Advarsel om Svindel: Spar penger og et Knust Hjerte

januar 15, 2019
Sist endret 
januar 17, 2022

Ukraina og Russland er i hvert fall enige om èn ting: Høy risiko for svindel i dating

KIEV: Bob fra New York kom sammen med en gruppe menn for å møte den nye kvinnen han kjente fra nettdating. Mannen hadde allerede brukt masse penger på brevveksling og live chat. På samme hotell traff jeg en virkelig insider som snakket ut om dating, svindel og langbente skjønnheter. Virkeligheten er nok ikke like romantisk som innholdet i brevene fra ukrainske kvinner.

POOL-GIRL: Kvinner i Ukraina er vakre, men dette er altså ikke Olga fra Kiev
POOL-GIRL: Kvinner i Ukraina er vakre, men dette er altså ikke Olga fra Kiev

"Hun er vakker, ung og ønsker å gifte seg. Det er nesten for godt til å være sant”.
Ikke rart Bob fra New York ble begeistret der han sto i lobbyen på et hotell sentralt i Kiev Han snakker begeistret om sin nye venninne, 25 år gamle Olga fra hovedstaden i Ukraina.

Skjønnheter til leie

Bob hadde punget ut med 4000 dollar, eller om lag 34.000 kroner for sin turpakke, organisert av dating-byrået Anastasia. Pakken inkluderte reisen fra New York, 8 dager på hotell med frokost, ubegrenset introduksjon til kvinner, tre gratis og eksklusive møter med utvalgte kvinner i to byer og noe hjelp til oversettelse.

Men Bob innser ikke at mange av kvinnene som møtte opp på hotellet var innleid for å møte menn fra Europa og USA – inkludert en bukett vakre og langbent modeller som tar slike oppgaver som del av jobben. Hvert år organiseres mange turer til Ukraina og Russland, beregnet på og solgt til vestlige menn som ønsker å møte kvinner de er blitt kjent med gjennom Anastasia Date. Menn som tror de har funnet den store kjærligheten på nettet og vil treffe den nye kvinnen. Mest sannsynlig returnerte Bob til New York med et knust hjerte og noen tusen oppsparte dollar fattigere. Med andre ord svindel.

VAKKER BY: Hovedstaden Kiev er en vakker by, og ikke spesielt farlig for turister.

Reis på pakke-tur

Kombinasjonen nett-dating og tur-pakker til Russland og Ukraina er et heller tvilsomt tilbud i reiselivet. Dette handler om ren business og lite om kjærlighet med lykkelig utgang. Normalt er det tur med Anastasia i april, til Odessa, et tilbud mange amerikanere hopper på.

”I snitt får du treffe mellom 7-10 kvinner for hver mann som er til stede i salen. Det blir sosiale møter der du vil finne den spesielle kvinnen du er ute etter. Bli med på turen til Svartehavet - til Odessa og overrask din utvalgte med en bukett friske blomster. Det vil ikke gå lang tid før du opplever spenning og en ferieromanse" skriver Anastasia i invitasjonen.

VAKRE KVINNER: Dette er fire normale kvinner vi traff på en utendørs pool i Kiev, og har ingen ting med dating å gjøre
VAKRE KVINNER: Dette er fire normale kvinner vi traff på en utendørs pool i Kiev, og har ingen ting med dating å gjøre.

Snakker ut om svindel

I hotellbaren møtte jeg Elena som i fem år har jobbet som tolk for Anastasia. "Noen kvinner ønsker virkelig å finne sin partner, men de søker etter yngre menn og slike finnes i denne gruppen. Her later kvinnene som om de er veldig interessert. Noen kan få påspandert måltider, drikke, små gaver og kan til og med bli invitert på reiser til Amerika eller Vest-Europa. Men det meste av dette er svindel. Arrangøren prøver å unngå svindlere, men forstår uten svindlere ville ikke denne virksomheten eksistert”, forteller Elena.

”Jeg har også jobbet som tolk for norske menn. De kommer ikke i flokk, men gjerne alene eller med en venn på jakt etter unge kvinner”, sier hun.

Slik starter svindel

Dette er en av de mest brukte metoder. En potensielt offer får kontakt får kontakt på en datingside.  Den unge jenta, eller en mann, blir først involvert i et nett-forhold- Deretter ber hun om økonomisk hjelp til å arrangere et personlig møte. Svindlere får ofte penger til å skaffe seg visum, pass, billetter og andre utgifter til reisen. Reise-svindlerne bruker falske dokumenter for å vise frem legitime reiseplaner.

Oversettelse

Denne varianten er ganske spesifikk for Ukraina. Den er basert på samme idé - en ung kvinne er på utkikk etter en mann i utlandet. Kvinnen snakker angivelig ikke engelsk og har heller ingen privat tilgang til Internett. Hun bruker tjenestene til noen i en agent som hjelper henne med korrespondanse. Svindleren melker menns interesse med denne damen for penger så lenge som mulig.

OLGA LOKKEDUE: Dette er "Olga fra Kiev" på datingsite.
OLGA LOKKEDUE: Dette er "Olga fra Kiev" på datingsite.

Vakre kvinner og penger

Privatetterforsker John Harper leder sitt Florida-baserte selskap Wymoo International, som spesialiserer seg på å sjekke bakgrunnen til personer og selskaper rundt omkring i verden, også kjent som due diligence.

"Russland og Ukraina er blant de land med den høyeste risiko knyttet til dating-svindel. I dette området ser vi internett-kriminelle som bruker vakre kvinner, eller deres bilder, for å svindle utlendinger. I disse to land er nettdating og matchmaking populære bransjer. Mange relasjoner starter på internett, vanligvis via en online datingbyrå eller et nettsamfunn. Med håp om et bedre liv lar ellers ærlige kvinner seg bruke i disse tjenestene. Det er et økende antall av internett-kriminelle som håper å tjene enkle penger - og mange gjør også det”, sier John Harper.

Send aldri penger

Etter å ha testet tjenestene til Anastasia og andre datingtjenester er det sunn fornuft og noen gode råd som gjelder; Beskytt din private informasjon og personlige data. Unngå å dele personlige opplysninger om deg selv på nettet. Send aldri penger til noen du aldri har møtt. Hvis du likevel tror forholdet til en ny kvinne har potensial, bør du sjekke og dobbelsjekke bakgrunn til kvinnen, eller ta kontakt med en noen som kan sjekke dette.

Øst-Europa med høy arbeidsledighet har grobunn for romantikk og forhold over alle grenser - og etterforskning virker i den forbindelse ikke spesielt romantisk. Men dette kan spare deg for tusenvis av kroner - og et knust hjerte. I det minste bør du sjekke om dine kandidater er omtalt med bilde på nettstedet Stop Scammers der du også finnes andre råd for å unngå å bli lurt.

Bare spør Bob fra New York. Dagen etter var han på plass da en flokk vakre kvinner strømmet til hotellet - klar for å møte en annen Olga fra Kiev. Og det som virket for godt til å være sang, er i de fleste tilfeller nettop det. For godt til å være sant.

Les mer om nett-dating og svindel

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu