Frelst i matbyen Gøteborg

juni 20, 2015
Sist endret 
juni 20, 2015

Seks restauranter med Michelin-stjerner

Göteborg: En ting er sikkert – innbyggerne i Göteborg omfavner sin matkultur med fisk og skalldyr kombinert med alt som produseres av ost og kjøtt på slettene i Västergötland, med kaffe og kringle i den gamle bydelen Haga, trendy barer og akkurat nå med lange og solfylte sommerkvelder. Sveriges nest største by er ganske annerledes og mere behagelig avslappet enn hovedstaden. Dette er landets fiskehovedstad som har fiskeauksjon og får mat fra havet 24 timer før Stockholm – et himmelrike for matelskere. En matreise til Göteborg er ingen dum ide, kun tre timers kjøretur fra Oslo.

Matvandring. En matvandring bør inkludere Stora Saluhallen ved Kungstorget med delikatesser, kjøtt, ost, grønnsaker og flere steder for lunsj. Her har Ost-Anders solgt ost siden 1955, svenske varianter som gjerne er lagret opptil 18 måneder, men også med utvalg fra andre land. I området finnes Kanold, eller Flickorna Kanold i Södra Larmgatan 14, med egenprodusert sjokolade, med smaker som spenner fra salt til rabarbra og vanilje.

Tradisjoner. –Sjokolade er en ferskvare, sier unge Caroline Kanold, datter av Jenna som driver familiens lange tradisjon videre. Herfra gikk turen videre til Kafe Da Matteo som serverer alternativ kaffe og Strömmingsluckan i Magasingatan 17, byens første matvogn - ikke med pølser, men kun fersk fisk på menyen. Akkurat nå går det mest i sild og slagordet ” 50 shades of Sej”.

Meksikansk. Vasastan er studentenes kvarter, mens kafeene i Haga er mer folkelig enn trendig, ofte innredet med godt brukte møbler. Dette er Göteborgs eldste bydel med små butikker du ikke finner andre steder. Også Linnèområdet har mange kafeer. Meksikansk mat er ferskeste trend og Tacos & Tequila fører an i Tredje Långgatan. I det tidligere Auksjonsverket har eieren for sikkerhets skyld flere tilbud – Made in China, Taverna Averna, Kafè Magasinet, Olssons Vin samt matvogna Bahn Mi. I utvalget av trendy barer kommer Puta Madre og Basque i Magasingatan, samt Forssèn Öberg Champagne bar. Og vil du opp på øverste gastro-nivå er Koka et spennende og velsmakende alternativ – og som i vår fikk sin første Michelin-stjerne. Her koster en 3-retters meny 480 svenske kroner. Restaurangkoka.se

Kirke med frelser. Göteborg er en by med utpreget profil på mat og gleden med å spise godt. Byen har seks restauranter med Michelin-stjerne. Men man må ikke tømme lommeboka for å teste det aller beste og du trenger ikke lete lenge før du finner tilbudene. Stikk for all del innom Feskekörka, altså Fiskekirka på norsk, en stor hall satt opp i 1884 og med utvalg av fisk og skalldyr uten sidestykke.
Der finnes også restaurant Gabriel på en hems, en sann institusjon med en vert som svever i feltet mellom engel og prest, spesielt når han vekker sansene hos sine gjester med eksklusive vill-østers hentet fra havet utenfor Fjällbacka, av ham selv eller andre dykkere.
-Kreps, krabbe og østers er vår form for tapas, slår Johan Malm fast, fiskekongen på restaurant Gabriel. I denne matbyen  kan man bli frelst av mindre.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu