I Midnattssol og Nordlys med iskald Arctic Martini

september 24, 2021
Sist endret 
februar 12, 2022

Målet er å oppnå en kald drink – men ikke like iskald som metodene til James Bond

Hjemmelaget Arctic Martini. Ut med oliven, inn med blåbær og tyttebær. Og med norsk gin.
Hjemmelaget Arctic Martini. Ut med oliven, inn med blåbær og tyttebær. Og med norsk gin.


VEST-FINNMARK: Bare navnet gløder av begeistring og glamour. Ingen annen drink har så langt inspirert slik lojalitet og gitt en følelse av å stige til værs der nordlyset normalt danser på himmelen. Vårt besøk i nordområdene ble lyst opp av den perfekte Arctic Martini - i midnattssol og etter hvert i nordlys For å oppnå navnet Arctic Martini må den lages av norsk gin full av urter, italiensk vermut og helst serveres til midnattssol eller nordlys. Bytt ut James Bond og grønn oliven med ferske blåbær og sure tyttebær. Med et par av denne blandingen er det mer enn nordlyset som danser.
Hver gang jeg ferierer i Norge med gjester fra andre land, får jeg en generell erklæring om norsk prisnivå på alt som er moro. Ja, Norge er kult, men mye har en stiv pris. Heldigvis er det få barer med cocktail på menyen ute ved kysten av Finnmark. Derfor er en cocktail-mikser i bagasjen høyst nødvendig. Gode råd er nødvendigvis ikke dyre – i dette tilfelle servert av cocktail-mester Per Magnus Haig som driver Kvisle Herregård. Vel, med kun to ingredienser er dette på grensen til å være enkelt.

Vertskap: Ruth og Ole Kristian har installert en sportsbar på låven i Ryggefjord.
Vertskap: Ruth og Ole Kristian har installert en sportsbar på låven i Ryggefjord.

Min Arctic Martini

Min perfekte Arctic Martini er laget av norsk Harahorn gin nedkjølt med is. Sil så dette over i et nedkjølt glass med Noilly Prat vermut. Jeg foretrekker fire deler gin til en del vermut.
Harahorn er nærmest perfekt med 25 forskjellige urter, blomster og planter og med en utrolig tekstur. Som tilhenger av einebær-smak foretrekker jeg at flasken oppbevares i fryseren slik at drikken blir så kald som mulig.
Ingredienser
4 deler Harahorn gin
1-del tørr Vermut
Rikelig med is
Benytt ferske blåbær og/eller tyttebær

Nøkkel og hemmelighet

Kun to ingredienser og bær til pynt er alt du trenger for en martini. Ikke fall for fristelsen til å bytte ut gin for vodka. Med en oppskrift som ikke etterlater noe å skjule, vil en interessant smak av gin alltid ende som mitt førstevalg.
Harahorn er en norsk gin laget med urter og bær fra sjø og fjell. Slik som einer, blåbær, rabarbra og blant annet tang. Harahorn fra Det Norske Brenneri i Grimstad ble i 2019 kåret til Årets Gin i USA.

En global cocktail, mikset for arktiske forhold med både midnattssol og nordlys.
En global cocktail, mikset for arktiske forhold med både midnattssol og nordlys.

Ferske arktiske bær

Vanligvis serveres martini med garnityr av sitronskall eller grønn oliven. Til Arctic Martini foretrekker vi friske blåbær og noen sure tyttebær. Nøkkel til enhver god martini er kalde ingredienser. Hemmeligheten ligger i metodisk omrøring i minst et halvt minutt, som binder gin og vermut, kjøler alt ned og fortynner den. Husk, målet er å oppnå en kald drink – om ikke like iskald som metoden til James Bond.

Norsk akevitt, Harahorn gin og til og med en norsk Grenseløs rom av ypperste kvalitet. Reis aldri på ferie uten en cocktail-mikser.
Norsk akevitt, Harahorn gin og til og med en norsk Grenseløs rom av ypperste kvalitet. Reis aldri på ferie uten en cocktail-mikser.

Bar med utsikt

“Denne er supertørr. Enkel og kald som vårt arktiske landskap. Ren som sjelen til lokalbefolkningen, med urte-smaker og omtrent like tørr som vår humor», slår Ole Kristian Lindbæk fast. En pensjonert politimann bosatt i Tromsø.
Sommerhuset i Ryggefjord ligger i et hjørne av Finnmark som ble avfolket for lenge siden, og nesten angitt på kartet. Uten internett og ingen signal på mobilen. Men med verdens nordligste sportsbar - med utsikt til Magerøya der Nordkapp ligger. Et passe sted å prøve-smake Europas nordlige Martini servert med et utvalg av ferske og sure lokale bær.

Harahorn gin og fjellet Harahorn, som ligger i Hemsedal 1581 m.o.h
Harahorn gin og fjellet Harahorn, som ligger i Hemsedal 1581 m.o.h

Uendelige dager

Få steder har en natur så karrig og dramatisk som langs kysten av Finnmark, hvor fjell stuper ned i havet.
Utmerket for å ta en sommer-pause i midnattssol, eller ferie under dansende nordlys som danser på himmelen. Fredelige Finnmark har villmark, lang mørketid om vinteren og endeløse dager om sommeren. Med ville blomster som konkurrer om oppmerksomhet i solskinn. Her nord gjelder ingen normale regler.

Fra stor fersk sei til tørrfisk som vannes ut og grilles. Ole Kristian t.v. og Frank Hargaut.
Fra stor fersk sei til tørrfisk som vannes ut og grilles. Ole Kristian t.v. og Frank Hargaut.

Perfekt for havfiske

Dette er området i Norge tar imot få turister, ettersom den flokken som regel stopper i Lofoten og Tromsø. Havøysund er det perfekte fiskeværet for havfiske, organisert av Havøysund Hotell & Rorbuer. Spørsmålet er ikke om du får fisk, heller om hvor mye og størrelse på fangsten.
I Havøysund får du garantert fersk fisk og sjømat. Ikke glem ingredienser for å mikse en Arctic Martini etter en dag på havet. Få ting føles bedre enn å stige ut av våte klær og inn i en tørr martini. For en gang skyld finnes ekstra glede i noen bær.
Men husk, den evigvarende regel: Stirred, not shaken!

Når mørket returnerer kommer også nordlyset tilbake. Dette bildet er fra Nordkapp tatt i september. Foto: Hilde Fagerhaug
Når mørket returnerer kommer også nordlyset tilbake. Dette bildet er fra Nordkapp tatt i september. Foto: Hilde Fagerhaug.


All slags vær: Grått, sjøsyk og ramsalt humor!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu