Sannheten om frosne Norden

mars 24, 2014
Sist endret 
mars 24, 2014

Finner er ikke de mest åpne...

Det sies at skal du høre sannheten om nordmenn, bør du lytte til de som bor utenfor Norge.
Dansker, svensker og nordmenn utgjør det skandinaviske folket. Legg til Island og Finland, og du har alle fem nordiske land. Men kan du sortere ut finner fra nordmenn? Det er svært få utenfor Norden som er i stand til akkurat det.

Europeere og amerikanere har fortsatt en tendens til å lære mer om eksterne stammefolk i Amazonas enn de lærer om folk i de fem nordiske land. Derfor har vi noen overraskende svar på spesialiteter og ulikheter mellom folkeslagene i det frosne nord.

Islendingene. I hovedstaden Reykjavik er weekend tid for fest, hver eneste weekend. Islendingene er kjent for å feste hele natten, og du oppdager dem snike seg hjem på søndag morgen eller du rett og slett ser noen som sover utenfor et hus i sentrum av byen på en sommermorgen. For å overleve på denne ugjestmilde klumpen av lava, kreves betydelig kløkt, noe som har lært lokalbefolkningen en "leve i dag-mentalitet”

De har gjerne mange jobber og er litt gal, men ikke alle er som artisten Björk. I det øvrige Norden betraktes islendingene som noen sprø kreative søskenbarn.

Den verste islandsk maten. På grunn av islendingenes historiske fattigdom, var det viktig at ingenting, absolutt ingenting, ble spolert eller kastet. Derfor spiser de fortsatt Hrútspungur, altså testikler av lam. For å bevare denne delikatessen, serveres den syltet. Foto: visiticeland.com

Dansker. Den britiske journalisten og forfatteren Michael Booth, som bor i København, har utforsket det såkalte nordiske mirakel og har skrevet boken "The Almost Perfect People " - der han prøver å skildre de innfødte i Norden fra hverandre.

"Dansker liker å tenke på seg selv som regionens søreuropeere. De er generelt mer avkoblet enn svensker og nordmenn", skriver Booth om menneskene i Carlsbergland. I fristaten Christiania, midt i København, er det fortsatt enkelt å få tak i hasj. Du oppdager en danske med sykkel-hjelm, kledd i anorakk og en sigarett i munnen. Fra tid til annen sørger de for å være verdens lykkeligste folk – selvsagt selvutnevnt.
Dansker elsker å høre og lese om deres egen kongefamilie, så vær forsiktig hvis du snakker stygt om dem. Skjønt, det er ikke straffbart eller ender med fengsel, som i Thailand.
Foto: visitdenmark.com

Nordmenn. Utlendinger får ofte et råd om å besøk Norge på grunnlovsdagen 17. mai. Altså når alle vandrer rundt med flagg, kledd i bunad og sko med sølvspenner - og marsjerer gjennom Oslos gater som delegater på en Lord of the Ring kongress. Utlendinger tror at alle nordmenn er millionærer, som saudiarabere i nord. At vi er immune mot den globale økonomiske krisen, og ikke bryr oss selv om vi må punge ut med 80 kroner for en øl. Utlendinger merker fort at Norge er verdens dyreste land.

Nordmenn kan virke litt sjenerte, men rådet er å snakke om været, det pleier å virke. Humoren har en tendens til å være tørr og vittig, med et snev av ironi.

«Nordmenn er ikke vant til utlendinger, faktisk er de heller ikke så vant til hverandre - for dette er en av den minste befolkning i Europa. Bli ikke fornærmet av folkets heller rustikke væremåte”, advarer forfatteren. Han råder alle som reiser til det kalde nord om å fortelle at landet er verdens vakreste. Den enkleste måten å få en meget rik venn for livet.
Foto: visitnorway.com

Finnene. Finnene foretrekker å slappe av og sosialisere i sine offentlige badstuer. Som gjest må du være klar over tre viktige S-er: Sisu, stillhet og sauna! Sisu er finnenes berømte besluttsomhet eller innsatsvilje. I Finland møtes lidelse med sisu – og det foregår helst i stillhet i voldsomt varme badstuer.
Michael Booth har møtt finnene privat. "Hvis du blir invitert hjem til en finne, forventes det at du blir med på moroa, svett og naken, i en liten trekasse der temperaturen blir som i en stekeovn. Finnene er ikke de mest åpne menneskene, ikke før de begynner å drikke vodka på fredag ​​og lørdag kveld. Dette gjør de hver fredag ​​og lørdag kveld, før de fleste faller om og sovner". Foto: visitfinland.com

Svensker. Rangert som verdens nummer to i engelsk som andrespråk. Det er altså ingen grunn til å lære svensk. Å drikke vann rett fra springen er vanlig i Sverige. Vannet er rent og friskt, dermed sparer du både penger og miljøet ved å ikke kjøpe flaskevann.

Michael Booth oppdaget at svenskene kan virke litt morsk, men innså at de ikke mener det.
"Svensker presser på for å komme seg inn i toget før andre passasjerene har kommet seg ut eller de lar være å ha kontakt inne i heisen. Men det er ikke fordi de hater deg. De er bare livredd for unødvendig menneskelig kontakt ", skriver han. Booth mener også at svenskene har en problemfylt forhold til alkohol - et kapittel han nødvendigvis må ha skrevet og levert lenge før han besøkte Oslo og Norge.
Foto: visitsweden.com

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu