Den norske spøkelsesbyen i Natal

januar 21, 2014
Sist endret 
januar 21, 2014

Pengene tok slutt - Stakk til Norge!

NATAL: Det som i utgangspunktet fremsto som et eksklusivt kompleks med over 200 flotte leiligheter på glanset papir, endte opp som en spøkelsesby på et ellers vakker naturområde langs kysten sør for byen Natal i nordøst Brasil. Nå står komplekset halvferdig, mens de norske investorene for lengst har forlatt solkysten.

-Hver gang jeg kjører forbi dette prosjektet, skjemmes jeg over å være norsk. Det ser forferdelig ut. Mye må ha gått galt siden utbyggerne ikke har kommet videre etter at alt stoppet opp i 2008. Mange andre halvferdige husprosjekt er jo blitt fullført for lenge siden. Dette er en del av galskapen satt i gang av noen fra verdens rikeste land. Brasilianerne skjønner ikke at utbyggerne lar være å fullføre prosjektet, sier Jarle Henriksen fra Oslo.

Henriksen har tidligere bodd i dette området og har selv vært med på å redde et stort prosjekt med leiligheter etter at norske utbyggere stakk fra Buzios Beach Club. Henriksen opplevde fire år med juridisk virvar før prosjektet ble reddet.

Sol ute – grått inne. Sol do Atlantico er navnet på komplekset med vel 200 halvferdige leiligheter. Portene er stengt, bare et lyspunkt ved hovedinngangen minner om at området fortsatt er tilknyttet strøm. Ellers er det en grå mur rundt området, halvferdige murbygninger innenfor og noen slitte firmalogoer til det brasilianske selskapet Sol Empreendimentos Imobiliarios Ltda.

Bak selskapet står norske navn som daglig leder Rune Sandin Sandnes og salgsleder Tommy Mikkelsen. Hjemmesiden til Sol Groupo i Norge har tydeligvis ikke vært oppdatert på lenge.

Mange nordmenn. Sol do Atlantico er bare et av mange prosjekter med hus og leiligheter satt i gang og bygget at nordmenn sør for Natal, blant annet i byene Punta Negra og Buzios. I tillegg står et annet kompleks med 200 leiligheter halvferdig, også dette satt i gang av norske investorer. Folkene bak Sol-prosjektet gjennomførte først et mindre prosjekt i Buzios, før de satset stort og ble innhentet av finanskrisen i 2008.

Merkelig. -For snart ti år siden landet 500 nordmenn i Natal og satte i gang med utbygging. Det ble jo en merkelig situasjon med så mange fra et land samlet på et lite område, og mer eller mindre alle involverte i husbygging. Noe gikk bra, andre ting har stoppet opp, sier trønderen Rune Rosvold som kom hit i 2005. Han driver en norsk restaurant i idylliske Buzios og et gjestehus med velrenommert spisested, ikke langt fra den norske spøkelsesbyen, som ligger der til skrekk og advarsel over feilslått investering.

Jobbes med saken. I en e-post skriver Rune S Sandnes at 55% av  prosjektet SdA foreløpig er fullført, men at selskapet er avhengig av videre finansiering for å kunne bli helt ferdigstillt.
-Selskapet har mindre investorer som er interesserte, men sluttsummen for å komme i mål med komplett bygging er dessverre ikke innen rekkevidde. Det jobbes uansett med løsninger fra flere hold. Når prosjekt Sol do Atlantico Resort & Spa står ferdig vil det inneholde bassengområde på 3300 kvm, 4 fossefall, sportsmuligheter, restaurant, barer med mer. Et flott anlegg, skriver Sandnes.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu