Belfast; Det handler om trøbbel, Titanic og fred

november 22, 2017
Sist endret 
november 22, 2017

Her er vår guide til den fascinerende hovedstaden i Nord-Irland

BELFAST, NORD-IRLAND: Dette er en by satt sammen av mange ulike deler, hver med sin egen karakter og historie. Det eldste kvarteret, og byens kulturelle hjerte, er Cathedral Quarter – eller katedral-kvartalet - med brosteinsgater og tradisjonelle puber. Her finnes også noen av Belfasts ikoniske politiske veggmalerier, et område hvor irsk språk og kultur blomstrer.

Belfast kan vise frem historiske Queen's University, Ulster Museum, Lisburn Road og Queens Quarter med kafeer, barer og små butikker. Historien om ”Titanic” er så knyttet til denne byen at et helt nabolag er satt av til skipets ære. I Titanic Quarter ligger museet og  opprinnelsen, historien og arven etter ”Titanic”.
Den 17. mars hvert år feirer Belfast fargerike St. Patrick's Day Carnival, med parade, musikk og dans.

DAG 1
Sjekk inn på Malmaison Belfast, et 4-stjerners hotell med 62 rom og suiter i et forhenværende lager. Originale ting som mur og utskåret smijern matcher moderne innredning. Merchant Hotel er et 5-stjerners alternativ, som kombinerer viktoriansk storhet med Art Deco-eleganse.

Titanic. Verdens mest berømte fartøy, RMS Titanic, ble bygget i Belfast. Et hundre år etter  skipets grufulle jomfrureise, åpnet Titanic Belfast Museum i 2012. En opplevelse som inkluderer bygging av skipet, visning av lugarer til lyden av desperate signaler. Skipet sank i Nord-Atlanteren og gikk til bunns med over 1500 sjeler.

Samson & Goliath. To enorme, gule kraner dominerer bybildet. Disse er en del av verftet Harland og Wolff, som bygget mange flotte skip, inkludert Titanic. Av lokale er kranene kjente som Samson og Goliath, bygget i 1969 og 1974.

Titanic lunsj. En attraksjon i Titanic Quarter er å spise lunsj i Titanic Belfast Bistro 401 og The Galley tearoom, eller på Titanic's Dock & Pump House Café. Et annet stilig valg er Cast & Crew som ligger under "Samson & Goliath" kranene, og serverer solid lokal mat.

Nordirsk mat. Et moderne alternativ er James Street South, som foretrekker ferske og lokale råvarer. Signaturretter er Strangford Lough Bouillabaisse og økologisk irsk lam. Chef Niall McKenna driver en matskole og ytterligere  to restauranter (Bar + Grill og Hadskis) i Belfast.
En annet alternativ er spektakulære Great Room Restaurant som holder til i Merchant Hotel. Eller Michael Deanes EIPIC en nylig fikk en ettertraktet Michelin-stjerne til kokk Danni Barry,  den andre kvinnelige kokk i Nord-Irland for å få en slik utmerkelse.

Livlige puber. Selv om det finnes mange utmerkede puber og barer, er likevel Belfast Cathedral Quarter et kraftfullt område. Alternativene er McHughs Bar and Restaurant, som har vært i drift siden 1711. Hovedbaren er full av historiske gjenstander, mens Basement Bar er et sted for live musikk.

DAG 2
Ulster spesial.
Start lokalt og start dagen med en såkalt Ulster Fry: potet og brød, stekte egg, pølse, bacon, svart og hvit pudding og tomat. George's of the Market holder hus ved historiske St. George's Market, og serverer en prisvinnende versjon med pølser laget av svin og irsk tang, en lokal delikatesse.

Kunst og  håndverk.  St George's Market åpnet i 1890 og i 2014 kåret til Storbritannias beste innendørsmarked. Her er det fredagsmarked, lørdager med håndverk, keramikk, glass og internasjonal mat og søndager med fokus på lokal kunst og håndverk, ofte musikk av lokale band.

Politiske veggmalerier. Nord-Irland har gått gjennom mange politiske og religiøse oppgjør. Anslagsvis 2.000 veggmalerier, betraktet som de mest politiske i Europa, dokumenterer disse problemene. Veggmalerier fra 80-tallet støtter enten republikanske eller lojalistiske synspunkter, og skildrer hendelser som Ballymurphy-massakren og sultestreiken til Bobby Sands. Nåværende trend er malerier med fokus på fred og toleranse. Disse eksemplene på politisk gatekunst gir en oversikt over Nord-Irlands nyere historie. Ta en 90-minutters tur med svart taxi og se hva veggene i Belfast kan fortelle.

Gå i fengsel. Fengslet Crumlin Road Gaol  åpnet portene i 1846 huset og huset mordere,  lojalistiske og republikanske fanger i 150 år. Her var det fødsler, dødsfall, ekteskap ble inngått, henrettelser, opptøyer og sultestreik før fengslet ble stengt. Men i 2012 ble Gaol gjenåpnet og er blitt en stor turistattraksjon med guidede turer. I dette fengslet er du ute i det fri etter kun 70 minutter.

Lokale råd. Hvis du lurer på hvilke klær du bør ta med til Belfast, så er svaret; Ta med alt. Om det regner, stikker du bare inn til nærmeste pub og solen skinner når glasset er tømt.
Ellers kan jeg forsikre at de lokale er veldig åpne og villige til å diskutere alt som skjer under solen med turister. Men hvis noen nevner religion, og du vil holde deg unna et emne som fortsatt deler samfunnet, er det bare si: "Jeg er en ateist, takk Gud". Deretter bestiller du en ny drink.

Reisen. Belfast ligger på østkysten av Nord-Irland. Fly til Belfast International Airport eller  George Best Belfast City Airport. Det er også fergeforbindelser til England og Skottland.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu