Speakers Corner: Fritt frem for sterke meninger

oktober 7, 2019
Sist endret 
oktober 7, 2019

Søndag formiddag; Si din mening, protester og bli hørt. Dette er symbolet på demokrati i friluft

LONDON: Politikk, Brexit og enda mer politikk. Pluss en god del om å være en stolt britisk, om soft eller hard Brexit, falske nyheter og argumenter for og mot mye annet, spesielt om religion. Dette er et utvalg av tema på Speakers Corner i London. Dette så historiske og tradisjonelle offentlige møtet som hver søndag tar av i det nordøstlige hjørnet av Hyde Park i nærheten av Marble Arch, startet allerede i 1866 for å klage over mangel på stemmerett for vanlige arbeidsfolk.

Selv etter 152 år er begrepet Speakers Corner fortsatt en av Londons mest eksentriske attraksjoner. Kanskje enda viktigere nå på grunn av at mange diskusjoner lenge har foregått på sosiale medier. Men sosiale medier blir blodfattig i forhold til dette. Hvem som helst kan  møte opp og snakke om alt fra moralsk standard til mangel på tillit til politikere eller andre emne i tiden, alt er tillatt så lenge politiet anser det som foregår som lovlig. Ingen har immunitet fra lov og orden, men det er heller ikke noe som er forbudt. I praksis har politiet en tendens til å være tolerant og bare gripe inn når de mottar klage eller hører noe som er direkte upassende.

Skarpe tilrop. Du får ingen invitasjon eller må gjennom kvalifisering, dette er demokrati i friluft og et sted for ytringsfrihet. Alle kan ta ordet. Det anbefales at du tar med et eller annet å stå på, for å komme litt høyere enn tilhørere. Men vær klar over at andre blander seg inn, om skarpe kommentarer og frekke tilrop. Det kan bli tildelts stygt, men for tilskuere kan det også bli like sjarmerende som en viktig fotballkamp i Champions League .

Slipp fangen fri. Under mitt besøk var innvandring et hett tema, mens en amerikaner sto på sin krakk et annet sted og snakket varmt for å slippe Julian Assange fri, mannen som i seks år har hatt asyl i ambassaden til Ecuador. Senere er han som kjent sparket ut av ambassaden.
Her var flere muslimske talere, og spesielt uheldig var Mohammed som mistet grepet da han havnet i skuddveksling av meninger med kristne og jøder. Den religiøse debatten endte med utsøkt krangling og enkelte fornærmelser. Vel, her er det bokstavelig talt høyt under taket. Det er nemlig ingen som kan nekte noen å kaste seg inn i debatten på direkten, uten forvarsel.
"Jeg har spesialisert meg på å bryte inn i andres taler, spesielt når fundamentalister og nasjonalister taler. Det blir litt ekstra show for publikum”, avslørte en mann som vil være anonym. Forøvrig var det svært få kvinner som tok ordet.

Filippinene. Det filippinske samfunnet i London demonstrerte mot Den Internasjonale Domstolen i Haag og anklager mot president Rodrigo Duterte og 11 andre embetsmenn om mord og forbrytelser i sitt hjemland.
"Vår president leder en kampanje mot narko-selgere og kriminelle og er ikke en morder. Rettssaken undergraver både vår president og alle som styrer Filippinene”, sa en av demonstrantene.
Både turister og lokale kom til parken for å høre og oppleve Speakers Corner. Mange for å blåse ut sterke meninger.  Denne bastionen av meninger i fri utfoldelse er avgjort den mest teatralske aktivitet og historiske tradisjon i London på en søndag. Hver søndag.

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu