Sterk advarsel: Bli hjemme – ikke reis til Santorini

juni 24, 2018
Sist endret 
juni 24, 2018

”Vi har passert bristepunktet og klarer ikke flere turister”, slår borgemesteren fast

SANTORINI: Turister er et problem. Vi så det allerede i fjor sommer,  og i år blir det enda verre i Hellas. Nå roper innbyggerne på øya Santorini om hjelp.
”Situasjonen er ikke bra, vi har mistet kontroll. Dette vil ende med revolusjon”, mener Panagiotis Dotis. Han driver restaurant i Kamara på Santorini, en fiskelandsby forvandlet til turistby med svart lavastrand.
Dotis er en av mange lokale som er fortvilet over at den greske øya oversvømmes av turister. Romantiske Santorini har mistet sin sjarm. Årsaken er for mange turister samtidig på ei øya på 76 kvadratkilometer. Lokale grekere fortviler, spesielt over charter-trafikken og alle cruise-skipene.

Køer og krangel. Selvsagt er det charter-turisme og altfor mange cruiseskip som er årsaken til kaoset på Santorini. I løpet av tre sommer-måneder i 2017 kom to millioner hit for å se på hvitkalkede hus og strender. Enda flere er forventet sommeren 2018. Det fører til køer, knuffing og til og med turister som krangler og slåss i kaoset.
”Vi har passert bristepunktet, vi klarer ikke flere turister”, slår borgemester Nikos Zorzos fast. Han sitter på sitt kontor i rådhuset i småbyen Fira og fortviler – også over sentrale myndigheter som vil ha flere turister til Hellas, noe som fører til penger i en ellers tom statskasse.

Medaljens bakside. Men alle medaljer har som kjent sin bakside. Med godt over 30 millioner besøkende til Hellas er ikke alt kun inntekter. Mange steder har dette ført til et stort problem, og sentrale myndigheter vil ikke begrense strømmen til steder som Santorini.
Tradisjonelt reiser mange svensker på charter-ferie til Hellas, nå også i ren sympati for grekerne og hjelp til landets økonomi. Den hjelpen kan Santorini klare seg uten.
Nå får både svensker og nordmenn klar beskjed fra Santorinis ordfører: Bli hjemme eller finn andre feriemål!

Reise-magasinet King Goya inspirerer og deler erfaringer – på norsk og engelsk. Husk, når du besøker et fremmed land, er du invitert som gjest. Ta kontakt med de lokale og reis gjerne etter oppskriften: ”Pakk lite, dra langt og lev lenge!”.
Følg oss
Meld deg på vårt nyhetsbrev
Om vi får din e-post vil vi med jevne mellomrom sende deg spennende reisenyheter.
Newsletter Form (#3)
crossmenu