Pärnu er blitt Estlands Spa-hovedstad

februar 3, 2017
Sist endret 
februar 3, 2017

Pärnu ligger syd i Estland med en evig sandstrand

Pärnu, Estland: To timer med bil fra hovedstaden Tallinn ligger Pärnu, en liten perle av en by ved kysten.  Med hele syv spa-anlegg kan du slappe av og få behandling på ett nytt sted hver eneste ukedag. I tillegg til behandlinger kan du velge mellom varm badstue og det stikk motsatte med 120 iskalde grader. Det siste visstnok bra for helsen. Selv sverger jeg til vinterbading i Oslofjorden.

Sandstrender. Pärnu ligger syd i Estland med en evig sandstrand som strekker seg over hele 250 kilometer, ikke så rart byen er proppfull av turister om sommeren. De lange strendene er perfekte å gå turer – også langs den to kilometer lange steinmoloen der havet møter Pärnuelva.

Byen er et lite stykke historie, år 1251 er første gang Pärnu er nevnt og i middelalderen lå det to byer her. På 1300 tallet ble byen en hansaby og et knutepunkt mellom viktige handelsruter. Senere hersket svenskene på 1600 tallet. Noe av det mest sjarmerende er trevillabebyggelsen i byen, faktisk Estlands største.

Sol og bad. Skulle du likevel være her i badesesongen har Pärnu holdt på sin gamle skikk gjennom historien, her finnes fortsatt en mannsfri del av stranden, kun beregnet for oss damene. Selvsagt ikke helt problemfritt i våre likestillingstider, men enn så lenge har skikken holdt stand. Det er uansett nok av plass, her er det langt fra overfylte sydentilstander. Pärnu har også fantastiske spisesteder.

Lokal mat. Sovjettiden er for lengst over. Nå har kokker i verdensklasse slått seg ned i Pärnu og serverer kortreist og lokal mat. Bare ta en titt på White Guide, en oversikt over gode restauranter i  nordiske land. Rødbetene fra gamle tider har bokstavelig talt fått et nytt liv. Kombiner mat med lokaler i gamle og vakre bygninger med utsikt til havet.

Spa deg glad. Jeg testet spatilbudet på Hedon Spa & Hotel der en myndig kvinne sørget for at huden fikk en saltbehandling, skrubbing og spyling – helt til huden kjentes ut som en blodig kjøttkake. Men miraklenes tid er ikke forbi, for den myndige smurte meg inn med velduftende honning slik at til og med skrubbsårene forduftet på et blunk.

En nytelse. Resten av oppholdet var en ren fornøyelse med vandring fra badstue til kald kulp, lys fra noe som lignet ei høyfjellssol, nyte stillhet, en deilig badekåpe og en kopp te. Og så til noe av poenget med spa-behandling i Pärnu – herligheten koster omtrent det halve av prisen for det samme i Norge.

Lavt prisnivå. I det hele tatt er prisnivået hyggelig på det meste i Estland, selv på de beste av restauranter og Spa-hotell. Fem stjerners luksushotell koster noen hundrelapper, avhengig av tilbud og etterspørsel. Foreløpig er offentlig kommunikasjon ikke mye å skryte av, til og fra flyplassen i Tallinn må du enten leie bil eller bestille transport fra hotellet. Veiene er som i Danmark, fine og rette i flatt terreng.

Reportasje; Gullen Øyehaug, Reiselivsavisa
Link til Hedon Spa & Hotel

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu