Brasil: Våkner til havets dønninger

mars 28, 2015
Sist endret 
mars 28, 2015

Rune driver pousada og restaurant

NATAL: Av og til dukker det opp nordmenn som tør satse utenfor sitt trygge kjerneområde og til og med dra ut i verden utenom charter-turer. Rune Rosvold fra Leksvik i Nord-Trøndelag er en slik fyr. Rune kom til Buzios i Natal i 2005. I dag driver han to restauranter – en med norsk profil i Buzios ved siden av den nye satsingen, en såkalt pousada med 15 gjesterom og en brasiliansk restaurant. Novo Tartaruga i landsbyen Tabatinga er allerede blitt et populært spisested.

Tilfeldig. -Det var bare tilfeldigheter, sier Rune Rosvold (63) om bakgrunnen for at han havnet i nordøst Brasil. Etter at samboeren i Norge døde, gjorde han som så mange andre nordmenn, han kjøpte leilighet i Brasil før han i det hele tatt hadde besøkt landet.
-Jeg storkoste meg fra første dag og ville bare at tiden skulle gå så sakte som mulig, forteller Rune. Året etter bestemte han seg for å flytte hit, men var samtidig klar på at noen brasse-kone skulle han ikke ha.

Møtte Sonja. -Jeg kunne jo ikke et ord portugisisk og husker at jeg kommuniserte med fingerspråket. Men så møtte jeg Sonia og etter kort tid bestemte vi oss for å bo sammen resten av livet. Jeg har aldri før hatt det så bra. Nå jobber vi sammen, hun kan alt om restaurantdrift, utenom å lage mat, sier Rune.
Rune Rosvold reiste til sjøs som stuert helt til 1982. Senere var han innom flere jobber og fikk to barn. Da samboeren døde av kreft forandret livet seg. Etter at Rune flyttet til Natal jobbet han med å møblere leiligheter til nordmenn i området.

Himmelsk smak. -Jeg kom ikke til Brasil for å drive restaurant, det er et altfor stressende yrke. Men nå har jeg så flinke folk at jeg bare prøver å se at alt får riktig for seg, sier han. På sin brasilianske restaurant serverer han en egenkomponert rett som heter St Peter – en stekt filet av fisken Tilapia surret i rømme og servert med agurksalat og kokte poteter.
-Den er blitt litt av en slager, brassene sier den smaker himmelsk, derav navnet, sier Rune.

Taper i retten. Brasil er et vanskelig land å drive business, det finnes lover for alt og brassene følger ekstra godt med en som kommer fra et annet land.
-Her har ansatte stor makt og havner du i arbeidsretten mot en ansatt, er du garantert å tape. Jeg har vært i retten 16 ganger, ikke for min egen del, og tapt samtlige saker. Men stort sett er de arbeidsomme, høflige og hjelpsomme, sier Rune.

Drømte om Rio. Som sjømann var Rune overalt i verden, unntatt Brasil. Før han havnet i nordøst i landet drømte han alltid å komme til Rio de Janeiro, byen han fortsatt har til gode å besøke.
-Det var vel en mening med at jeg havnet her. Arbeidsdagen er lang, men når jeg legger meg om kvelden, sovner jeg til dønningene fra havet. Og jeg våkner til den samme behagelige lyden. Bedre kan det ikke bli, sier Rune Rosvold.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu