Grythyttan: Den nye svenske vinen

februar 3, 2016
Sist endret 
februar 3, 2016

Multer fra Norge blir til dessertvin

MOSS: Du tror det kanskje ikke, men omtrent midt mellom Oslo og Stockholm, klarer man faktisk å produsere vin. Ikke av druer, men av ville bær. Noe av bærene kommer faktisk fra Norge.
"Spennende og annerledes, noe helt nytt". Slik beskriver vinkelner Gisela Babsvik den nye svenske vinen.

Premiere. Hvitvin, rødvin og dessertvin laget av råvarer som blåbær, tyttebær, multebær og bjørkesevje. Tre av vinene fra Grythyttan hadde premiere i Norge på Refsnes Gods der Gisela Babsvik er så begeistret for nabolandets vin at hun har satt vinene opp på menyen. Restaurant Munch var fullsatt av spente gjester premieren, ja, til og med verdenspremiere på en dessertvin laget av multer, en vin som ennå ikke har fått sitt endelige navn.

Naturens vin. "Som vinprodusenter følger vi årstidene, med spesiell vekt på lagring av bjerkesevje tidlig på våren og innhøsting av ville bær om sommeren. Noe av multebæra kommer fra Norge og den mest eksklusive multene fra Tamsøy, en liten og privateid øy i Finnmark", forteller Johan Fritzell. Det var hans far som som for 14 år siden startet prosessen, kom i mål mot alle odds og beviste at bær kan brukes til mer enn syltetøy.

Mat og vin. Grythyttan Bjørk er en tørr, frisk hvitvin med karakter av bjørk og nytes til fisk og skalldyr. Jakt er en rubinrød bærvin av skogsbær og eik, modnet på i tank og på fat i et år og passer til kjøtt, for eksempel hjort eller annet vilt servert med potet, kremet rosenkål med bacon og portvinsaus, mens man avslutter et måltid med Grythyttan Multe - som er halvsøt og gyllen i farge og passer til oster og mediumsøte desserter.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu