Mette Marits favoritt; Gøy med papegøyer

mars 18, 2014
Sist endret 
mars 18, 2014

PARIS: Som i en slags frossen Noahs Ark står de der; elefanten, giraffen og alle de andre dyrene i arken pluss det som kan krype og gå av insekter, larver og sommerfugler i de mest utrolige farger.
Er du en sann dyrevenn, og ikke har tid til å saumfare Afrika, så finner du 130 forskjellige dyrearter som trykker seg sammen på 500 kvadratmeter på vegger og blankpolert eikeparkett i Versaillesmønster. Deyrolle er en av Paris eldste butikker, etablert i 1831.

Heldigvis for den fullvoksne giraffen er det fire meter under taket i det tidligere luksushotellet på venstre bredd, nå eid av prins Louis-Albert de Broglie. "Gartnerprinsen" kalles han fordi han selger svært så eksklusivt hageutstyr i 1. etasje.

Zebra i vinduet. Fra utsiden ser Deyrolle ut som de fleste bygningene i gata, men vent litt, er det ikke en zebra i butikkvinduet? Jo da, hos Deyrolle finnes det meste. De er riktignok stappet fulle av halm og konserverinsmidler, men dyrene ser utrolig livaktige ut. Våger man seg opp trappen blir man møtt av en hel hærskare av dyrearter. Sjelden ser man løver og giraffer, bøfler, vortesvin og marekatter i så fredfull sameksistens.

En opplevelse. For natur- og dyrevenner er Deyrolle et skattkammer, for alle andre en opplevelse. Et besøk hos verdens største taxiderminist-butikk er som et besøk i et cabinet de curiosités, altså et kuriostitetskabinett. Ikke rart Deyrolle internasjonalt er rangert som nummer 22 av Paris' 331 turistattraksjoner.

Jeg oppdaget Deyrolle ved en ren tilfeldighet for ti år siden på tur med familien.  For en ekstremt fugleinteressert lyslugget nordmann var dette selve himmelriket. Lommepengene fikk bein å gå på og etter noen timer hos Deyrolle falt valget på en ustoppet fasan. Etter noen omganger med bobleplast skulle «fuggern» bringes gjennom tollen på vei ut av Paris, tollerens blikk var ubetalelig når de så både nebb og klør på skjermen, men heldigvis fikk vi den med oss hjem til Norge.

Mette Marits papegøyer. De glade taxiderminister har anstrengt seg til de ytterste for å konservere alt fra fjør til enorme elefantører så livaktig og naturtro som overhodet mulig hos Deyrolle. Det må også kronprinsesse Mette Marit ha oppdaget, for dette er en av hennes favoritt-butikker i Paris, selvsagt på plassen etter svindyre motehus og veskebutikker.

På en utgått printer oppdaget jeg to nye papegøyer som burde være noe for Mette Marits dyriske samling på Skaugum. Hun har ved flere anledninger besøkt Deyrolle og forlatt butikken med utstoppede papegøyer som hun har en svakhet for.

Ikke billig. Her finnes svevende fasaner, mens små utstoppede mus titter frem fra kriker og kroker. I tiden er innredning med utstoppede dyr. Gamle elghoder over peisen er kanskje ikke la mode, men hva med en ustoppet hannløve i hvilepositur i gangen? Gjestene hadde i alle fall ikke manglet samtaleemne. Men hva så med prisen for et av Afrikas dyr..? Du må ut med 250 000 kroner for Zimba, og da er ikke frakt og eventuelle problemer i tollen inkludert.

Deyrolle gjør også en viktig jobb når det gjelder å ivareta dyr, fugler og sommefugler. Et besøk byr på et unikt nærbilde av naturen, man kan la seg fascinere av detaljene, skjønnheten, teksturen og evolusjonen i dyreriket på nært hold. Og du behøver ikke kongelig apanasje for å komme ut med en fargerik sommerfugl, og en bærepose fra Deyrolle er blant det mest eksklusive som er å oppdrive i Paris.

Deyrolle
Adresse:
46 Rue du Bac, 75007 Paris, Frankrike
Telefon: +33 1 42 22 30 07
Åpningstider: onsdag 10.00–19.00

Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu