Kontrast Argentina; Lyd av stillhet og tango i gata

januar 10, 2019
Sist endret 
januar 10, 2019

Globalt finnes mange store fosser – men ingen bruser som mektige Iguazu

ARGENTINA: Dette handler om en utvidet rundreise, fra brølende farvann til tango i Buenos Aires. Dette er et stort land og et hjem for gauchos og  med de mest fantastiske landskap i Sør-Amerika. Isbreer, ørken, fjell, innsjøer, en vill kyst og ikke å glemme mat og vin. Slik husker jeg Argentina, her jeg sitter og planlegger en ny tur sørover.

Iguazu Falls. Globalt finnes mange store fosser – men ingen bruser som mektige Iguazu. Den har ikke høyeste vannfall eller er teknisk sett den største, men slike statistikk blir redusert til noe meningsløst når du kommer innpå kolossen. Kaskader virker ganske enkelt uendelig og lyden av vannet gir kanskje den mest overveldende følelsen.

Fra den mektige kanten ser man inn i den som sett ovenfra kalles djevelens hals, eller bli med en båt mot midten av vannet for å føle sprøyten i ansiktet allerede en halv kilometer unna. Her foregår en kamp for å forstå den enorme fossen, et levende eksempel hvor du må se for å tro.

Buenos Aires. Det har alltid vært debatt rundt hva som er den vakreste byen i verden, men i avdeling for ren glamour er det vanskelig å komme unna Buenos Aires. Til tider føles det som  halvparten av befolkningen er hentet rett ut av Milanos fineste butikker, mens den andre halvparten viser en urban eleganse som folk fra andre store byer bare kan drømme om.

Disse uanstrengte og elegante menneskene er omgitt av usedvanlig vakre palasser og bygninger; det er rett og slett vanskelig å bestemme i hvilken retning man skal se. Selv kirkegårder er nydelige. Med en tung italiensk arv, kaffe og iskrem i verdensklasse, er dette sannsynligvis beste by i verden for å sitte på en kafé-terrasse og se verden passere.

Lyden av stillhet. En tykk vegg av stillhet. Ikke bare fred og ro, men total og absolutt mangel på støy. Kun total stillhet over et stort landskap av sanddyner og de høye Andesfjellene.
Dette må være slik det ytre rommet høres ut, altså verdensrommet. Det var litt rart, forvirrende og til tider litt skremmende. Jeg satt i stillhet og tok inn over meg en rød skjønnhet i et fjernt hjørnet av Argentina. Naturen kan være helt stille, stor og dominerende. Etter ti minutter føltes det som hodet begynte å ta skade - og jeg i ferd med å skli over i en tilstand der jeg hørte uforklarlige lyder. Da gikk jeg tilbake til bilen og guiden for en prat!

Asado, asado. Grilling av lam på argentinske stepper er legendarisk med et velsmakende rykte – og sikkert en vei å gå for alle som bremser på inntak av kjøtt. Men når det første kjøttstykket lander på tungen, og du hører vinden plystre over pampasen, vet du at reisen og måltidet er mer verd enn tanken på grønnsaker og en tradisjonell charter-ferie.

Vin. Mest sannsynlig finnes det ikke andre land som er så sterkt knyttet til en bestemt druesort som Argentina er til Malbec, både som en drue og navnet på en argentinsk vin. Andre viner har en tendens til å spille andre-fiolin.

Smak matè. Argentinere drikker ofte sin urtete - matè – nær sagt til alle døgnets tider og med slags rituale med noen uklare regler. Til tross for den bitre smaken, likte jeg teen, spesielt etter en lang dag på tur.

En rask tango. Omtrent samtidig som jeg betraktet meg selv som en slags ny Indiana Jones, men da kun i et kort øyeblikk, svarte hun med å stramme benet rundt min midje og jeg forestilte meg som en lokal suave tanguero.
Min kvinnelige danse-lærer fjernet raskt alle illusjoner. Helt i orden for meg, for dette ble likevel en sjelden episode mens man er ute på tur og fikk anledning til å kaste alle hemninger på dør.

Nord-Argentina. Villmark, saltdyner, laguner og kolossale ørken med sand. Dette er et sted for å sette pris på rå skjønnhet og intense stillhet.

Sør-Argentina. Fra Andesfjellene til Atlanterhavet. Villmark, isbreer, Fitzroy National Park og Patagonia.

Neste tur. Mitt besøk i Argentina var planlagt for å oppleve landets enorme kontraster – og på alle området opplevde jeg mer enn forventet. Neste gang skal jeg slå meg ned i Buenos Aires, i et forsøk på å møte og forstå mennesker som lever i denne byen. Men også gjøre et forsøk på å forstå mer om den sensuelle dansekulturen, kanskje lære flere trinn og søke inn i tangoens dypeste hemmelighet.

Les også: På hesteryggen er Patagonia et eventyr

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu