Zadar - juvel med Kroatias lengste Catwalk

juni 1, 2014
Sist endret 
juni 1, 2014

ZADAR, KROATIA: Denne gamle byen med 3000 års historie har noen flotte severdigheter. I gamlebyen er det lett å finne seg til rette mellom romerske bygninger, ruiner, kirker, moderne butikker og benediktiner klosteret St Mary der kunstskatter blir bevart av nonner. Ikke rart Zadar kalles en permanent utstilling av religiøs kunst.
Historisk Zadar er den femte største byen i Kroatia og ligger på en øy med begrenset tilgang for biler. Det er mulig å gå fra den ene enden av byen til den andre på 15 minutter. Dette er stedet å treffe de lokale, spise sjømat og ost eller bare følge eksempelet til Alfred Hitchcock, filmregissøren som mente at havneområdet i Zadar har den vakreste solnedgang i verden.

Møt lokalbefolkningen. Jeg kom til byen etter tre dager med seiling og litt konsentrasjon på sjøen. I Zadar behøver du ikke gjøre noen verdens ting, bare være til stede. Dette er en veldig avslappet by, i så måte ganske forskjellig fra Dubrovnik litt lenger sør på kysten. Hver formiddag strømmer folk til gamlebyen og bydelens kafeer for å møte venner. Calle Larga er en av de viktigste gatene og selv på en torsdag morgen virker den som Kroatias lengste catwalk med kafeer på begge sider. Både her og på People Square har synet av vakre kvinner en tendens til å være spesielt dominerende på lørdager.

Møte med nonner: Mens de fleste viser seg frem ute i gatene, har de 19 nonnene i St. Mary kirken valgt å holde seg mest innendørs og ta vare på den permanente kunstutstillingen "The Gold and Silver Zadar", som inneholder svært gamle gull og sølvgjenstander og er en av de mest verdifulle utstillinger i Kroatia.
”Jeg har vært her i 46 år og er sjelden utenfor bygningen, men alle søstrene jobber og konsentrer oss om bønn sju ganger om dagen. Nylig gikk søster Johanna bort og vi måtte forlate huset for å delta i hennes begravelse. Hun var 90 og hadde vært syk i mange år, nå har vi plass til en annen og yngre nonne. Her ser vi bare på TV når Paven holder en viktig tale eller vår favorittklubb Hajduk Split spiller en viktig kamp", sier søster Ivana.·

Gå ikke glipp av: Forum Romanum er en stor åpen plass i midten av Zadar. Portalen danner inngang til den gamle bydelen og ble bygget i 1543 – laget som en triumfbue. Innenfor murene finnes kirken St Donat, en diger katedral, Zadars universitet og Arkeologisk Museum. Alle vil se kunstverket på kaien som er en hilsen til solen, laget av 300 glassplater inne i en stor sirkel. Om kvelden er det som å være på dansegulvet i filmen Saturday Night Feever. The Singing Sea Organ, skapt av en arkitekt, en annen møteplass på lange kvelder. Når bølger slår gjennom rør skapes musikk fra orgelet på kaien.

Festivaler. Hver sommer er Zadar vert noen kule festivaler. Fra en klassisk musikk festival og gatekunst-festival i juli, The Night of the Full Moon og filmfestivaler i august til fiken-festival i september.
Den kuleste er kanskje musikkfestival ute på stranden Zrce i Novalja, som ligger på øya Pag – et riktig hot-spot for musikkelskende og feststemte fra mange land som foretrekket å drikke og danse seg gjennom sommeren. Pag er forbundet med vei og bru til fastlandet.

Hotellet. Bastion Hotel ligger på et utsøkt sted med utsikt over havnen. Personalet er hyggelige og hjelpsomme. Rommet mitt var luksuriøse; badekaret var stort og servicen var sjelden bra på dette hotellet med fem stjerner. Utmerket var også frokosten og maten som serveres på terrassen fra lunsj til sent på kvelden. Bastion er en del av et gammelt slott og relativt dyrt, men verdt pengene. Jeg var heldig og fikk bo her i to netter - nå har også jeg mitt slott i Zadar.

Spis med de lokale. Noen har kåret Zadar som byen av gull. Men det er definitivt også en by av mange øyer og deilig sjømat. Prøv dagens fangst fra havet og svart risotto med blekksprut på Restaurant Kornat, ikke langt fra Bastion Hotel. Denne restauranten er virkelig i en klasse for seg selv i den gamle bydelen. www.restaurant-kornat.com

I den andre enden av gamlebyen ligger Kanoba Skoblar, som i 2013 ble tildelt pris som den beste restauranten av det lokale turistbyrået. Skoblar er byens eldste taverna med interiør av stein og en terrasse der det serveres fisk og kjøtt og med en omfattende vinliste.

Reisen. Ryanair flyr til Zadar fra Rygge i Norge, Storbritannia, Belgia, Danmark, Frankrike, Irland, Sverige og Tyskland. Det er også mulig å reise hit med katamaran fra Ancona i Italia. Det er en buss- og tog-stasjon like ved den gamle bydelen.

Nettsider: Croatian National Tourist Board www.croatia.hr og Zadar Tourist Board www.zadar.hr

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu