Irsk nasjonalsport spilles på mektige Croke Park

januar 31, 2019
Sist endret 
januar 31, 2019

Mer enn en enorm stadion – dette er et hjem for  nasjonal lidenskap

DUBLIN: Det er ikke bare pave Francis som trekker fullt hus på mektige Croke Park, det samme gjør to av Irlands mest populære lagidretter og det flere ganger i året. På Europas tredje største stadion er det nemlig ballspill med køller og en blanding av fotball og rugby som dominerer – når ikke en pave eller rocke-stjerner samler fullt hus.
Neste gang du besøker Dublin, sjekk om det spilles kamper i Gælisk fotball eller Hurling på enorme Croke Park. I så fall kan du bli med på en opplevelse av de sjeldne – både når det gjelder to store nasjonalidretter som for oss nordboere er ukjent og for en unik stemning på tribunen.

Hurling. I sporten Hurling stiller man med 15 spillere på hvert lag, og spillerne bruker en kølle av tre – kalt for en hurley – til å føre ballen fremover. Det er også lov å ta ballen med hånda og løpe inntil fire skritt med den. Ballen minner om en amerikansk baseball og målet voktes av en målmann med kølle. Hurling er en nasjonalsport med 100,000 aktive i tillegg til 50.000 kvinner som spiller en variant av hurling.

Gælisk fotball. Enhver ire har vokst opp med Gælisk fotball, for dette er nasjonalsport nummer én på den grønne øya – en lagidrett som kan beskrives som en miks av håndball, rugby og fotball. 15 spillere på hvert lag med keeper mellom målstengene. Idretten er langt mer fysisk enn tradisjonell fotball og har en historie helt tilbake til 1537.

Museum. Croke Park er mer enn en stor stadion – det er hjemmet til Irlands nasjonalsport, idrett med stor plass i irske folks hjerte og sinn. Vi snakker om nasjonal lidenskap. Inne i stadion kan du fordype deg i irsk kultur og bli bedre kjent med både Gælisk fotball, Hurling og sportens største stjerner i et flott museum med Hall of Fame. Det er også mulig å få en guidet tur på taket av Croke Park, den aller største innen amatøridrett i Europa.

Utpreget sosialt. Felles for både Hurling og Gælisk fotball er at dette er to sosiale idretter, og når finalene går av stabelen på mektige Croke Park sitter fansen fra begge leire side om side og jubler for sine helter. Etter kampen møtes lagenes supportere på Dublins puber for å feire vinnerne med sort øl - uansett hvem som egentlig vant kampen på stadion.

LES OGSÅ: MAT DUBLIN - PÅ GASTRO-SAFARI ETTER EN REVOLUSJON

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu