Dra til Finnmark – gift deg på et ishotell

september 3, 2018
Sist endret 
desember 16, 2021

Fra uvær og høye bølger til snøballkrig og garantert fangst i 60,000 fiskevann

FINNMARK: Man behøver ikke være rakett-forsker for å skjønne at det neste store turistmålet i Norge blir Finnmark. Av mange spesialiteter her nord i Norge er fisking og god plass trekkplaster, og man må være blottet for fiskelykke for å returnere uten fangst. Vårt nordligste fylke passer best for individuell turisme og små grupper – og er avgjort ikke for pingler vinterstid.
Finnmark er Norges mest undervurderte turistmål og den eneste køen du møter er kø av opplevelser. Her kommer 20 gode grunner til å legge neste ferie til Finnmark slik at du kan planlegge et arktisk eventyr, enten det blir under nordlys eller midnattssol.

Uvær. Ingen i Norge har så mye vær som Finnmark og skal du virkelig oppleve uvær og høye bølger som dundrer mot land, så bør du legge turen til kysten vinterstid. En reise med Hurtigruten i uvær er en opplevelse med fare for å bli sjøsyk. Finnmark vinterstid er ikke for pyser.

Myter og nordlys. I norsk mytologi er nordlyset beskrevet som en fargerik bro som forbinder himmel med jord, de døde med de levende. Selv i vår tid er det mange ulike teorier om nordlyset. Alta kalles Nordlysbyen og vår tids mest interesserte ”Nordlys-turist” er japanere. Ikke så merkelig – for japanerne tror nordlyset bringer lykke og bidrar til å få vakre barn - om barn blir laget under flammende nordlys. Kanskje er den teorien kommet til Alta – for på kvelden er gatene temmelig folketomme.

Nordlyskatedralen. Alta er fylkets største by med en ung befolkning, noe som  merkes på høye dåpstall i Nordlyskatedralen. Dette er et spennende bygg, en spiralformet konstruksjon dekket av titanplater og rager 47 meter over bakken. Både katedralen og utsmykkingen er inspirert av det spektakulære nordlyset. Her kan man oppleve konserter, opera og andre kulturarrangement.

Ishotell. Sorrisniva Ishotell i Alta er et hutrende alternativ for bryllup. Vielsen foregår i noen minusgrader inne i hotellet, mens festen med gjester er i langt varmere omgivelser.  Ishotellet har rom for overnatting på reinskinn og i varme soveposer. Som gjest kan du være med på aktiviteter som hundekjøring, isfiske og snøskuter-safari på vidda. Et nytt ishotell settes opp i desember hvert år ettersom hotellet har en tendens til å forsvinne med vårsmeltingen.

Mer om Sirrisniva Ishotell  

Fuglefjell. Vardø og fiskeværet Gjesvær vest på Magerøya har hvert sin samling av sjøfugl. Gjesvær har tre fuglefjell, kalt Gjesværstappan, inkludert Norges største koloni av lundefugler. Her finnes opptil 350,000 lundefugl, havsuler og storskarv. Hørnøya ved Vardø har 100,000 sjøfugl og her kan du også snorkle i sjøen sammen med fugler.

Verdens nordligste isbar. Noe så spesielt som en isbar midt i Honningsvåg, byen som er porten til Nordkapp. Isbaren er bygget opp av naturis. I arktiske omgivelser kan du gjennom hele sommeren la isens iboende skjønnhet fasinere deg i Artico Ice Bar, mens du nyter en drink. Isbaren stenger på høsten og åpnes når våren returnerer.

Elvebåter. Vannrike Tanaelva kan med rette kalles en flod og er sammen med Altaelva to vannveier man ferdes med lange og smale elvebåter. Båtene brukes primært når man fisker laks. Tana har elvebåter som symbol i sitt kommunevåpen.

Multer. Den er ettertraktet, skal helst være rød-gul som moden og koster nesten en formue i butikken. Spesielt om den kommer fra kysten av Finnmark. Multebær er og blir en delikatesse som plukkes i juli/august og på Tamsøya i Porsangerfjorden er det mulig for alle å bli med på plukking. Hvert år havner multer fra denne øya på Kongeparets bord. Eierne av Tamsøya er noe så sjeldent som multe-millionærer.

Måsegg. Mackøl og måsegg er et gammelt begrep som har festet seg. Sanking av måsegg har lange tradisjoner og foregår om våren.

Kongekrabbe. Den kom bokstavelig talt krypende fra Murmanskområdet til Varangerfjorden på 1960-tallet. Siden har kongekrabben spredd seg vestover og blitt en ressurs og eksportartikkel De største veier opp til 10 kilo.

Boknafisk. Dette er en tradisjonell lokal delikatesse. Boknafisk er halvtørket torsk som serveres kokt og med tilbehør som potet, gulrotstuing og stekt bacon eller stekt lettsaltet flesk. Torsken henges til tørk høst, vinter og tidlig vår og får en spesielle smak og aroma fra vær og vind.

Museum. Finnmark har flere museer og den sterkeste opplevelse får du nok ved å besøke Heksemonumentet i Vardø til minne om alle som mistet livet under trolldomsprosessen i Finnmark på 1600-tallet. Og når du først er i Vardø, besøk Vardøhus Festning som har sin opprinnelse på 1300-tallet. De Samiske Samlinger i Karasjok er hovedmuseum for samisk kunst, kultur og historie.

Moloer. Å skjerme mot havets krefter er lettere sagt enn gjort. Finnmark har mange store moloer, men moloene i fiskeværet Berlevåg er ingeniørkust. Faktisk tok det 90 år å bygge moloene i Berlevåg som består av 11,000 støpte betongblokker med fire bein. I Berlevåg kan det komme bølger opp mot ti meter.

Snøballkrig. I Vardø har man gjort leken med snøballkrig om til idrett. Yokigassen er snøballkrig satt i system og arrangeres som en del av vinterfestivalen i mars. Konkurransen kommer fra Japan.

Rein og samer. Tradisjonell norsk media trekker alltid frem samer når Finnmark skal omtales. Men faktum er at samer bare utgjør fem prosent av befolkningen. Samene har tamrein som hver vår flyttes til kysten før reinen returnerer til Finnmarksvidda i oktober. Noen restauranter serverer varianter av reinkjøtt, for eksempel finnebiff.

Majestetisk utsikt. Dette er fylket solen aldri går ned fra midten av mai til første uke i august. Mest spektakulært er det å oppleve midnattssol på Nordkapp. Fra dette platået stuper fjellsiden 307 meter rett ned i havet. Om vinteren kan du oppleve landskapet med snøskuter og speide mot det fargerike nordlyset.

Fisking. Finnmark garanterer fisk, enten man prøver lykken i vann, elver eller i havet. Finnmarkinger er så rause at de til og med deler opplysninger om beste fiskevann. Prøv fiske ved Iesjavri, Finnmarks største innsjø, eller fisk langs kysten. Finnmark har 60,000 fiskevann og alle som ikke bor i dette fylket må løse fiskekort. Bare i Porsanger finnes 4,000 fiskevann. For fiske i sjøen anbefales Myrfjord Sjøhus ved Havøysund.

Overnatting. Lavvo, rorbu, campingplass eller hotell. Flere stedet i Finnmark kan du bo i en lavvo, som er et stort telt. Rorbuferie kombineres gjerne med aktivitet som båtutleie og fiske.

Typisk finnmarking. Hovedgrunnen for å legge turen til Finnmark bør være å treffe finnmarkinger på hjemmebane. Her møter du folk åpen som ei låvedør, med utsøkt sans for humor og en god historie. Typisk finnmarking er en som har god tid, minst en snøscooter, hytte og er stor i kjeften. En revolusjonerende undersøkelse foretatt av studenter sørfra konkluderte med at her bor bønder og fiskere, at de unge ligger på etterskudd i å følge moten, har en utpreget Harry-kultur og er mer seksuelt aktive enn i andre områder av landet. Til alle søringer må jeg komme med en skuffelse; Isbjørn finnes, men kun i byvåpenet til Hammerfest!

LES OGSÅ: MYTER OG DET MAGISKE NORDLYSET

LES OGSÅ: SOMMER I VARDØ – EVIG SOL, INGEN KØ OG COD IS GREAT
 

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu