er et høydepunktet. Det er ingen bedre måte å oppleve gravkamre, museer, klostre og templer fra oldtidens Egypt, enn fra et førsteklasses flytende hotell. Abu Simbel ligger i gamle Nubia, et land faraoene så på som melk og honning. Før dammen ble bygget besto området av 45 små landsbyer med nubiere som måtte flyttes. Ligger det sørlige Egypt på vestbredden av Nilen omtrent 290 km sørvest for Aswan.

About the Author:

Frøydis Asmouki Walstad
Voksen kvinne fra Ålesund som elsker å besøke nye land, bli kjent med folk og kulturer. Det har gitt unike opplevelser, nysgjerrighet og flotte vennskap har oppstått.

Legg igjen en kommentar