Når dyre råd blir gode: Livet er kort, spis Beluga kaviar!

juni 4, 2023
Sist endret 
juni 8, 2023

Humor er som kaviar - den bør serveres i små porsjoner og ikke smøres utover som marmelade

EKSKLUSIV BELUGA KAVIAR: Den er svært dyr. En boks med 0,45 kilo kan lett koste mer enn en mellomstor bil. Restauranter krever 2000 kroner eller mer for en enkelt servering. Vi snakker om den himmelske forretten – en ode til den hellige treenigheten – altså beluga kaviar. Gjerne potet, rømme og kaviar. Rösti-potet som er sprø utvendig og myk i midten. Så den silkeaktige, syrlige rømmen og den luksuriøse og litt salte kaviaren som  godbit på toppen. De fleste mener champagne passer best, selv når du foretrekker beluga kaviar alene og hopper over tilbehør. Krigen i Ukraina har ført til enda dyrere kaviar.

Her er det en som vet hvordan caviar skal nytes.
Her er det en som vet hvordan caviar skal nytes.

Forfatter William A. Drake: "Nyt kaviar hvis du vil, men for meg smaker det som sild"

Beluga fra en boks

Kaviar er en elegant delikatesse som vil sette preg på enhver anledning. Noen foretrekker den alene uten noe ekstra, servert som den er fra boksen som bør plasseres på toppen av knust is. Serverer du beluga kaviar direkte fra boks, unngår du å knuse eggene.

Smaken vil avhenge av kvaliteten, men den har en mild innslag av fisk og litt salt – eller den rett og slett smaker som mild sjøvann. God kaviar er mild og frisk, uten intensitet, snarere som en uventet og kraftig åpenbaring.

En kvinne nyter beluga kaviar - ofte i privat sammenheng.
En kvinne nyter beluga kaviar - ofte i privat sammenheng.

Dagens Fest

Sitat Arsene Wenger: "Hvis du spiser kaviar hver dag er det vanskelig å gå tilbake til pølser"

For tiden dukker kaviar opp mest i private anledninger, i klubber og ved spesielle anledninger der rike og vellykkede møtes. Som min snik-opplevelse fra New York, dog ikke som invitert gjest, men snarere tilfeldig tilskuer til en spesiell sammenkomst.

I sirkel rundt et bord sto åtte menn som i tur og orden stakk hver sin skje ned i den åpne boksen. Til min overraskelse ble det sorte innholdet plassert på knyttet neve og så sugd inn i en bevegelse. Det ble kalt for en «bump» med kaviar, og det kan virke som om kaviaren er for dagens fester som sjokoladefontenen var på nittitallet.

Slikker fiskerogn

Dette med svindyr kaviar er en trend på en bestemt type festligheter, noe som også glitrer til i London, og absolutt gjentas på Instagram. Men ett spørsmål må stilles: "Hvorfor slikker noen fiskerogn fra nevene?"

Vi spurte Ben Tish hos Salt Yard i London, som i snitt serverer kaviar til 30 gjester i uken: «For å være ærlig, jeg synes det er litt latterlig. Poenget er at vi vil beholde egget intakt, og så legger man dette på hånden – vel, da står du i fare for å bryte opp eggene, og det er ikke bra»

For å ta vare på selve rogna bør slik skje benyttes
For å ta vare på selve rogna bør slik skje benyttes

Perle-skjeens mor

Regel nummer én: Ikke spis kaviar med en metallskje, fordi den kan oksidere når eggene  utsettes for metaller. Da vil kaviaren fort miste smaken.

Bruk perlemorskjeen til servering og spising, den er laget av naturlige materialer. Den angriper ikke den delikate smaken av eggene. Skjeene er håndlaget av perleskall funnet av dykkere langs kysten av Vietnam.

Skjeer laget av natur-produkt fra Vietnam benyttes for å spise kaviar.
Skjeer laget av natur-produkt fra Vietnam benyttes for å spise kaviar.

Russisk kaviar

Det meste av eksklusiv kaviar kommer fra stør, en fisk som må oppdrettes i 10 år eller mer før den gir avkastning med dyrebar rogn, også kjent som russisk kaviar. Belugastøren finnes i Svartehavet og Kaspiahavet, men er blitt sjelden på grunn av overfiske.

En stør kan bli opptil 100 år gammel, og den største som er registrert ble tatt i Volgadeltaet  og var 7,2 meter lang og 1571 kilo.
Siden 90-tallet er det stør fra oppdrett som er mest benyttet for å produsere kaviar ved bruk av akvakultur flere steder i verden. Det kan ta hele 25 år før den ville Støren begynner å produsere egg.

The Russian way: Caviar servert med vodka
The Russian way: Caviar servert med vodka

Blinis med kaviar

For nybegynnere vil en liten skje med ren kaviar uten bidra til å bli kjent med smaken. Senere kan du finne den beste kombinasjonen, for eksempel usaltede kjeks og hardkokt egg. Eller toast med crème fraiche eller ny-dampet babypoteter.

Den russiske måten er å servere med blinis, å smøre kaviar over og deretter toppe med rømme. For å fullføre denne tradisjonen kan du inkludere et lite glass kald vodka – og på denne måten forberede deg på neste matbit.

Mark Kurlansky: "På 1800-tallet i Russland ble surkål mer verdsatt enn kaviar"

Far og sønn: Alex og Armen Petrossian fører tradisjonen videre i Paris
Far og sønn: Alex og Armen Petrossian fører tradisjonen videre i Paris

The Caviar Company

Petrossian er verdens mest kjente kaviarselskap, med flaggskipet på 13 Boulevard de la Tour-Maubourg i Paris. I tillegg avdelinger i Belgia, Sveits, Italia, Tyskland og USA. Selskapet ble etablert i 1920.

"Når jeg tenker på kaviar, tenker jeg umiddelbart på Petrossian", sier matredaktør Molly Baz i Bon Appetit. Han har sikkert smakt kaviar i restauranten til Petrossian i Paris.

Journalist Irving Kristol: «Man kan være ulykkelig før man spiser kaviar, også etter, men i hvert fall ikke mens man spiser».

Svart kaviar på toast er en måte å nyte herligheten.
Svart kaviar på toast er en måte å nyte herligheten.

Råd for det rådyre

Kaviar på restauranter koster sjelden mindre enn 1000 kroner, noen steder må du ut med 4000 kroner for 50 gram.
Kaviar har mye smak, salt, søtt og røkt, og varierer ut fra hva man har som tillegg.
Likevel er det noen ting du bør vite uten å blakke det helt. Dyr kaviar betyr ikke nødvendigvis bedre kaviar, det handler om å finne den du liker. Fortell kelneren om du foretrekker noe smøraktig, nøtteaktig eller litt salt.

Verdens dyreste mat

Beluga er den dyreste og mest populære kaviar på markedet med en kilopris på opptil 10,000 euro. Men den absolutt dyreste fra Det Kaspiske Hav selges med navnet «Beluga Royal – Imperial Heritage Caviar», og kommer fra Iran. Den er ultrasjelden og et enkelt kilo koster rundt 115,000 amerikanske dollar – eller mer enn en ny Porche 911. Dette er også den dyreste maten i verden.

Denne kaviaren kommer fra en stør som modnes sent og kan bli opptil 118 år gammel. Den kvinnelige Beluga-størjen bruker opptil 25 år på å modnes og produsere egg. Fargen på herligheten varierer fra lys grå til nesten svart. De som har smakt kaviaren beretter om ekstraordinære stor perler og et gastronomisk høydepunkt. Til tross for at det ikke var vår kilde som betalte regninga.

Dyre råd blir gode

Vi må være ærlige og slå fast at på restauranter gjør man ikke spesielt mye for å forbedre kaviar. Den kjøpes, man åpner boksen og serverer med en skje, blinis og crème fraiche. Det betyr at du kan kjøpe samme produkt fra Petrossian og dermed spare ganske mye om du velger å servere den privat. Jeg vet ikke om russisk kaviar, eller kaviar fra andre steder, er å få kjøpt i Norge.

Men enkelte ganger er det hyggelig å feire med noe ekstra på byen. Da er små, svarte perler som smelter i munnen et alternativt. Dyrt, ja vel, men dette er en smak som ikke ligner på noe annet. Dessuten, våre dyrebare råd er i det minste helt gratis, vel bekommen!

Kanskje har du flere spørsmål enn svar – her er begge deler.

Q: Hva er kaviar?
A: Kaviar er fiskerogn. Ekte russisk kaviar lages av størrogn og har ulike farger. Mest eksklusiv er belugakaviar.

Q: Hvordan lage kaviar av torskerogn?
A: Kaviar av torskerogn er noe helt annet og enkelt å lage. Du må ha torskerogn, finsalt, sukker, røyksyre og olivenolje uten sterk smak.

Q: Hvor mye koster russisk kaviar?
A: Beluga er den mest eksklusive av alle og vil koste mellom 8 – 10,000 us doller per kilo.

Q: Hva inneholder kaviar?
A: Den er fullpakket av protein, kalsium, jern, magnesium, fosfor, selen og flere vitaminer.

Q: Hva er kaviar-sex?
A: Sannelig om jeg vet, men takk for spørsmålet. Kanskje når to fisker parrer seg.

Q: Hvordan spiser man kaviar?
A: Om du leser reportasjen over, så finner du flere svar. Vil legge til at kaviar fra fisken Sturgeon regnes som ekte. Den kommer i fire varianter: beluga, sevruga, osetra og skip.

Q: Hvilken kaviar er best?
A: Beluga regnes som verdens beste, mens osetra er en annen internasjonal favoritt.

KUNST OG MAT MED STJERNER I ESTLAND

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu